Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Λειτουργία ελέγχου του δίσκου (Check Disk)

0



Κάποιες φορές, όταν ο υπολογιστής μας παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, για παράδειγμα σβήσει απρόσμενα, ''κολλήσει", εμφανίσει την ... μπλε οθόνη του θανάτου BSOD..., η μόνη λύση είναι ο τεχνικός. Ασφαλώς και εκεί θα καταλήξει ένας υπολογιστής όταν δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις να τον επισκευάσουμε. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια απλά αλλά πολύτιμα εργαλεία, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος με πολύ λίγες γνώσεις στους υπολογιστές, και να λύσει το πρόβλημά του.

΄Ενα από αυτά τα εργαλεία είναι το ChkDsk (Check Disk Utility/Tool), το οποίο διαθέτει τόσο διαγνωστικές όσο και διορθωτικές ικανότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει την αξιοπιστία του συστήματος και να διορθώσει πιθανά λάθη. Μπορεί ακόμα να ελέγξει την επιφάνεια του σκληρού μας δίσκου για πιθανούς καταστραμμένους τομείς, και αφού τους εντοπίσει, να τους σημαδέψει και να τους εξαφανίσει αποτελεσματικά από το σύστημα, έτσι ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα.

 Συνοπτικά, το ChkDsk μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις:
  • Όταν έχουμε υποψίες ότι υπάρχουν προβλήματα στον σκληρό μας δίσκο.
  • Μετά από τον καθαρισμό του υπολογιστή από έναν ιό.
  • Μετά από βίαια σβησίματα.
  • Όταν κάποια προγράμματα κολλούν και καθιστούν τον υπολογιστή μη χρησιμοποιήσιμο.
  • Μετά από την επαναφορά του υπολογιστή, μέσω του Recovery Environment.

Μπορούμε να τρέξουμε το ChkDsk με διάφορους τρόπους. Εδώ θα δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας κάποιες εντολές.

Windows Vista and 7:

1. Κάνουμε κλικ στο κουμπί του Start, και στο κουτί της Αναζήτησης (Search) πληκτρολογούμε cmd.
2. Κάνουμε δεξί κλικ στο Command Prompt (cmd), αφού εμφανιστεί στα αποτελέσματα, και επιλέγουμε Run as Administrator.
3. Θα ανοίξει τότε ένα παράθυρο με μαύρο φόντο. Πληκτρολογούμε μέσα σε αυτό την εντολή chkdsk C: /r 
4. Πατούμε Enter.
5. Εάν πάρουμε το μήνυμα “Chkdsk cannot run because the volume is in use by another process” πληκτρολογούμε Y για να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής, και αφήνουμε το εργαλείο να σκανάρει τον υπολογιστή με την επανεκκίνηση και να διορθώσει λάθη στον δίσκο και καταστραμμένους τομείς, και να αποκαταστήσει κάθε προσβάσιμη πληροφορία. Μετά, πατούμε Enter.
6. Κλείνουμε το παράθυρο του Command Prompt
7. Κάνουμε επανεκκίνηση: Start > Shutdown > Restart.
8. Όταν ο υπολογιστής ξαναξεκινήσει, θα δούμε μια μαύρη οθόνη με άσπρα γράμματα. Αυτό σημαίνει ότι το ChkDsk άρχισε να λειτουργεί.
9. Αφήνουμε το ChkDsk να περάσει τα πέντε στάδια της λειτουργίας του. Έχουμε υπόψη ότι αυτό θα πάρει χρόνο, ίσως και ώρες, ανάλογα με τα λάθη που θα εντοπιστούν. Επομένως, δεν καθόμαστε να το περιμένουμε! Κάνουμε ό,τι άλλες δουλειές έχουμε, με την ησυχία μας, και αφήνουμε το εργαλείο να κάνει τη δική του δουλειά. Όταν τελειώσει, θα μπει κανονικά στα Windows.
10. Θα δούμε ένα μήνυμα να μας λέει ότι χρειάζεται επανεκκίνηση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να υπακούσουμε.

Windows 8

1. Μετακινούμε το mouse στην πάνω δεξιά γωνιά, μέχρι να εμφανιστεί το Charms Bar.
2. Επιλέγουμε Apps και πληκτρολογούμε cmd στο κουτί αναζήτησης (Search).
3. Κάνουμε δεξί κλικ στο cmd και επιλέγουμε Run as Administrator.
Ακολουθούμε τα βήματα 3-10 πιο πάνω (Windows 7).

Windows 8.1 and 10

1. Πατούμε ταυτόχρονα το πλήκτρο των Windows και το γράμμα X.
2. Επιλέγουμε Search και Enter.
3. Στον χώρο του Search, πληκτρολογούμε cmd.
4. Κάνουμε δεξί κλικ στο Command Prompt (cmd), αφού εμφανιστεί στα αποτελέσματα, και επιλέγουμε Run as Administrator. Ακολούθως, Yes.
Ακολουθούμε τα βήματα 3-10 πιο πάνω (Windows 7).

Ανἀγνωση αποτελεσμάτων ChkDsk

Ένας εύκολος τρόπος για να δούμε τα αποτελέσματα από το ChkDsk, είναι χρησιμοποιώντας το εργαλείο ανάγνωσης αποτελεσμάτων, που δημιούργησε ο SleepyDude. Τρέχοντας το εργαλείο, τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν σε ένα παράθυρο Notepad χωρίς κάποιο άλλο ιδιαίτερο ψάξιμο. Κάνουμε κλικ στον πιο κάτω σύνδεσμο και αποθηκεύουμε το εργαλείο στην επιφάνεια εργασίας μας. Με διπλό κλικ στο εικονίδιο που δημιουργήθηκε, θα εμφανιστεί το αρχείο Notepad, με τα αποτελέσματα.


ΤΙΠ
  1. Εάν θέλουμε να δούμε μόνο την κατάσταση του δίσκου μας, τότε στο παράθυρο εντολών θα πληκτρολογήσουμε απλά: chkdsk c: 
  2. Εάν θέλουμε απλώς να διορθώσουμε λάθη στην επιφάνεια του δίσκου και όχι τομείς, πληκτρολογούμε chkdsk /f . Η διαδικασία αυτή παίρνει λιγότερο χρόνο.
  3. Αν οι καταστραμμένοι τομείς είναι πολλοί, τότε επιβάλλεται να σώσουμε τα δεδομένα μας και να αγοράσουμε έναν άλλο σκληρό δίσκο, αφού ο δικός μας άρχισε να ... πεθαίνει. 
  4. Μπορούμε να τρέξουμε το ChkDsk, ακόμα και αν δεν ανοίγουν τα Windows, μέσα από το Recovery Environment.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου