Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Δημιουργία Bootable USB

0



Ας υποθέσουμε ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε φόρματ τον υπολογιστή μας ή ότι θέλουμε να εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux ή ότι πρέπει να τρέξουμε ένα antivirus rescue disc, επειδή ο υπολογιστής μας δεν ανοίγει καν τα Windows.

Τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε και στις τρεις περιπτώσεις; 

Ένα μέσο, το οποίο περιέχει τα πιο πάνω: τα Windows, τα Linux, το antivirus... Και όταν μιλούμε για μέσο, εννοούμε, ασφαλώς, ένα dvd, ένα cd ή ένα memory stick, κοινώς usb.

Σε αυτό το μέσο, θα πρέπει να εγγράψουμε το ISO αρχείο αυτού που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε με το που θα ξεκινήσει ο υπολογιστής μας, να το τρέξει. Αυτη, εξάλλου, είναι η σημασία του Bootable, στον τίτλο της ανάρτησης αυτής: με το που ανοίγει ο υπολογιστής, να εκτελεί αυτό που είναι γραμμένο στο Bootable μέσο.

Τι είναι, όμως, το ISO αρχείο; 

Το ISO Image είναι ένα αρχείο αποθήκευσης οπτικού δίσκου. Αποτελείται από τα δεδομένα που είναι εγγεγραμμένα σε όλους τους τομείς ενός γνήσιου CD/DVD. Το ISO Image μπορεί να γραφτεί σε CD ή DVD ή USB και να έχει ως αποτέλεσμα ένα ακριβές και πιστό αντίγραφο του αρχικού CD ή DVD.

Παραδείγματα ISO αρχείων: 

Τα τελευταία λειτουργικά συστήματα των Windows, κατευθείαν από τη Microsoft.



Ασφαλώς, η δημιουργία ενός Bootable USB είναι μια καλύτερη και πιο γρήγορη μέθοδος από τη δημιουργία αντιστοιχων CD ή DVD. Ειδικά αν έχουμε netbook ή notebook χωρίς εξωτερική συσκευή DVD, η δημιουργία ενός bootable USB είναι η μόνη λύση. 

Αυτό μπορεί να γίνει με το εργαλείο Rufus.

Το Rufus είναι μια δωρεάν εφαρμογή που υποστηρίζει τη δημιουργία Bootable USB για μια πληθώρα λειτουργικών συστημάτων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των δημιουργών του, είναι περίπου δύο φορές ταχύτερο από αντίστοιχα εργαλεία.

Για τη δημιουργία Boot USB απαιτείται να έχουμε ένα αρχείο ISO και ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΕΙΟ USB. Πρέπει να είναι εντελώς άδειο, γιατί κατά τη διαδικασία εγγραφής θα σβηστούν τα πάντα που περιέχονται σε αυτό.

1. Κατεβάζουμε το Rufus από εδώ και το φυλάμε στο desktop μας.

2. Βάζουμε το USB στον υπολογιστή μας.

3. Κάνουμε δεξί κλικ στο rufus.exe, το οποίο ανοίγει, έχοντας αναγνωρίσει το USB μας.

4. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με το δισκάκι, και επιλέγουμε το αρχείο ISO που έχουμε ήδη φυλαγμένο στον υπολογιστή μας.

5. Κλικ στο Start, και αναμένουμε.
 



Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, έχουμε έτοιμο ένα Bootable USB, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε το θελήσουμε.

Για το πώς ρυθμίζουμε τον υπολογιστή μας να ξεκινήσει από το Bootable USB, εδώ:

Πώς ξεκινούμε τον υπολογιστή από CD, DVD, USB.



Περισσότερα

What is an ISO file




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου