Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Antivirus και Antimalware

4



Πολλοί ρωτούν συχνά:   
  • Ποιο είναι το κατάλληλο antivirus για να εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου; 
  • Χρειάζεται κάτι άλλο από ένα antivirus για την προστασία του υπολογιστή;
  • Αν βάλω δύο antivirus ο υπολογιστής μου προστατεύεται ακόμη καλύτερα; 
  • Υπάρχουν δωρεάν antivirus, που μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα; 

Antivirus κυκλοφορούν πολλά στην αγορά και το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να τα διαχωρίσουμε σε κατάλληλα, πιο κατάλληλα ή μη κατάλληλα. Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες κάθε χρήστη και το πώς χρησιμοποιεί καθημερινά τον υπολογιστή του. Το σίγουρο είναι ότι από μόνα τους, χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων, δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του υπολογιστή μας. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να έχουμε ένα καλό, σύμφωνα με τις κριτικές, antivirus, αλλά να κατεβάζουμε ό,τι να 'ναι από το διαδίκτυο, να αμελούμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενημερώσεις των Windows, του Flash Player, του Java... Η ασφάλεια είναι κάτι πιο σφαιρικό και δεν εξασφαλίζεται ... μονομερώς, με τη χρήση ενός antivirus.

Με βασική προϋπόθεση ότι εφαρμόζουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διατηρήσουμε καθαρό τον υπολογιστή μας, επιλέγουμε ένα μόνο antivirus που θα συμβάλει στην περαιτέρω προστασία μας. Περισσότερα από ένα antivirus δεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Αντίθετα, συγκρούονται μεταξύ τους και δημιουργούν προβλήματα που είναι ικανά ακόμα και να καταστρέψουν το σύστημά μας:
  •  False alarms: ένα από τα antivirus μάε λέει ότι ο υπολογιστής μας έχει ιό, ενώ δεν έχει.
  • Conflicts: το σύστημά μας μπορεί να κλειδωθεί, αν δύο antivirus προϊόντα προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ίδιο φάιλ την ίδια ώρα.
  • Performance: περισσότερα από ένα antivirus κάνουν τον υπολογιστή μας αργό ή τον οδηγούν σε BSOD (Blue Screen of Death).
  • Less protection: προσπαθώντας δύο ή περισσότερα antivirus να σκανάρουν το ίδιο φάιλ, πιθανό να επιτρέψουν την είσοδο malware στον υπολογιστή χωρίς να το καταλάβουμε.
Υπάρχουν δεκάδες antivirus που προσφέρουν είτε την πληρωμένη είτε τη δωρεάν έκδοσή τους. Τα χαρακτηριστικά, συνήθως, που προσφέρουν οι δωρεάν εκδόσεις είναι αρκετά για τον μέσο χρήστη, που δεν ρισκάρει με οποιονδήποτε τρόπο την ασφάλεια του υπολογιστή του.

Δωρεάν antivirus που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο:

BitDefender

Avira

Avast

Kaspersky Free

Windows Defender: Υπάρχει ενσωματωμένο στα Windows 10, και για τον μέσο χρήστη προσφέρει όλα τα απαραίτητα που αφορούν στην ασφάλεια.

Antimalware

Εκτός από ένα καλό antivirus, ένας υπολογιστής θα πρέπει να έχει και ένα καλό antimalware, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το πακέτο προστασίας του. Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δωρεάν και πληρωμένες εκδόσεις antimalware. Συνήθως οι πληρωμένες εκδόσεις προστατεύουν τον υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι δωρεάν επιτρέπουν τον έλεγχο του υπολογιστή όταν το θελήσει ο χρήστης. Μπορούμε να έχουμε περισσότερα από ένα antimalware, με την προϋπόθεση ότι μόνο το ένα από τα δύο μπορεί να τρέχει σε παραγματικό χρόνο.

Δωρεάν antimalware με καλά αποτελέσματα:

Malwarebytes (MBAM)

Super Antispyware


TIΠ
  1. Υπάρχουν φορές που η απεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση του antivirus που χρησιμοποιούμε επιβάλλεται, για διάφορους λόγους. Για διάφορους λόγους, επίσης, μπορεί να θέλουμε να απεγκαταστήσουμε το antivirus μας, για να εγκαταστήσουμε στη θέση του ένα άλλο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κάθε antivirus έχει τον δικό του τρόπο και μέσο απεγκατάστασης. Πράγμα που σημαίνει ότι η απλή απεγκατάσταση από το Control Panel (Uninstall a program) δεν ολοκληρώνει σωστά τη διαδικασία. Η σελίδα αυτή της Eset, έχει συγκεντρωμένα τα εργαλεία απεγκατάστασης των πιο συχνόχρηστων antivirus, καθώς επίσης και ένα εργαλείο, η χρήση του οποίου μάς βοηθά να απεγκαταστήσουμε οποιοδήποτε antivirus.  
  2. Αν έχουμε Windows 10 και χρησιμοποιούμε ως antivirus το Windows Defender και ως antimalware το Malwarebytes Pro (την πληρωμένη έκδοση, δηλαδή), τότε κάνουμε το εξής: Ανοίγουμε το MBAM, πάμε στα Settings και επιλέγουμε το "Never register Malwarebytes in the Windows Action Center", που βρίσκεται κάτω από τον τίτλο Windows Action Center. 
  3. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολλά δωρεάν antivirus και antimalware προγράμματα, εγκαθιστούν και μη αναγκαία προγράμματα ή browsers ή toolbars στον υπολογιστή μας. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε απενεργοποιήσει αυτές τις επιλογές ή απλά δεν τις επιλέξαμε πάνω στη βιασύνη μας. 
  4. Σχετικό με το πιο πάνω:  Beware: Free Antivirus Isn’t Really Free Anymore



4 σχόλια :

  1. Πολύ ενδιαφέροντα όλα και διαφωτιστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε. Σε μας εναπόκειται να τα αξιοποιήσουμε, για τη δική μας ασφάλεια και προστασία.

      Διαγραφή
  2. Για όσους ρωτούν για το AVG και γιατί έχουμε άλλες προτιμήσεις από αυτό: About AVG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. FYI ΓΙΑ AVAST: Τον τελευταίο καιρό, όταν ασχολούμαι με malware removal από υπολογιστές, διαπιστώνω ότι το Avast πολύ δύσκολα φεύγει από τον υπολογιστή, αν κάποιος αποφασίσει να το απεγκαταστήσει. Ακόμα και το Removal Tool που προτείνει η ίδια η εταιρεία, αφήνει ένα σωρό κατάλοιπα, τα οποία πολλές φορές καθιστούν την εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων δύσκολη. Αυτό το βρίσκω μειονέκτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή