Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Πώς αλλάζω τον κωδικό του Wi-Fi μου;

0

Κάθε ρούτερ έρχεται με ένα συγκεκριμένο όνομα και κωδικό για το ασύρματό μας δίκτυο, στοιχεία στα οποία μπορούμε να έχουμε εύκολα πρόσβαση αν κοιτάξουμε στο κάτω μέρος του:




Αν δεν θέλουμε να κρατήσουμε τον συγκεκριμένο default κωδικό για το ασύρματό μας δίκτυο, για οποιονδήποτε λόγο, μπορούμε να τον αλλάξουμε με μερικά μόνο κλικ.

Πρώτα πρώτα, θα πρέπει να μπούμε στη σελίδα του ρούτερ μας, και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε την IP του και τον αντίστοιχο κωδικό. 

Πώς βρίσκουμε την ΙΡ του ρούτερ μας: 

Στον υπολογιστή μας, που είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο του ρούτερ μας, ανοίγουμε ένα παράθυρο Run. Για να το κάνουμε αυτό, πατούμε το πλήκτρο των Windows (Windows Key) μαζί με το πλήκτρο του γράμματος R. Στον κενό χώρο πληκτρολογούμε cmd, και ακολούθως πατούμε ENTER




Στο μαύρο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε την εντολή ipconfig, και πατούμε ENTER. Από όλα αυτά που θα εμφανιστούν, μας ενδιαφέρουν οι αριθμοί δίπλα από τις λέξεις Default Gateway. Τους επιλέγουμε και με δεξί κλικ τους αντιγράφουμε (copy). Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν την IP του ρούτερ μας. Τους επιλέγουμε, και με δεξί κλικ κάνουμε copy.

Πώς μπαίνουμε στη σελίδα του ρούτερ μας:

Ανοίγουμε τον browser μας και στον χώρο των διευθύνσεων κάνουμε επικόλληση (paste) το IP, που προηγουμένως αντιγράψαμε, και πατούμε ENTER. Λογικά, θα μεταφερθούμε στη σελίδα του ρούτερ μας, μόνο που μας χρειάζεται ο κωδικός του και ίσως το όνομα χρήστη. Αν δεν έχουμε αλλάξει τα εργοστασιακά δεδομένα, δοκιμάζουμε ένα συνδυασμό της λέξης admin και του κενού (δεν πληκτρολογούμε τίποτα) στους δύο αυτούς χώρους. Αν δεν πετύχει κανένας συνδυασμός, τότε ψάχνουμε στο διαδίκτυο για τον default κωδικό του μοντέλου του ρούτερ μας. Η σελίδα αυτή μπορεί να μας βοηθήσει: http://www.routerpasswords.com/.

Αν κάποτε αλλάξαμε τον κωδικό του ρούτερ μας, και τον θυμόμαστε, τον πληκτρολογούμε στον κατάλληλο χώρο, και πατώντας ENTER, προχωρούμε στο επόμενο βήμα. Αν έχουμε ξεχάσει τον κωδικό που βάλαμε, πρέπει πρώτα να επαναφέρουμε το ρούτερ μας στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, και μετά να μπούμε με αυτούς τους κωδικούς να μπούμε στη σελίδα του.

Πώς επαναφέρουμε το ρούτερ μας στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις:

Τα ρούτερ έχουν ... "κρυμμένο" ένα κουμπάκι (Reset), το οποίο μπορεί να τα επαναφέρει στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις. Ο λόγος που δεν φαίνεται με μια απλή πρώτη ματιά είναι προφανής: η επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις είναι μια πράξη που γίνεται σε περίπτωση ανάγκης. Το βρίσκουμε συνήθως, ανάλογα με το μοντέλο, στο πίσω μέρος του ρούτερ ή ακόμα και στο κάτω μέρος του, και για να το πατήσουμε χρειάζεται, ίσως, να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα ή τη μύτη μιας μολυβόπεννας. Πατώντας το κουπάκι αυτό για μερικά δευτερόλεπτα, οι κωδικοί του ρούτερ επανέρχονται στις εγοστασιακές ρυθμίσεις. Για να τους βρούμε, κάνουμε αυτά που είπαμε πιο πάνω.

Πώς αλλάζουμε τον κωδικό του Wi Fi μας:

Αφού γράψουμε τον κωδικό του ρούτερ μας, στον κατάλληλο χώρο, μπορούμε να μπούμε στη σελίδα του, όπου μπορούμε να κάνουμε αλλαγές που αφορούν στο όνομα του ασύρματου δικτύου μας, αλλά και στον κωδικό του. Για κάθε ρούτερ υπάρχει, βέβαια, διαφορετική διαδικασία. Συνήθως, τις πληροφορίες αυτές τις βρίσκουμε κάτω από τον τίτλο Wi-Fi, Wireless, Wireless Networks. Κάνοντας κλικ στον τίτλο αυτό (ίσως χρειαστεί να περάσουμε και από έναν άλλον ακόμα, π.χ. Security), θα δούμε κάπου το όνομα του ασύρματου δικτύου μας -SSID ή Network Name- και τον κωδικό του -password ή passphrase. Αλλάζουμε ό,τι θέλουμε και κάνουμε Apply ή Save, ανάλογα, για να φυλαχτούν οι νέες ρυθμίσεις. 

Αλλαγή κωδικού σε όλες τις συσκευές μας:

Από τη στιγμή που έχουμε αλλάξει τον κωδικό του ασύρματου δικτύου μας, δεν θα μπορούμε να ενωθούμε πλέον με το διαδίκτυο από καμία ασύρματη συσκευή μας. Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις της κάθε συσκευής, περνούμε τον νέο κωδικό, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στο διαδίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου