Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Κατάργηση κεφαλαίου γράμματος με κάθε ENTER στη Word

0



Στη Word υπάρχει από προεπιλογή η αυτόματη δημιουργία κεφαλαίου γράμματος, όταν αρχίζει καινούρια πρόταση. Αυτό είναι καλό και χρήσιμο, αφού μετά από τελεία, αρχίζουμε πάντα με κεφαλαίο. Παρόλ' αυτά, η Word εκλαμβάνει ως καινούρια πρόταση την πρόταση που δημιουργείται μετά από κάθε ENTER που πατούμε, έστω και αν στην προηγούμενη γραμμή δεν βάλαμε τελεία. Έτσι, αν γράφουμε ένα ποίημα, θα έχουμε την επιπρόσθετη εργασία να διορθώσουμε κάποια κεφαλαία γράμματα που θα έπρεπε να είναι μικρά.

Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουμε αυτό τον περιορισμό;

Η απάντηση είναι ναι.

Α. Αν θέλουμε την αλλαγή αυτή για πάντα, κάθε φορά που δημιουργούμε ένα έγγραφο Word.
  • Ανοίγουμε ένα έγγραφο Word.
  • Επιλέγουμε από το μενού File, και μετά Options.
  • Από το μενού αριστερά, επιλέγουμε Proofing, και από δεξιά AutoCorrect Options.
  • Ξετικάρουμε την επιλογή Cpaitalize first letter of sentences.
Πλέον, κάθε φορά που θα πατούμε ENTER, θα έχουμε μικρό και όχι κεφαλαίο γράμμα. Να έχουμε, ωστόσο, υπόψη, ότι η επιλογή αυτή σταματά την αυτόματη δημιουργία κεφαλαίου, μετά από τελεία. Έτσι, θα πρέπει από μόνοι μας, μετά από κάθε τελεία, να επιλέγουμε κεφαλαίο γράμμα. Αν φυσικά, δούμε ότι η επιλογή αυτή δεν μας κάνει, ακολουθούμε τα ίδια βήματα, και ξανατικάρουμε το Capitalize first letter of sentences.

Β. Αν θέλουμε την αλλαγή μόνο για ένα συγκεκριμένο έγγραφο. 
  • Ξεκινούμε να γράφουμε στο νέο μας έγγραφο.
  • Πατάμε ENTER για να πάμε στην επόμενη γραμμή και γράφουμε την πρώτη μας λέξη. Λογικά, το πρώτο της γράμμα θα είναι κεφαλαίο. Επιλέγουμε με το mouse το πρώτο γράμμα της λέξης. Ακριβώς κάτω από το γράμμα, δημιουργείται ένα νέο μενού:
 

  •  Επιλέγουμε Stop Auto-capitalization First Letter of Sentences.
Η επιλογή μας αυτή θα ισχύει για το παρόν έγγραφο και μόνο. Εννοείται ότι μετά από τελεία, θα πρέπει εμείς να επιλέγουμε κεφαλαίο γράμμα για την επόμενη μας πρόταση.

Γ. Αν θέλουμε να ελέγχουμε εμείς τι θα γίνει μετά από κάθε ENTER.

Σε αυτή την περίπτωση, αν θέλουμε μετά το ENTER να έχουμε κεφαλαίο γράμμα, απλά πατούμε ENTER. Αν θέλουμε μικρό, τότε πατούμε SHIFT + ENTER. 

Αυτά!

Εσείς, τι κάνετε όταν γράφετε στίχους και θέλετε να ξεκινούν όλοι με μικρό γράμμα;

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου