Η τεχνολογία PowerLine έχει διαδοθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές τείνουν να την εμπιστεύονται περισσότερο έναντι άλλων τεχνολογιών, απορρίπτοντας λύσεις όπως την Ethernet (ενσύρματη σύνδεση) ή το Wi-Fi (ασύρματη σύνδεση). Βασικοί λόγοι, το ότι επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο περισσότερες συσκευές από ό,τι θα επέτρεπαν τα καλώδια της σύνδεσης Ethernet, ενώ επιλύει το πρόβλημα του αδύνατου σήματος του Wi-Fi σε κάποια δωμάτια στο σπίτι, που απέχουν πολύ από το router. Tα όσα καταλογίζονται στο Wi-Fi, σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία, είναι ένας ακόμα λόγος, για κάποιον που θέλει να κάνει το σπίτι του ... φρούριο ασφάλειας, παρόλο που γύρω μας η ακτινοβολία ανθίζει...
Τι είναι, όμως, η τεχνολογία PowerLine; Ή μάλλον τι κάνει;
Εφαρμογή στο κινητό δείχνει όλα τα γνωστά Wi-Fi δίκτυα γύρω από εμάς... Λείπουν τα άγνωστα...
Με πολύ απλά λόγια, το PowerLine αξιοποιεί την ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού μετατρέποντάς την σε ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Χρησιμοποιεί δύο PowerLine adapters: ο ένας τοποθετείται σε μια πρίζα και συνδέεται με το router, ενώ ο δεύτερος μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε ηλεκτρική πρίζα σε οποιαδήποτε σημείο του σπιτιού, για να συνδεθεί οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης στο Internet, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, smart TV κτλ. Φυσικά κάποιος μπορεί να αγοράσει περισσότερα adapters, αν δεν θέλει να μετακινεί το ίδιο σύρμα σε κάθε συσκευή που θα χρησιμοποιεί κάθε φορά, έχοντας υπόψη ότι οι συσκευασίες περιλαμβάνουν δύο συσκευές. Με τον τρόπο αυτό, η ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού μετατρέπεται σε ένα τεράστιο switch Ethernet. Οπουδήποτε υπάρχει μια διέξοδος, δηλαδή μια ηλεκτρική πρίζα, υπάρχει πρόσβαση στο δίκτυο, και μάλιστα με ταχύτητες που συνήθως φτάνουν τα 200 με 500 megabits το δευτερόλεπτο, και με την τελευταία γενιά, να αποδίδει έως και 2000 megabits ανά δευτερόλεπτο.
Συνοπτικά και επιγραμματικά:
Συνοπτικά και επιγραμματικά:
- Αγοράζουμε ένα πακέτο με ένα ζεύγος (για αρχή) PowerLine adapters.
- Τοποθετούμε το ένα σε πρίζα κοντά στο router μας, και το ενώνουμε μαζί του. Το καλώδιο εμπεριέχεται στη συσκευασία.
- Πέστε ότι θέλουμε να πάμε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού μας με τον υπολογιστή μας, για να σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Παίρνουμε τον υπολογιστή μας, και το δεύτερο adapter. Το τοποθετούμε σε μια ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ πρίζα στο δωμάτιο, και μετά, στον υπολογιστή μας.
- Αυτό ήταν. Έχουμε διαδίκτυο. Με απενεργοποιημένο το Wi-Fi, και χωρίς πρίζα Ethernet, που, η αλήθεια να λέγεται, δεν έχουμε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.
- Η τεχνολογία αυτή δεν εξασφαλίζει διαδίκτυο μόνο σε υπολογιστές, αλλά σε όλες τις συσκευές που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όχι, όμως, σε κινητά τηλέφωνα και tablets.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ζεύγος των PowerLine adapters μας μόνο σε ένα σπίτι, με ένα λογαριασμό ρεύματος. Δεν μπορούμε να ενώσουμε το ένα με το δικό μας router, και να δώσουμε το άλλο στην αδερφή μας δίπλα, που δεν έχει σύνδεση με το διαδίκτυο.
- Εάν δεν μας ικανοποιεί το μήκος του καλωδίου της συσκευασίας, αγοράζουμε ξεχωριστά άλλο καλώδιο, με το μήκος που μας ικανοποιεί, για 3-4 ευρώ.
- Μπορούμε να αγοράσουμε όσα adapters επιθυμούμε. Ένα από αυτά μόνο θα είναι ενωμένο στο router. Τα υπόλοιπα, στις συσκευές που επιθυμούμε να συνδέουμε με διαδίκτυο στο σπίτι. Αν ο εκτυπωτής πρέπει να είναι συνεχώς με το διαδίκτυο, τότε οι ανάγκες αυξάνονται.
- Συστήνω τις συσκευές που έχουν ενσωματωμένη άλλη πρίζα πάνω τους, έτσι ώστε να μην αχρηστευθεί η ήδη υπάρχουσα πρίζα, ειδικά αν θέλουμε να έχουμε τον υπολογιστή μας ενωμένο στο ρεύμα. Στοιχίζουν περισσότερο (80 περίπου ευρώ το ζεύγος, ανάλογα με τη μάρκα), αλλά είναι σαφώς πιο λειτουργικές.
Προσωπικά, έχω εφαρμόσει την τεχνολογία PowerLine στο σπίτι μου εδώ και ένα χρόνο, και τη συστήνω σε όποιον, για τους δικούς του λόγους, αποφεύγει τη χρήση καλωδίου Ethernet ή το Wi-Fi. Με δεδομένο πλέον το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει απαγορεύσει την ευρεία χρήση του ασύρματου δικτύου, πιστεύω ότι η τεχνολογία PowerLine μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλύ εναλλακτική. Θα στοιχίσει, βέβαια, κάτι παραπάνω, αλλά δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα.
Για απορίες, εδώ είμαστε.
Πηγές:
http://www.pestaola.gr/oi-logoi-anavathmisis-tou-diktyou-me-texnologia-powerline/
http://www.techradar.com/news/networking/powerline-networking-what-you-need-to-know-930691
http://www.techradar.com/news/networking/powerline-networking-what-you-need-to-know-930691
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου