Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Αλλαγή κωδικών ασύρματου δικτύου Fritz!Box (MTN)

0




Η εταιρεία τηλεφωνίας ΜΤΝ (τώρα Epic) χρησιμοποιεί για τη σύνδεση των πελατών της με τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου τη συσκευή Fritz!Box. Πρόκειται για μία συσκευή που αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, μια ''οικιακή πύλη'' (residential gateway), με ενσωματωμένα μόντεμ (modem), δρομολογητή (router), ασύρματο σημείο πρόσβασης (Wireless Access Point), υποδοχή DSL και 4 υποδοχές Ethernet. Έτσι, πάνω στην ίδια συσκευή μπορούν να βρίσκονται συνδεδεμένα ταυτόχρονα υπολογιστές, τηλέφωνα, εκτυπωτές κτλ. Από τη μια αυτό αποτελεί μεγάλη ευκολία, αφού ''ένα κουτί'' κάνει για όλες τις δουλειές, από την άλλη αν κάτι πάει στραβά, όλα πάνε στραβά! Ίσως γι' αυτό τον λόγο, οι υπάλληλοι της εταιρείας αποτρέπουν τους πελάτες να επεμβαίνουν στις ρυθμίσεις του Fritz!Box τους, και προειδοποιούν για χρέωση στην περίπτωση που ζητηθεί βοήθεια και έχει διαπιστωθεί επέμβαση στις βασικές ρυθμίσεις.

Παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας, κάθε χρήστης ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ πρόσβασης στις ρυμίσεις του modem/router του, εφόσον είναι δικό του. Κατ' επέκταση, έχει δικαίωμα αλλαγής των εργοστασιακών κωδικών, αλλά και των δικών του κωδικών όποτε το θελήσει. Γι' αυτό και στην ανάρτηση αυτή θα δούμε πώς βάζουμε ή αλλάζουμε κωδικό, πρώτα για είσοδο στις ρυθμίσεις του modem/router μας, και έπειτα του ασύρματου δικτύου μας.

1. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να πληκτρολογήσουμε τη διεύθυνση του Fritz!Box, στον χώρο των διευθύνσεων του browser μας: 192.168.178.1




2. Πατώντας Enter, θα οδηγηθούμε στη σελίδα εισόδου, όπου θα μας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασής μας. Αν δεν κάναμε κάποια αλλαγή από τη μέρα εγκατάστασης της συσκευής μας από την εταιρεία, το πιο πιθανό είναι ο κωδικός αυτός να είναι ο ίδιος με αυτόν του ασύρματου δικτύου μας ή ακόμα και να μην υπάρχει κωδικός.




3. Πατώντας Log In, μπαίνουμε μέσα στη σελίδα του modem/router μας, όπου μπορούμε να δούμε ένα σωρό πληροφορίες που αφορούν στη σύνδεσή μας με το διαδίκτυο, τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις μας, τις συσκευές που βρίσκονται συνδεδεμένες στο δίκτυό μας, οδηγούς για προσθήκη νέων αριθμών κτλ. Εμάς τώρα μάς ενδιαφέρει η εισαγωγή / αλλαγή του κωδικού του ασύρματου δικτύου μας, οπότε, από το μενού αριστερά, επιλέγουμε WLAN, και ακολούθως Security.




4. Απ' εκεί και πέρα, το μόνο που μένει να κάνουμε, είναι να αλλάξουμε τον κωδικό μας, όπως εμείς θέλουμε, στον χώρο δίπλα από το Network Key.




5. Επιλέγουμε Apply στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας, και αυτό ήταν. Ο κωδικός του ασύρματου δικτύου μας άλλαξε. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να τυπώσουμε, αν θέλουμε, τον νέο κωδικό, εννοείται, ωστόσο,ότι σε μια τέτοια περίπτωση φυλάμε το χαρτί σε τόπο απόλυτα ασφαλή.

6. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κωδικό εισόδου στο modem/ router μας, τότε πάμε στο πάνω μέρος της σελίδας, πατάμε το βελάκι δίπλα από το Logged In, και επιλέγουμε Changing Password.





Αυτό ήταν. Επειδή η ασφάλεια είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός από εμάς, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας αποτρέπει να φροντίζουμε γι' αυτήν.


ΤΙΠ

Αν, για κάποιο λόγο, ξεχάσαμε τον κωδικό εισόδου στη σελίδα του modem/router μας, τότε θα χρειαστεί reset στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτό είναι κάτι πολύ απλό, ενδέχεται, όμως, να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των σταθερών τηλεφώνων. Είναι σημαντικό πρώτα να αφαιρεθούν από τη σελίδα του modem/router τα ήδη υπάρχοντα τηλέφωνα, και να προστεθούν εκ νέου στη συνέχεια.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου