Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Audacity: ένα δυναμικό εργαλείο επεξεργασίας ήχου

0




Πόσες φορές χρειαστήκαμε να διορθώσουμε ένα ηχητικό αρχείο, χωρίς να ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε... Ποιο πρόγραμμα να κατεβάσουμε, αν είναι δωρεάν, αν μπορεί να κάνει αυτό που θέλουμε και πώς, αν είναι δοκιμαστικό για κάποιες μέρες μόνο, αν... αν... αν...

Σίγουρα υπάρχουν πολλά προγράμματα επεξεργασίας ήχου. Στη σημερινή ανάρτηση, όμως, θα παρουσιάσουμε το Audacity, για τρεις βασικούς λόγους: είναι δωρεάν, είναι open source, και διαθέτει πολλές δυνατότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τόσο από επαγγελματίες όσο και από αρχάριους ή ερασιτέχνες χρήστες.

Να πώς φαίνεται το πρόγραμμα όταν το ανοίξουμε:




Επιλέγοντας από το μενού File, και μετά Open ή Import, μπορούμε να εισαγάγουμε το ηχητικό αρχείο που θέλουμε να επεξεργαστούμε μέσα στο πρόγραμμα. Η εικόνα που θα πάρουμε θα μοιάζει με την πιο κάτω:




Απ' εκεί και πέρα, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με το αρχείο μας: 

  • Να επιλέξουμε ένα μέρος του και να το διαγράψουμε.
  • Να επιλέξουμε ένα μέρος του, να το αντιγράψουμε και να το επικολλήσουμε κάπου αλλού.
  • Να αφαιρέσουμε τον ενοχλητικό θόρυβο στο υπόβαθρο του αρχείου.
  • Να αλλάξουμε τον ρυθμό.
  • Να αλλάξουμε την κλίμακα.
  • Να αυξήσουμε ή να χαμηλώσουμε την ένταση ολόκληρου του κομματιού ή μέρους του.
  • Να το κάνουμε να σβήνει στο τέλος.
  • Να προσθέσουμε αντήχηση-ηχώ.

Και πολλά πολλά άλλα, κάποια από τα οποία μπορούμε να δούμε ονομαστικά, αν από το μενού επιλέξουμε Effects.




Επιπλέον, όμως, με το Audacity μπορούμε να ηχογραφήσουμε ό,τι θέλουμε, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ηχογράφησης:




Κάνοντας κλικ στο κόκκινο κυκλάκι, μπορούμε, με τις κατάλληλες πάντα ρυθμίσεις, να ηχογραφήσουμε ένα εξωτερικό ήχο, για παράδειγμα ... τον εαυτό μας που τραγουδά ένα αγαπημένο κομμάτι, ή έναν εσωτερικό ήχο, έναν ήχο που ακούγεται στον υπολογιστή μας.Ακολούθως, να τον επεξεργαστούμε όπως εμείς θέλουμε, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος.

Αφού επεξεργαστούμε τα ηχητικά μας αρχεία, μπορούμε έπειτα να τα φυλάξουμε, είτε ως εργασία του Audacity (Save project as), οπότε και θα μπορούμε να συνεχίσουμε την επεξεργασία μας σε κάποια άλλη φάση, είτε με τη μορφή ηχητικού αρχείου, όπως wav και mp3. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε, επιλέγοντας File, και ακολούθως Export Audio:




Το Audacity είναι ένα πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες, και μια ανάρτηση δεν μπορεί να τις περιγράψει επαρκώς όλες. Εδώ, απλά αναφέραμε κάποια πολύ βασικά χαρακτηριστικά του. Ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε κάθε φορά, εξερευνούμε, μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και προχωρούμε.

O MGF θα είναι εδώ για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία, σχετικά με το πρόγραμμα.

Χρησιμοποιήσατε ποτέ το Audacity; Ποιες οι εμπειρίες σας από αυτό; 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου