Σας έχει τύχει ποτέ, να ετοιμάζετε κάτι πολύ σημαντικό στον υπολογιστή, και ξαφνικά, το σύμπαν να συνομωτίσει και να χαλάσει ο υπολογιστής σας; Είτε πρόκειται για κάτι που έχει σχέση με τη δουλειά είτε για μια εργασία στο Πανεπιστήμιο είτε για την ίδια τη διατριβή σας, όσο μακάβριο και αν ακούγεται, ο θάνατος του υπολογιστή μπορεί να σας φέρει στα πρόθυρα ... νευρικού κλονισμού!!!
Εδώ, βέβαια, δεν θα μιλήσουμε ακριβώς για τον θάνατο του υπολογιστή. Τα όσα θα πούμε, θα έχουν σχέση με υπολογιστή που ανοίγει, αλλά δεν μπαίνει στα Windows. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ιό, κακόβουλο λογισμικό, κατεστραμμένα αρχεία του συστήματος, λανθασμένα drivers... Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη μας έγνοια είναι πρώτα να σώσουμε τα αρχεία μας και έπειτα τον υπολογιστή μας. Στην ανάρτηση αυτή, θα δούμε μόνο πώς μπορούμε να σώσουμε τα αρχεία μας.
Τι κάνουμε, λοιπόν, για να σώσουμε άμεσα τα αρχεία μας, σε μια τέτοια περίπτωση;;;
Το πρώτο που χρειαζόμαστε, βέβαια, είναι ψυχραιμία. Χωρίς αυτήν, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Βήματα τα οποία απαιτούν τη δημιουργία ενός bootable μέσου, κατά προτίμηση usb memory stick, το οποίο να περιέχει μια διανομή Linux, κατά προτίμηση Linux Mint.
Τι θα χρειαστούμε, εκτός από ψυχραιμία:
1. Ένα άδειο usb memory stick, 2GB.
2. Έναν άλλο υπολογιστή που εργάζεται κανονικά.
3. Μερικές οδηγίες:
- Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή που εργάζεται κανονικά, κάνουμε εγγραφή του Linux Mint στο memory stick, ακολουθώντας τα βήματα 1-5 αυτής της ανάρτησης: Εγκατάσταση Linux Mint. Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς δημιουργούμε ένα bootable usb, στην ανάρτηση: Δημιουργία Bootable USB. Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς ρυθμίζουμε τον υπολογιστή μας να ξεκινήσει από ένα usb memory stick, στην ανάρτηση: Πώς ξεκινούμε τον υπολογιστή από CD, DVD, USB. Προσοχή: θα ρυθμίσουμε τον υπολογιστή που χάλασε. Όχι αυτόν που λειτουργεί!
- Αφού ρυθμίσουμε τον υπολογιστή να ανοίγει πρώτα από USB, και αφού ετοιμάσουμε το bootable usb μας με το Linux Mint πάνω σε αυτό, το βάζουμε στον υπολογιστή που δεν μπαίνει στα Windows και τον ξεκινούμε. Αν όλα πάνε καλά, θα μπούμε στο περιβάλλον του Linux Mint:
- Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο Computer. Θα μπούμε σε ένα νέο παράθυρο, σαν το πιο κάτω:
- Ελεγχουμε πιο από τα πιο πάνω εικονίδια αντιστοιχούν στον δίσκο ή το partition των Windows.
- Όταν το παράθυρο που θα ανοίξει, περιέχει ... γνωστούς τίτλους, όπως Windows, Documents and Settings, Users, Program Files κτλ., παίρνουμε βαθιά ανάσα! Εδώ είναι!!!
- Βάζουμε στον υπολογιστή ακόμα ένα usb memory stick.
- Ανοίγουμε τον φάκελο Users.
- Τραβούμε όσους φακέλους δεν έχουν πάνω τους βελάκι συντόμευσης, μέσα στο δεύτερο usb memory stick.
- Αυτό ήταν!!! Τα σώσαμε!!!!
ΤΙΠ
1. Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε τον δίσκο των Windows, σημαίνει ότι ο σκληρός δίσκος μάς άφησε χρόνους... Συμβαίνει...
2. Αν υπάρχουν πολλά αρχεία που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο memory stick, ο σκληρός δίσκος έχει πρόβλημα και χρειάζεται αλλαγή. Σώστε ό,τι μπορέσετε, και απ' εκεί και πέρα ίσως κάτι μπορεί να γίνει με άλλα ειδικά προγράμματα ανάκτησης.
3. Σώσαμε τα αρχεία. Ο υπολογιστής μας, όμως, χρειάζεται κι αυτός βοήθεια, για να επανέλθει. Εδώ μπορούμε να δούμε πώς.
Σχετικά
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου