Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Πώς ανοίγουμε ένα παράθυρο εντολών (Command Prompt - PowerShell)

0



Το παράθυρο εντολών, γνωστό και ως Command Prompt ή απλά cmd, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο μας επιτρέπει να εκτελούμε εντολές σε περιπτώσεις που οτιδήποτε άλλο (graphic interface) δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Παρόλο που καθένας από μας έχει τον δικό του αγαπημένο τρόπο για να μεταφέρεται στο παράθυρο αυτό, υπάρχουν φορές που ο ένας τρόπος υπερτερεί του άλλου, ανάλογα με την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε. 

Ας ρίξουμε μια ματιά στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε το παράθυρο εντολών.

1. Από το μενού του Start

Δεξί κλικ στο Start, και από εκεί Command Prompt ή Command Prompt (Admin), ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αν στη θέση τους βλέπουμε Power Shell ή Power Shell (Admin), μπορούμε να πάμε στις Ρυθμίσεις (πατούμε ταυτόχρονα το πλήκτρο των Windows και το γράμμα  Ι) > Personalisation > Taskbar > Απενεργοποίηση της επιλογής Replace Command Prompt with the Windows PowerShell in the menu when I right click the Start button or press Windows logo key + X.




2. Από το Task Manager

Πατούμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Shift, Control και Escape, για να μεταφερθούμε στο Task Manager. Ακολούθως, επιλέγουμε More Details.




Επιλέγουμε File, και ακολούθως Run new task.




Στον κενό χώρο πληκτρολογούμε cmd. Αν θέλουμε να ανοίξουμε το παράθυρο εντολών ως διαχειριστές, τότε τικάρουμε το κουτάκι από κάτω (Create this task with administrative privilages).




3. Από το Task Manager, ο κρυμμένος τρόπος 

Μπαίνουμε στο Task Manager, όπως στον τρόπο 2. Επιλέγουμε και πάλι File, και ακολούθως, με πατημένο το Control κάνουμε κλικ στο Run new task.




4. Από το Search

Πατούμε ταυτόχρονα το πλήκτρο των Windows και το γράμμα S, για να μεταφερθούμε στον χώρο του Search, όπου πληκτρολογούμε cmd.  Επιλέγουμε Command Prompt ή Run as administrator, όπως φαίνεται πιο κάτω, ανάλογα με τις ανάγκες μας.




5. Από τα περιεχόμενα του Start

Πατούμε το κουμπάκι του Start, και κάνουμε scroll προς τα κάτω, μέχρι να βρούμε το Windows System. Επιλέγοντάς το, επιλέγουμε Command Prompt. Αν θέλουμε να το τρέξουμε με ιδιότητες διαχειριστή, κάνουμε πάνω του δεξί κλικ, More, και Run as administrator, όπως φαίνεται πιο κάτω:




6. Από το Run

Πατούμε ταυτόχρονα το πλήκτρο των Windows και το γράμμα R, για να μεταφερθούμε στο παράθυρο του Run, όπου γράφουμε cmd και μετά επιλέγουμε ΟΚ. Αν θέλουμε παράθυρο εντολών με ιδιότητες διαχειριστή, κρατούμε ταυτόχρονα πατημένα τα πλήκτρα Control και Shift, και ακολούθως Enter.




7. Από το File Explorer - Χώρος διευθύνσεων


Πατούμε ταυτόχρονα το πλήκτρο των Windows και το γράμμα S, για να μεταφερθούμε στον χώρο του Search, όπου πληκτρολογούμε File Explorer. Μόλις το δούμε στα αποτελέσματα, το επιλέγουμε.




Στον χώρο των διευθύνσεων, σβήνουμε ό,τι υπάρχει και πληκτρολογούμε cmd. Ακολούθως Enter.




 8. Από το File Explorer - File

Ανοίγουμε ένα παράθυρο File Explorer, όπως ακριβώς στον τρόπο 7 πιο πάνω, και ακολούθως επιλέγουμε File, από το μενού πάνω αριστερά. Θα δούμε αυτό που φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω. To PowerShell κάνει ό,τι κάνει και το Command Prompt, και ακόμα περισσότερα, καθώς λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το τι εμφανίζεται όταν επιλέξουμε File, στο παράθυρο του File Explorer, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βήματα στο μητρώο του υπολογιστή (Registry), όπως περιγράφονται εδώ:

Αν νιώθουμε ότι δεν έχουμε τις ικανότητες να "πειράξουμε" το μητρώο του υπολογιστή, τότε δουλέυουμε μέσα από το PowerShell, ή απλά επιλέγουμε έναν άλλον τρόπο για να ανοίξουμε το παράθυρο εντολών. 




ΤΙΠ

1. Οι τρόποι 4 και 6 μπορούν να εφαρμοστούν για όλες τις εκδόσεις των Windows.

2. Αν θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο εντολών με το PowerShell, τότε όλοι οι τρόποι πιο πάνω μπορούν να εφαρμοστούν, με τη διαφορά ότι αντί cmd γράφουμε PowerShell.To PowerShell μπορούμε, επίσης, να το βρούμε αν κάνουμε κλικ στο Start Menu, και να το ψάξουμε ανάμεσα στα προγράμματα και τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστημένα στον υπολογιστή μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου