Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ηχογράφηση ήχων από τον υπολογιστή

0



Υπάρχουν φορές που θα θέλαμε να ηχογραφήσουμε έναν ήχο που παίζει στον υπολογιστή μας, αλλά το εγχείρημα φαντάζει ακατόρθωτο. Ας φέρουμε, για παράδειγμα, στο μυαλό μας το Youtube. Πόσες φορές σκεφτήκαμε ότι χρειαζόμαστε μόνο τον ήχο από ένα βίντεο που παρακολουθούμε, αλλά δεν έχουμε τρόπο να το πετύχουμε... Ακόμα, είναι και το Spotify, το οποίο όπως έχουμε παλαιότερα αναφέρει, αποτελεί μια τεράστια βιβλιοθήκη μουσικών έργων, απ' όπου μπορούμε να βρούμε και να ακούσουμε δωρεάν ό,τι θέλουμε. Δεν μπορούμε, όμως, να φυλάξουμε στον υπολογιστή μας τίποτε από αυτά, εάν δεν δημιουργήσουμε πρώτα έναν premium λογαριασμό, και άρα να πληρώσουμε. Αυτό, παρά το γεγονός ότι ακούγεται πέρα για πέρα λογικό, δεν είναι πάντα και πρακτικό, εφόσον υπάρχει το αντίτιμο των 7 ευρώ για κάθε μήνα χρήσης της εφαρμογής. Και διερωτώμαστε: Υπάρχει άραγε τρόπος να φυλάξουμε αυτό το μουσικό κομμάτι στον υπολογιστή μας δωρεάν; Υπάρχει τρόπος να το κατεβάσουμε και να το κάνουμε πραγματικά δικό μας, χωρίς τη μηνιαία συνδρομή;

Η απάντηση είναι ναι. Για όλα υπάρχει τρόπος!

Στην περίπτωσή μας, θα χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν και ανοικτού κώδικα πρόγραμμα Audacity, στο οποίο αναφερθήκαμε σε παλαιότερη ανάρτηση. Χρειάζεται, λοιπόν, να το κατεβάσουμε από εδώ: 


http://www.audacityteam.org/download/


Αφού κατεβάσουμε το πρόγραμμα, το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας και το ανοίγουμε. Ακολούθως, ρυθμίζουμε τις επιλογές, έτσι όπως υποδεικνύει η πιο κάτω εικόνα: 




Με λίγα λόγια, επιλέγουμε Windows WASAPI, και Speakers (2-High Definition Audio Device) (loopback).

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουμπάκι του Record, που είναι το κόκκινο κυκλάκι στην εικόνα πιο πάνω, και πηγαίνουμε αμέσως μετά στο ηχητικό μας αρχείο και το ανοίγουμε. Αν πάμε στο Audacity, θα δούμε ότι η ηχογράφηση ξεκίνησε:




Μόλις τελειώσει το κομμάτι μας, κάνουμε κλικ στο κίτρινο κουμπάκι, για να σταματήσει η ηχογράφηση. Ελέγχουμε την αρχή και το τέλος του μπλε κύμματος, και αν υπάρχουν σημεία που πρέπει να κοπούν, τα επιλέγουμε με το mouse μας και τα σβήνουμε (delete). 

Πλέον, το κομμάτι μας είναι έτοιμο να αποθηκευτεί. Κάνουμε κλικ στο File, και έπειτα Export Audio. Στο νέο παράθυρο, δίνουμε ένα όνομα στο κομμάτι μας, και το αποθηκεύουμε ως mp3 όπου θέλουμε.

Αυτό ήταν! Έχουμε πλέον αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας, με την ίδια με το πρωτότυπο υψηλή ποιότητα ήχου, το αγαπημένο μας κομμάτι, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε!

Εσείς πώς ηχογραφείτε ηχητικά αρχεία που παίζει ο υπολογιστής σας; 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου