Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Επεξεργασία εικόνων και γιατί το Photoshop δεν είναι απαραίτητο

0



Το Photoshop είναι ένα πρόγραμμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την επεξεργασία εικόνων και φωτογραφιών. Τόσο πολύ, που όταν δούμε μια φωτογραφία εμφανώς "πειραγμένη", η φράση "πέρασε από Photoshop" είναι αυτή που έρχεται πρώτα στο μυαλό μας. Χωρίς καν να σκεφτούμε ότι πιθανότατα να χρησιμοποιήθηκε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα ή εφαρμογή!

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι, το Photoshop αποτελεί ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα επεξεργασίας εικώνων και φωτογραφιών, με όλες τις δυνατότητες και τα εργαλεία που χρειάζεται ένας επαγγελματίας γραφίστας. Είναι ένα εμπορικό πρόγραμμα, της εταιρείας Adobe, και ως εκ τούτου δεν διατίθεται δωρεάν. Για να μπορέσει κανείς να το αποκτήσει νόμιμα, θα πρέπει να εγγραφεί στο Creative Cloud της Adobe, και να πληρώνει μηνιαία συνδρομή κάπου στα 25 ευρώ. Και εδώ ακριβώς είναι που πολλοί μπαίνουν στην παγίδα να ψάξουν για "σπασμένο" πρόγραμμα και να το κατεβάσουν από αμβφιβόλου ποιότητας σελίδες ή από torrents, για κωδικούς που δουλεύουν δωρεάν, για κολπάκια που δήθεν παραπλανούν το πρόγραμμα. Μέγα λάθος. Κάπου εδώ θα ξεκινήσουν και τα προβλήματα του υπολογιστή τους...

Χωρίς να υποβαθμίζουμε τις δυνατότητες του Photoshop, αντίθετα, τις υπογραμμίζουμε και τις υπερτονίζουμε, υποστηρίζουμε ότι ένας μέσος χρήστης δεν χρειάζεται απαραίτητα το Photoshop για να επιτελέσει κάποιες βασικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας: να κόψει κάτι, να αλλάξει τη φωτεινότητα, να αλλάξει το μέγεθος, να προσθέσει μια λεζάντα... Στην πραγματικότητα, ο μέσος χρήστης χρειάζεται ένα ελάχιστο ποσοστό των δυνατοτήτων του Photoshop για τις καθημερινές του ανάγκες. Κάτι που σημαίνει πολύ απλά, ότι δεν χρειάζεται το Photoshop.

Αν, λοιπόν, δεν είμαστε επαγγελματίες γραφίστες και εικονογράφοι, και πού και πού θέλουμε να επεξεργαστούμε μια εικόνα ή μια φωτογραφία μας, διαβάζουμε παρακάτω:


Δωρεάν προγράμματα για τα βασικά

Υπάρχουν διάφορα δωρεάν προγράμματα (π.χ. Visions, SumoPaint), τα οποία ενσωματώνουν τις βασικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας. Παρόλα αυτά χρειάζεται να κάνουμε εγγραφή, ή να τα κατεβάσουμε από σελίδες οι οποίες δεν περηφανεύονται και τόσο για τη φήμη τους στο διαδίκτυο. Το PhotoPad πιθανό να ξεχωρίζει, αφού περιλαμβάνει πολύ περισσότερες δυνατότητες από τις βασικές. Ο μέσος χρήστης μπορεί να δοκιμάσει πληθώρα από εργαλεία, να κρατήσει ιστορικό των εργασιών του, να προσθέσει εφφέ, να επεξεργαστεί μαζικά ένα σύνολο φωτογραφιών και πολλά άλλα. Αρκετά καλό, δωρεάν, με πολλές δυνατότητες είναι και το Photoscape.


Δωρεάν εφαρμογές στα Windows 10

Με τα Windows 10 υπάρχει η δυνατότητα για απόκτηση πληθώρας εφαρμογών, για ένα σωρό δραστηριότητες. Η επεξεργασία εικόνων και φωτογραφιών δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτές. Έτσι, το PhotoPad, που αναφέραμε πιο πάνω, προσφέρεται και ως εφαρμογή από το κατάστημα των Windows:

PhotoPad

Βασικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνων και φωτογραφιών προσφέρονται και από την εφαρμογή Adobe Photoshop Express. Έτσι ... για να έχουμε και το όνομα και τη χάρη!

Adobe Photoshop Express


Online επεξεργασία εικόνων

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και οι online σελίδες, οι οποίες προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για επεξεργασία εικόνας. Τέτοιες είναι:



Εξειδικευμένα δωρεάν προγράμματα, εναλλακτικές του Photoshop

Αν τα πιο πάνω δεν μας εξυπηρετούν, και χρειαζόμαστε κάτι πιο εξειδικευμένο, με φίλτρα, επίπεδα (layers) και άλλα χαρακτηριστικά που το Photoshop διαθέτει, τότε πάμε σε δυο άλλα προγράμματα, που αποτελούν τις καλύτερες πιο γνωστές δωρεάν εναλλακτικές αυτή τη στιγμή:

GIMP




Η πιο δημοφιλής εναλλακτική του Photoshop, πρόγραμμα ανοικτού κώδικα (open source), η ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε το 1966. Διαθέτει όλες τις λειτουργίες που ψάχνει ένας έμπειρος και απαιτητικός χρήστης, που δεν μπορεί να αγοράσει το Photoshop. Μειονέκτημα θεωρείται το πολύπλοκό του περιβάλλον. Απαιτούνται αρκετές ώρες εκμάθησης, για να μπορέσει κανείς να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές του. Υπάρχει, ωστόσο, online εγχειρίδιο χρήσης, και μάλιστα στα Ελληνικά:  Εγχειρίδιο στα Ελληνικά.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το GIMP από εδώ.


PAINT.NET




Πολλοί το μπερδεύουν με το Paint, το πρόγραμμα ζωγραφικής που υπάρχει ενσωματωμένο στα Windows. Καμία σχέση. Πρόγραμμα ανοικτού κώδικα και αυτό, που σημαίνει πραγματικά δωρεάν, διαθέτει περιβάλλον παρόμοιο με αυτό του Photoshop, και παρόλο που τα εργαλεία και οι δυνατότητές του είναι εξειδικευμένα, η χρήση του είναι απλή.

Μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.

Δεδομένου ότι το δοκιμάσαμε πάρα πολλές φορές, προτείνουμε το Paint.net ανεπιφύλακτα.


Εσείς ποια προγράμματα επεξεργασίας εικόνας χρησιμοποιείτε;




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου