Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Διαγραφή αρχείου ή φακέλου που επιμένει να μην διαγράφεται

0



Υπάρχουν φορές που όλες οι προσπάθειές μας να διαγράψουμε ένα αρχείο ή έναν φάκελο πέφτουν στο κενό. Δεξί κλικ στο αρχείο και delete, τράβηγμα του αρχείου στον κάλαθο, και αποτέλεσμα ... ΜΗΔΕΝ. Το αρχείο επιμένει να παραμένει εκεί, κι εμείς διερωτώμαστε τι έγινε και το πιο απλό πράγμα που ξέραμε δεν φέρνει αποτέλεσμα. Πολλές φορές, μπορεί να πάρουμε και κάποια παράξενα μηνύματα του τύπου

    • Could not find the item.
    • This is no longer located in C:\Users\Grecian Geek\Desktop.Verify the item's location and try again.
    • Cannot delete file: Access is denied.
    • There has been a sharing violation.
    • The source or destination file may be in use.
    • The file is in use by another program or use.
    • The file or directory is corrupted and unreadable.
    • Make sure the disk is not full or write-protected and that the file is not currently in use. 

      Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να δημιουργήσουν τα παραπάνω πρόβλημα, κλειδώνοντας φακέλους και αρχεία ή απλά δημιουργώντας ... αρχεία και φακέλους φαντάσματα! Σκοπός της ανάρτησης αυτής δεν είναι να αναλύσει τους λόγους αυτούς, αλλά να μας προτείνει λύσεις που μας ... λύνουν τα χέρια, σε περίπτωση που βρεθούμε σε μια τέτοια προβληματική κατάσταση. 

      Έξι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαγράψουμε ένα επίμονο αρχείο ή φάκελο

      1. Μια επανεκκίνηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, οπότε κάνουμε ένα Restart ως μια πρώτη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Μόλις ο υπολογιστής μας επανεκκινήσει, δοκιμάζουμε να διαγράψουμε το επίμαχο αρχείο ή φάκελο.

      2. Κάνουμε επανεκκίνηση και είσοδο σε Safe mode. Μόλις ο υπολογιστής μας επανεκκινήσει, δοκιμάζουμε να διαγράψουμε το επίμαχο αρχείο ή φάκελο. 

      3. Κάνουμε για καλό και για κακό έναν έλεγχο της λειτουργίας του δίσκου μας, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Chkdsk. Επανεκκίνηση και προσπάθεια διαγραφής του επίμαχου αρχείου ή φακέλου.

      4. Χρήση τoυ παραθύρου εντολών (command prompt)

      Η διαδικασία διαφέρει, αν έχουμε να διαγράψουμε αρχείο ή φάκελο.  

      4.1. Διαγραφή αρχείου
      • Με δεξί κλικ στο αρχείο μας, επιλέγουμε Properties και αντιγράφουμε την τοποθεσία (μονοπάτι-path) του, από την παύλα και μετά. Με βάση την εικόνα πιο κάτω, θα αντιγράψουμε αυτό: \Users\DR M\Desktop 


      •  Ανοίγουμε ένα παράθυρο εντολών, με ιδιότητες διαχειριστή, με έναν από τους τρόπους που περιγράφονται εδώ. 
      • Αλλάζουμε το μονοπάτι, που από προεπιλογή είναι το system32, χρησιμοποιώντας την εντολή cd (change directory), αφήνουμε ένα διάστημα και ακολούθως κάνουμε δεξί κλικ για να επικολληθεί το μονοπάτι του αρχείου που θέλουμε να διαγράψουμε, και που προηγουμένως αντιγράψαμε. Μετά Enter.


      •  Χρησιμοποιούμε την εντολή del (delete) για να διαγράψουμε το αρχείο, αφήνουμε ένα διάστημα και πληκτρολογούμε το όνομα του αρχείου με την επέκτασή του (extension). Μετά Enter.


      •  Αν όλα πάνε καλά, το αρχείο μας θα εξαφανιστεί.

       4.2. Διαγραφή φακέλου

      Τα πρώτα τρία βήματα είναι τα ίδια που περιγράφονται στη διαδικασία διαγραφής αρχείου. Ακολούθως, αντί την εντολή del, χρησιμοποιούμε την εντολή RD, ακολουθούμενη από Enter, ως εξής:

      RD /S <folder name>
      • RD removes the folder from the directory.
      • /S Removes all subfolders and files


      • Θα ερωτηθούμε αν είμαστε σίγουροι για τη διαγραφή. Εφόσον ... γι' αυτή τη διαγραφή ξοδέψαμε τόσο χρόνο και κόπο, επιλέγουμε YES (Y) και Enter.
      • Ο φάκελος με όλο το περιεχόμενό του, θα πρέπει να έχει πλέον διαγραφεί.

      5. Χρήση του PowerShell (Windows 10)

      Το PowerShell είναι ένα χαρακτηριστικό των νέων εκδόσεων των Windows, που μπορεί να κάνει ό,τι και το συνηθισμένο παράθυρο εντολών (Command Prompt) και ακόμα περισσότερα. Λειτουργεί με έναν διαφορετικό, πιο εξελιγμένο τρόπο, και στην περίπτωση διαγραφής αρχείων ή φακέλων δίνει τη δυνατότητα χρήσης της αναγκαστικής διαγραφής (force deletion). 

      5.1. Διαγραφή αρχείου
      • Ανοίγουμε το PowerShell, με έναν από τους τρόπους που περιγράφονται εδώ (αντίστοιχα όπου υπάρχει cmd, εμείς γράφουμε ή επιλέγουμε PowerShell). Δεν χρειάζεται να το ανοίξουμε με ιδιότητες διαχειριστή.
      • Πληκτρολογούμε την πιο κάτω εντολή, αφού πρώτα εντοπίσουμε την τοποθεσία-μονοπάτι-path του αρχείου που θέλουμε να διαγράψουμε (δες βήμα 4.1. πιο πάνω): 
      Remove-item file-path 
      • Υποθέτοντας ότι το αρχείο μας βρίσκεται στο Desktop και ονομάζεται TEST.txt, πληκτρολογούμε αυτό που φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω. Προσέχουμε να βάλουμε μέσα σε εισαγωγικά δύο ή περισσότερες λέξεις, έτσι ώστε η εντολή να διαβαστεί σωστά. Δεν ξεχνούμε την επέκταση (extension) του αρχείου.


      •  Αν για οποιονδήποτε λόγο το αρχείο μας είναι read only, τότε η πιο πάνω εντολή θα επιστρέψει με λάθος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξαναγκάσουμε τη διαγραφή του αρχείου, προσθέτοντας την εντολή -force, ως εξής:
      Remove-item C:\Users\"DR M"\Desktop\TEST.txt -force
      • Αν χρειαστεί επιβεβαίωση της διαγραφής, επιλέγουμε YES (Y) και Enter.

      5.2. Διαγραφή φακέλου

      Ακολουθούμε τα ίδια βήματα που ακολουθούμε στην περίπτωση διαγραφής αρχείου. Υποθέτοντας ότι ο φάκελός μας ονομάζεται NEW, και βρίσκεται στο Desktop, τότε έχουμε αυτό που φαίνεται στην εικόνα:



      • Αν πάρουμε οποιοδήποτε λάθος, για read only αρχεία ή hidden files μέσα στον φάκελο, τότε και πάλι χρησιμοποιούμε την εντολή -force. Για παράδειγμα:
      Remove-item C:\Users\"DR M"\Desktop\NEW -force


      6. Αν όλες οι πιο πάνω μέθοδοι αποτύχουν, τότε υπάρχει η επιλογή χρήσης ενός προγράμματος διαγραφής αρχείων (και όχι φακέλων). Τέτοια είναι το Unlocker, το Malwarebytes FileASSASSIN και άλλα.  




      Δεν υπάρχουν σχόλια :

      Δημοσίευση σχολίου