Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Πώς ξεκινούμε τον υπολογιστή από CD, DVD, USB (change boot options)

0



Για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τον υπολογιστή μας από ένα CD, DVD ή USB Memory Stick (Bootable Media), θα πρέπει να ρυθμίσουμε ανάλογα τον υπολογιστή μας. Αυτό θα γίνει μέσα από το BIOS. Το BIOS (Basic Input Output Subsystem) είναι ένα πρόγραμμα ενσωματωμένο στους προσωπικούς υπολογιστές, που εκκινεί το λειτουργικό σύστημα όταν ενεργοποιούμε τον υπολογιστή μας. Αποτελεί τμήμα του υλικού του υπολογιστή και είναι ξεχωριστό από τα Windows.

Για να μπούμε στο BIOS του υπολογιστή μας, θα πρέπει να ελέγξουμε πρώτα ποιο πλήκτρο πρέπει να πατήσουμε, στην οθόνη που εμφανίζεται μόλις ανοίξει ο υπολογιστής, και ΠΡΙΝ ακόμα φανεί η οθόνη των Windows. Στους περισσότερους υπολογιστές το πλήκτρο αυτό είναι το F2, αλλά μπορεί να είναι και το F1, το F8, το F10, το ESC ή το Delete. 

Αφού, λοιπόν, βεβαιωθούμε για το σωστό πλήκτρο, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας, και ακολουθούμε τα πιο κάτω βήματα:

1. Μόλις ξεκινήσει ο υπολογιστής, πατούμε επανηλειμμένα το πλήκτρο των BIOS.

2. Με τα βελάκια επιλέγουμε την καρτέλα Boot. Θα δούμε τις συσκευές του υπολογιστή να εμφανίζονται με σειρά προτεραιότητας.

3. Αν θέλουμε να ξεκινήσει ο υπολογιστής μας από ένα CD ή DVD, μετακινούμε ανάλογα την επιλογή αυτή προς τα πάνω. Το μενού στα δεξιά της οθόνης θα μας καθοδηγήσει για το πώς μετακινούμε μια επιλογή μας πάνω ή κάτω (π.χ. με τα πλήκτρα F5 ή F6). Αν θέλουμε να ξεκινήσει ο υπολογιστής μας από ένα USB Memory Stick, τότε τοποθετούμε στην κορυφή της λίστας τη συσκευή του σκληρού δίσκου, πατούμε στα αριστερά της επιλογής μας το + για να αναπτυχθούν όλες οι μονάδες σκληρού δίσκου, και μετακινούμε τη συσκευή USB στην κορυφή της λίστας.

4. Επιλέγουμε Exit και Save.

Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσει ο υπολογιστής μας, θα είναι από το μέσο το οποίο ορίσαμε εμείς στα BIOS.

ΤΙΠ: Το βήμα 3 μπορεί να διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή, όπως μπορείτε να δείτε και από τις εικόνες πιο κάτω:







 


Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιοι υπολογιστές (συνήθως σταθεροί, desktop), που για να μπορέσουμε να μπούμε στο Boot Options, θα πρέπει να επιλέξουμε Advanced Bios Features, και μετά να ρυθμίσουμε τη σειρά προτεραιότητας των συσκευών εκκίνησης.









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου