Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Εγκατάσταση Linux Mint

0



Σε προηγούμενη ανάρτησή μας κάναμε αναφορά στο LINUX, το οποίο, με τις δεκάδες διανομές του, μπορεί να αντικαταστήσει τα Windows δωρεάν, και να αποτελέσει μια όμορφη πρόκληση για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Το LINUX MINT είναι η διανομή LINUX, της οποίας το περιβάλλον μοιάζει αρκετά με το περιβάλλον των Windows. Για χρήστες που για πρώτη φορά δοκιμάζουν αυτό το λειτουργικό σύστημα, είναι ό,τι πρέπει, για να κάνουν όσο το δυνατό πιο ομαλά τη μετάβαση.

Πιο κάτω, θα εξηγήσουμε πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε το LINUX MINT στον υπολογιστή μας, βήμα με βήμα:


Οδηγίες εγκατάστασης LINUX MINT

1. Κατεβάζουμε τη διανομή LINUX MINT από εδώ. Τελευταία έκδοση, αυτή τη στιγμή, είναι η 19.1 (Tessa). Προσφέρονται διάφορα γραφικά περιβάλλοντα, από τα οποία εμείς επιλέγουμε το Cinnamon. Επιλέγουμε 32bit ή 64bit, ανάλογα με τον υπολογιστή μας. Μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό, αν πάμε στα Properties του υπολογιστή μας (δεξί κλικ στο Computer και Properties). Ακολούθως, επιλέγουμε τη χώρα απ' όπου θα κατεβεί το αρχείο. Διαλέγουμε μια χώρα που βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς, έτσι ώστε το κατέβασμα να γίνει πιο γρήγορα.

2. Αφού κατεβεί το αρχείο, χρειάζεται να το εγγράψουμε σε κάποιο μέσο, όπως ένα memory stick ή ένα dvd. Η πιο εύκολη λύση είναι το memory stick, το οποίο, όμως, πρέπει να είναι εντελώς άδειο. Αν δεν είναι, θα διαγραφούν τα πάντα από αυτό, κατά τη διαδικασία εγγραφής. Το αρχείο που κατεβάσαμε δεν είναι μεγαλύτερο από 2GB, οπότε χρειαζόμαστε ένα memory stick με ανάλογη χωρητικότητα. To Rufus θα μας βοηθήσει να εγγράψουμε το αρχείο μας στο memory stick μας. Για τη διαδικασία δημιουργίας του Bootable Memory Stick (USB) με το Rufus, διαβάζουμε την ανάρτηση: Δημιουργία Bootable USB.

 4. Μπαίνουμε στο BIOS του υπολογιστή μας και ορίζουμε το memory stick (usb) ως προεπιλογή για Boot. Οι περισσότεροι υπολογιστές μπαίνουν στο BIOS με τη βοήθεια του πλήκτρου F2 ή Delete. Για να βρούμε ποιο πλήκτρο είναι το κατάλληλο για μας, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας, και πριν ακόμα εμφανιστεί η οθόνη των Windows, ψάχνουμε να βρούμε πού γράφει BIOS, και δίπλα το πλήκτρο. Αν πατήσουμε επανηλειμμένα το πλήκτρο αυτό, πριν περάσουμε στην επόμενη οθόνη του υπολογιστή, θα μπούμε στα BIOS. Εδώ η κίνηση γίνεται μόνο με τα βελάκια και όχι με το mouse, γι' αυτό δεν περιμένουμε να γίνει κάτι, αν αρχίσουμε απεγνωσμένα να μετακινούμε το mouse δεξιά κι αριστερά! Πηγαίνουμε, λοιπόν, στα BIOS, και απ' εκεί, αλλάζουμε τη σειρά του Boot, βάζοντας πρώτο το USB. Στα δεξιά, το υπόμνημα θα μας καθοδηγήσει με ποια πλήκτρα θα μετακινήσουμε την επιλογή μας, πάνω ή κάτω. Επιλέγουμε Exit και Save (Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το πώς αλλάζουμε τη σειρά προτεραιότητας των συσκευών του υπολογιστή, στην ανάρτηση εδώ: Πώς ξεκινούμε τον υπολογιστή από CD, DVD, USB)

5. Βάζουμε το memory stick, το οποίο έχει μέσα το αρχείο ISO του LINUX MINT, στον υπολογιστή μας, και κάνουμε επανεκκίνηση. Αν όλα πήγαν καλά, θα έχουμε μπει στο περιβάλλον του LINUX MINT!

6. Πρώτη μας δουλειά, να συνδεθούμε με ένα ασύρματο δίκτυο. Κάτω δεξιά στην οθόνη, περνώντας πάνω από το εικονίδιο. δίπλα από τον ήχο, θα δούμε όλα τα διαθέσιμα δίκτυα. Επιλέγουμε το δικό μας, γράφουμε τον κωδικό, και περιμένουμε να συνδεθούμε.

7. Κάνουμε διπλό κλικ στο Install Linux Mint.

8. Επιλέγουμε γλώσσα, και, ακολούθως, διαγραφή του δίσκου και εγκατάσταση του Linux Mint. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα Windows, αυτό απαιτεί μια διαφορετική διαδικασία, την οποία θα περιγράψουμε σε άλλη ανάρτηση.

9. Ρυθμίζουμε τη γλώσσα και τη ζώνη ώρας.

10. Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας και τα στοιχεία του υπολογιστή μας, και αφήνουμε να γίνει επανεκκίνηση.

11. Αυτό ήταν! Καλώς ήλθατε στον κόσμο του LINUX!!! 





Σχετικά

 
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου