Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Διαλυτικά, εύκολα και γρήγορα!

4



Η ελληνική γλώσσα είναι, αν όχι η πιο πλούσια, μια από τις πλουσιότερες γλώσσες στον κόσμο, και αυτό παρά το γεγονός ότι την έχουμε ήδη απλοποιήσει αρκετά. Και ναι μεν δεν έχουμε πια να ασχολούμαστε με τα πνεύματα, ψιλές και δασείες, τις βαρείες και τις οξείες, τις περισπωμένες και τις υπογεγραμμένες, έχουμε, όμως, ακόμα τα διαλυτικά. Και ενώ ο υπολογιστής μάς έχει λύσει τα χέρια για πολλά θέματα στη συγγραφή κειμένου, πάντα, όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε τα διαλυτικά, σταματούμε και ... διερωτώμαστε: Τι πατώ τώρα; Η απορία μας γίνεται μεγαλύτερη όταν έχουμε να βάλουμε διαλυτικά και τόνο. Δεν σας έτυχε κάποιες φορές να τα αγνοήσετε, και να γράψετε τη λέξη Μαΐου, χωρίς διαλυτικά, Μαίου, επειδή δεν είχατε χρόνο για πειραματισμούς; Εμένα μού έτυχε! Άστε που αναγκάστηκα να προσθέσω το επίθετό μου στο λεξικό της Word του υπολογιστή μου, αφού χρειάζεται όχι μόνο διαλυτικά, αλλά διαλυτικά μαζί με τόνο!!!

Ε, λοιπόν, σήμερα, παραθέτω τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε σωστή χρήση των διαλυτικών και του τόνου! 

Διαλυτικά χωρίς τόνο:

Για μικρά (πεζά) γράμματα: Έχοντας ενεργοποιημένο το πλήκτρο Caps Lock, Shift και το πλήκτρο δίπλα από το L (: και ;), και μετά το φωνήεντο που θέλουμε να έχει διαλυτικά.

Για κεφαλαία: τα ίδια με πιο πάνω, αλλά με απενεργοποιημένο το Caps Lock.

Διαλυτικά με τόνο:

Για μικρά (πεζά) γράμματα: Έχοντας ενεργοποιημένο το πλήκτρο Caps Lock, Shift και w, και μετά το φωνήεντο που θέλουμε να έχει διαλυτικά και τόνο. 

Για κεφαλαία: τα ίδια με πιο πάνω, αλλά με απενεργοποιημένο το Caps Lock. 


Αυτό ήταν όλο! Αν νομίζετε ότι δεν θα το θυμάστε, κάντε Bookmark αυτή την ανάρτηση! ;) 




4 σχόλια :

  1. Πολύ χρήσιμο άρθρο! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαλυτικά με τόνο σε κεφαλαία γράμματα δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο! Βγαίνουν πρώτα τα διαλυτικά και ο τόνος και μετά το κεφαλαίο γράμμα (στο PowerPoint 2010 τουλάχιστον και στο Σημειωματάριο Windows 10).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λέτε συμβαίνει όταν δεν έχετε επιλέξει πρώτα τα Ελληνικά ως γλώσσα προτίμησης. Επιλέξτε Ελληνικά και ξαναδοκιμάστε. Παράδειγμα: 6 ΜΑΪΟΥ 2023

      Διαγραφή