Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Παρουσίαση Power Point με διαφάνειες που έχουν διαφορετικό προσανατολισμό

0
 


Κάτι που απασχολεί όσους ασχολούνται με παρουσιάσεις στο Power Point είναι η εισαγωγή διαφάνειας που να έχει διαφορετικό προσανατολισμό από τις υπόλοιπες διαφάνειες της παρουσίασης. Εμφανής τρόπος δεν υπάρχει, οπότε δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να αποφασίσεις, λένε, τι θέλεις από την αρχή: landscape ή portrait. Δεν μπορείς να έχεις και τα δύο σε ένα πακέτο.

Παρόλ' αυτά, υπάρχει τρόπος!

Έστω ότι η παρουσίασή μας ονομάζεται Παρουσίαση 1 και έχει διαφάνειες με landscape προσανατολισμό. Σε κάποιο σημείο της θέλουμε να προσθέσουμε μια διαφάνεια με portrait προσανατολισμό. Ακολουθούμε τα πιο κάτω βήματα:

1. Ανοίγουμε μια καινούρια παρουσίαση Power Point με portrait προσανατολισμό. Την ετοιμάζουμε όπως θέλουμε να φαίνεται στην παρουσίασή μας και την αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας, ως Παρουσίαση 2, εκεί που είναι (και θα είναι) αποθηκευμένη η Παρουσίαση 1. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για όσους ξέχασαν πώς αλλάζουμε τον προσανατολισμό του προεπιλεγμένου landscape: DESIGN > Slide Size > Custom Slide Size > Portrait.

2. Ανοίγουμε την Παρουσίαση 2 και επιλέγουμε, κάνοντας κλικ, κάτι πάνω στη διαφάνεια: ένα κείμενο, μια εικόνα, ένα βίντεο.

3. Από το μενού, επιλέγουμε INSERT, και μετά Action. Αμέσως θα εμφανιστεί αυτό το παράθυρο:




4. Επιλέγουμε Hyperlink to > Other PowerPoint Presentation, βρίσκουμε την Παρουσίαση 1 και ΟΚ.

5. Πάμε τώρα στην Παρουσίαση 1, και βρίσκουμε τη διαφάνεια η οποία προηγείται της διαφάνειας που θέλουμε να προσθέσουμε σε portrait προσανατολισμό. Επιλέγουμε, κάνοντας κλικ, ένα σημείο της: κείμενο, εικόνα ή βίντεο.

6. Από το μενού, επιλέγουμε INSERT > Action > Hyperlink to > Other PowerPoint Presentation και βρίσκουμε την Παρουσίαση 2. 

Αυτό ήταν! 

Μόλις κάνουμε κλικ, εννοείται σε slide show, πάνω στο σημείο που συνδέσαμε με την Παρουσίαση 2, μεταφερόμαστε στην Παρουσίαση 2, η οποία περιλαμβάνει μια διαφάνεια με portrait προσανατολισμό! Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε copy τον σύνδεσμο από την Παρουσίαση 2, και να τον κάνουμε paste στην Παρουσίαση 1. Και στις δύο περιπτώσεις, με επιλεγμένο το slide show, μπορούμε ενώ έχουμε διαφάνειες συγκεκριμένου προσανατολισμού, να πάμε σε διαφάνεια ή διαφάνειες με διαφορετικό προσανατολισμό. Διευκρινίζουμε ότι όταν φύγουμε από το slide show, δεν μπορούμε να δούμε μπροστά μας διαφάνειες landscape και portrait να συνυπάρχουν. Η προεπισκόπηση των διαφανειών μας θα δείχνει μόνο αυτές που ξεκινήσαμε την παρουσίαση (π.χ. Παρουσίαση 1). Αυτό δεν έχει καμία σημασία, όμως, αφού η προβολή των διαφανειών θα γίνει με τον τρόπο που εμείς τα σχεδιάσαμε. Μην τα θέλουμε και όλα! :)




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου