Malware Fighting - Οδηγίες υποβολής αρχείων για ανάλυση υπολογιστή



 
Οδηγίες υποβολής αρχείων για ανάλυση (Log posting instructions)

Καλωσορίσατε στον Grecian Geek Genius (GGG). Πιθανό να οδηγηθήκατε εδώ, ψάχνοντας για απαντήσεις σε κάποια θέματα που αφορούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή επειδή ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί από κάποιο malware. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να σας βοηθήσουμε. Πριν προχωρήσετε, διαβάστε με προσοχή τις οδηγίες πιο κάτω:

ΠΡΟΣΟΧΗ!
    1. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ποτέ τα εργαλεία που προτείνονται από τον GGG χωρίς την επίβλεψη ειδικευμένου αναλυτή. Διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα ο υπολογιστής σας να σταματήσει να λειτουργεί, και να χρειάζεται επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος (format).
    2. ΜΗΝ εφαρμόζετε οδηγίες που έχουν δοθεί σε άλλον χρήστη εκτός από εσάς. Μια δυσλειτουργία σε έναν υπολογιστή δημιουργεί προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με εξειδικευμένο τρόπο στον συγκεκριμένο υπολογιστή.
    3. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάλυσης και καθαρισμού του υπολογιστή σας ΜΗΝ εγκαταστήσετε οποιαδήποτε προγράμματα και ΜΗΝ τρέξετε οποιοδήποτε antivirus/ antimalware χωρίς να σας δοθεί σχετική οδηγία.
    4. Τα προγράμματα ασφαλείας που χρησιμοποιείτε πιθανό να σας δώσουν προειδοποιήσεις για τα εργαλεία που θα σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσετε. Να είστε βέβαιοι ότι τα εργαλεία αυτά είναι ασφαλή, επομένως αγνοήστε τις προειδοποιήσεις.
    5. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας μέχρι να πάρετε τη διαβεβαίωση ότι ο υπολογιστής σας είναι καθαρός. Ένα πρόβλημα που πλέον δεν είναι ορατό, δεν σημαίνει ότι έπαψε να υπάρχει.
    6. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις οδηγίες που θα σας δοθούν, ρωτήστε.

    ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ
    1. Αν έχετε τρέξει οποιοδήποτε πρόγραμμα για να διορθώσετε οτιδήποτε, κάντε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας πριν προχωρήσετε παρακάτω.
    2. Αν έχετε περισσότερα από ένα antivirus εγκαταστημένα, αφήστε μόνο ένα και απεγκαταστήστε τα υπόλοιπα, μέσα από το Control Panel (Uninstall a program), πριν προχωρήσετε παρακάτω. 
    3. Προγράμματα όπως τα uTorrent, Bittorrent, LimeWire, Morpheus, Azureus, Kazaa αποτελούν πηγή malware. Απεγκαταστήστε τα πριν προχωρήσετε παρακάτω ή ΜΗΝ τα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Από εσάς εξαρτάται αν θα συνεχίσετε να τα έχετε εγκαταστημένα στον υπολογιστή σας, μετά που αυτός θα έχει καθαρίσει από κάθε μόλυνση. 
    4. Αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας (δεν μπορείτε να μπείτε στα Windows ή η Επιφάνεια Εργασίας/Desktop έχει εξαφανιστεί), τότε διαβάστε τις οδηγίες εδώ. 

      ΑΡΧΕΙΑ (LOGS) ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ GGG

      Βήμα 1: Δημιουργία αρχείων
      1. Κατεβάστε το Farbar Recovery Scan Tool (FRST) and αποθηκεύσετέ το στο Desktop σας. *** Δέστε πιο κάτω στις Σημειώσεις.
      2. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο που κατεβάσατε και επιλέξτε Run as administrator. Όταν το εργαλείο ανοίξει, επιλέξτε Yes. When the tool opens click Yes to disclaimer.
      3. Πατήστε το κουμπί Scan.
      4. Το εργαλείο θα ξεκινήσει να τρέχει, σκανάροντας τον υπολογιστή σας. Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά. Μην χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας την ώρα της διαδικασίας. Μόλις η διαδικασία τελειώσει, τα εξής δύο αρχεία (logs) θα εμφανιστούν στο Desktop σας: FRST.txt and Addition.txt
      *** Σημειώσεις
      • Πρέπει να κατεβάσετε την κατάλληλη έκδοση του FRST για τον υπολογιστή σας (32- ή 64-bit). Αν δεν είστε σίγουροι με ποια έκδοση είναι συμβατός ο υπολογιστής σας, διαβάστε εδώ ή κατεβάστε και τις δύο εκδόσεις και προσπαθήστε να τις τρέξετε. Μόνο η έκδοση που είναι συμβατή με τον υπολογιστή σας θα τρέξει.
      • Αν το λειτουργικό σας σύστημα δεν είναι στα Αγγλικά, μετονομάστε το αρχείο που κατεβάσατε σε EnglishFRST64.exe (για την έκδοση 64-bit) ή EnglishFRST.exe (για την έκδοση 32-bit), έτσι ώστε το αποτέλεσμα της ανάλυσης να είναι στα Αγγλικά. 

      Βήμα 2: Ανέβασμα των αρχείων

      Τώρα που τα αρχεία για ανάλυση έχουν δημιουργηθεί, θα πρέπει να τα ανεβάσετε στο διαδίκτυο και να εξασφαλίσετε έναν σύνδεσμο γι' αυτά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό. Οι πιο κάτω εφαρμογές προσφέρονται για αποθήκευση, ανέβασμα και διαμοιρασμό δεδομένων, και αναφέρονται ενδεικτικά:
      WeTransfer

      * Εδώ δίνονται αναλυτικά οι οδηγίες για ανέβασμα αρχείων και λήψη συνδέσμου διαμοιρασμού τους, στο Google Drive.

      Αφού ανεβάσετε τα αρχεία σας, αντιγράψτε (copy) τον σύνδεσμο που έχετε πάρει για τον διαμοιρασμό τους. 


      Βήμα 3: Υποβολή αιτήματος για βοήθεια στον GGG
      1. Πηγαίνετε στην Ενότητα Επικοινωνία, και συγκεκριμένα στην ανάρτηση με τίτλο: Υποβολή αιτήματος για ανάλυση υπολογιστή. 
      2. Στα σχόλια της πιο πάνω ανάρτησης, περιγράψτε με λίγα λόγια το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, και επικολλήστε (paste) τον σύνδεσμο με τα ανεβασμένα αρχεία σας. Για να δείτε πώς γράφουμε σχόλιο σε ένα ιστολόγιο σαν αυτό, δέστε την ανάρτηση: Πώς γράφουμε σχόλιο σε ένα ιστολόγιο σαν αυτό.
      3. Περιμένετε με υπομονή. Η βοήθεια προσφέρεται εντελώς εθελοντικά, και πιθανό κάποιες φορές να καθυστερήσουμε να σας απαντήσουμε. Από τη στιγμή που αναλάβαμε να σας βοηθήσουμε, όμως, θα το κάνουμε. Η απάντηση θα έρθει αρχικά ως απάντηση στο αίτημά σας (στο σχόλιο που κάνατε), και ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάλυσης του υπολογιστή σας στην ενότητα Malware Fighting - Action


      ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ:
      1. Δεν υποστηρίζουμε τη χρήση πειρατικών προγραμμάτων (pirated/cracked). Όχι μόνο γιατί αυτό είναι παράνομο, αλλά και επειδή αυτό αποτελεί βασική αιτία για τη δυσλειτουργία ενός υπολογιστή. Αν έχετε τέτοια προγράμματα, απεγκαταστήστε τα πριν ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου του υπολογιστή σας.
      2. Δεν αναλαμβάνουμε τον έλεγχο υπολογιστών που ανήκουν σε εταιρείες. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα σε τέτοιους υπολογιστές, συμβουλευτείτε το τεχνικό τμήμα της εταιρείας.  
      3. Η βοήθεια που παρέχει ο Grecian Geek είναι δωρεάν. Αν θέλεις να με κεράσεις ένα καφέ ή κάτι περισσότερο, μπορείς να κάνεις κλικ στο κουμπί Donate και να αφήσεις τον οβολό σου. 
         
       
       Member of UNITE