Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Τι κάνω αν ο υπολογιστής μου δεν μπαίνει στα Windows; (Recovery Environment)

0



Έχουμε δει σε προηγούμενη ανάρτηση τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να σώσουμε τα αρχεία μας, στην περίπτωση που ο υπολογιστής μας δεν μπορεί καθόλου να μπει στα Windows. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως την ύπαρξη ιού ή κακόβουλου λογισμικού, την καταστροφή κάποιων αρχείων του συστήματος, την καταστροφή του τομέα εκκίνησης, κάποια λανθασμένα drivers... Κάποια από τα μηνύματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον υπολογιστή μας και να μας πανικοβάλουν είναι τα πιο κάτω:

  • Error loading operating system
  • Missing operating system
  • Reboot and select proper boot device
  • Invalid partition table
  • Bootmgr is missing
  • FATAL: No bootable medium found! System halted.

Όπως έχουμε δει, η χρήση μιας διανομής Linux, που θα λειτουργήσει μέσα από ένα memory stick, μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε όλα όσα έχουμε στον δίσκο μας και να τα σώσουμε. Αρκεί να μην είναι καταστραμμένος.
  
Τι κάνουμε, όμως, για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας;

Πρώτη μας σκέψη, στην περίπτωση αυτή, είναι να τρέξουμε τον υπολογιστή μας μέσα από μια λειτουργία που ο ίδιος μάς δίνει: το περιβάλλον αποκατάστασης ή, όπως είναι καλύτερα γνωστό, το Recovery Environment. Το περιβάλλον αυτό μάς βοηθά να διορθώσουμε λάθη και να μπορέσουμε να ξαναμπούμε στο λειτουργικό μας σύστημα, ακόμα και αν αυτό δείχνει ... απελπιστικά απροσπέλαστο. 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αυτή. Ένας, όμως, είναι ο τρόπος, όταν δεν μπορούμε να μπούμε στα Windows: αυτός του βίαιου σβησίματος και της βίαιης εκκίνησης. 

  • Κρατούμε πατημένο το κουμπί του Power, μέχρι να σβήσει ο υπολογιστής.
  • Πατούμε το κουμπί του Power για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ανοίξει ο υπολογιστής.
  • Μετά από 3-5 δευτερόλεπτα, πατούμε ξανά για λίγο το κουμπί του Power, μέχρι να σβήσει ο υπολογιστής. 
  • Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 2 και 3 ακόμα μία φορά. 
  • Την τρίτη φορά, πατούμε το κουμπί του Power για να ανοίξει ο υπολογιστής, και αφήνουμε τη διαδικασία να προχωρήσει. Αν όλα πήγαν όπως πρέπει, θα πάρουμε το μήνυμα:  Preparing Automatic Repair. 
  • Σε λίγα δευτερόλεπτα θα πάρουμε ένα νέο μήνυμα: Preparing Automatic Repair, και η οθόνη Automatic Repair θα εμφανιστεί.
  •  Επιλέγουμε Advanced Options.
  • Στην οθόνη Choose an option, επιλέγουμε Troubleshoot.
  • Στην οθόνη Troubleshoot, επιλέγουμε Advanced Options. 
  •  


    Όπως φαίνεται πιο πάνω, οι επιλογές που έχουμε είναι πολλές. Ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε κάθε φορά, κάνουμε την κατάλληλη επιλογή. Μπορούμε, για παράδειγμα, να επιλέξουμε Start-up Repair, προσπαθώντας να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας, ή Command Prompt για να μπούμε στο παράθυρο εντολών και να εργαστούμε από εκεί. Προσφέρονται ακόμα οι επιλογές System Restore, για επαναφορά του υπολογιστή σε προηγούμενη κατάσταση, System Image Recovery για επαναφορά των Windows από μια αποθηκευμένη εικόνα του συστήματος, και Startup Settings για επιλογή του τρόπου με τον οποίο θέλουμε να δοκιμάσουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή (Safe mode, Safe mode with networking κτλ.).Έχουμε ακόμα την επιλογή να απεγκαταστήσουμε συγκεκριμένες ενημερώσεις που πιθανό να ευθύνονται για το πρόβλημα (Uninstall Updates).

    Υπάρχει, ωστόσο, περίπτωση να μην μπορούμε να οδηγηθούμε στο περιβάλλον αποκατάστασης. Εάν, για παράδειγμα, εφαρμόσουμε το βίαιο σβήσιμο και ξεκίνημα 3-4 φορές και δεν δούμε την οθόνη Recovery, τότε υπάρχει ζημιά η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί μέσα από τον υπολογιστή και μόνο. Θα χρειαστούμε, οπωσδήποτε, ένα μέσο αποκατάστασης. Αυτό, θα μπορέσει να μας μεταφέρει στο περιβάλλον αποκατάστασης, απ' όπου μπορούμε να επιχειρήσουμε την επιδιόρθωση του υπολογιστή μας.


    ΤΙΠ

    Μετά την επαναφορά του υπολογιστή μας και την επαναλειτουργία των Windows, επιβάλλεται να τρέξουμε δύο ακόμα λειτουργίες που θα διορθώσουν πιθανά λάθη στον δίσκο και στο σύστημά μας. Πρόκειται για το Check Disk και το System File Checker.




    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου