Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Recovery Drive και System Repair Disk

0



Στην ανάρτηση Τι κάνω αν ο υπολογιστής μου δεν μπαίνει στα Windows, είδαμε ότι η επαναφορά του λειτουργικού μας συστήματος μπορεί να γίνει μέσα από το περιβάλλον επαναφοράς των Windows ή αλλιώς του Recovery Environment. Το περιβάλλον αυτό μάς βοηθά να διορθώσουμε λάθη και να μπορέσουμε να ξαναμπούμε στο λειτουργικό μας σύστημα, ακόμα και αν αυτό δείχνει ... απελπιστικά απροσπέλαστο. 

Στην περίπτωση που ο τρόπος του βίαιου σβησίματος και εκκίνησης του υπολογιστή δεν μας οδηγήσει στο Recovery Environment, τότε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα μέσο αποκατάστασης, το οποίο θα κάνει την ίδια δουλειά που θα έκανε και μόνος του ο υπολογιστής μας, αν φυσικά δεν υπήρχε περαιτέρω ζημιά Ένα τέτοιο μέσο θα μας βοηθούσε να ξεκινήσουμε τον υπολογιστή από το Recovery Environment, και από εκεί να επιχειρήσουμε επίλυση των προβλημάτων μας.

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς οι υπολογιστές που αγοράζουμε δεν έρχονται με μέσα αποκατάστασης. Γι' αυτό και είναι δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε το δικό μας, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να το χρησιμοποιήσουμε. Αν όλα πάνε καλά, ο υπολογιστής μας θα επανέλθει και δεν θα χρειαστεί επανεγκατάσταση των Windows, κάτι που θα σήμαινε αφάνταστη ταλαιπωρία, σπατάλη χρόνου και ίσως ... εξαφάνιση πολύτιμων αρχείων που δεν προλάβαμε να σώσουμε προηγουμένως. 

Πώς δημιουργούμε, όμως, ένα τέτοιο μέσο αποκατάστασης;

Υπάρχουν δύο τρόποι και αυτοί αφορούν στη δημιουργία είτε ενός System Repair Disk είτε ενός Recovery Drive.
 
Και τα δύο μπορούν να μας εξυπηρετήσουν, ως εκ τούτου είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι κάνει το καθένα.

System Repair Disk: αφορά σε ένα bootable CD/DVD, το οποίο μάς βοηθά να επιλύσουμε προβλήματα των Windows όταν υπάρχει πρόβλημα με την είσοδό μας σε αυτά. Η χρήση του είναι γνωστή από την εποχή των Windows 7.
 
Recovery Drive: αφορά σε ένα bootable USB memory stick, το οποίο κάνει ό,τι και το System Repair Disk, ενώ επιπρόσθετα μάς επιτρέπει να ξαναεγκαταστήσουμε τα Windows αν χρειαστεί. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε Windows 8 και 10. 
 
Στην εικόνα πιο κάτω μπορούμε να δούμε τις επιλογές που μας δίνουν τα δύο μέσα αποκατάστασης: 
 
 

 
Το Recovery Drive μάς δίνει επιπρόσθετα την επιλογή να επανεγκαταστήσουμε τα Windows: 
 
 

 
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι το Recovery Drive δίνει περισσότερες επιλογές και είναι πιο σύγχρονο, εφόσον δεν χρειάζεται τα "ξεπερασμένα" CD/DVD, υπάρχουν φορές που χρειαζόμαστε ένα System Repair Disk:
  • Στην περίπτωση που ένας υπολογιστής δεν μπορεί να ξεκινήσει από USB memory stick.
  • To Recovery Drive μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ στον υπολογιστή στον οποίο δημιουργήθηκε. Το System Repair Disk μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους υπολογιστές, με την προϋπόθεση όλοι να τρέχουν στην ίδια έκδοση με τον υπολογιστή στον οποίο δημιουργήθηκε.

Είναι, επομένως, συνετό, να δημιουργήσουμε τόσο ένα System Repair Disk όσο και ένα Recovery Drive. 

Πιο κάτω θα δούμε πώς δημιουργούμε τα δύο μέσα αποκατάστασης.

 
1. Δημιουργία Recovery Drive
 
Θα χρειαστούμε ένα USB memory stick, του οποίου το μέγεθος δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων, και 30 λεπτά από τον χρόνο μας.
  • Πληκτρολογούμε στον χώρο του Search τη λέξη Recovery.
  • Από τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν, επιλέγουμε Create a Recovery Drive.
  • Επιτρέπουμε στην εφαρμογή να κάνει αλλαγές στο σύστημά μας και μεταφερόμαστε σε μια νέα οθόνη.
  • Τικάρουμε το Back up system files to the recovery drive, επιλέγουμε Next και περιμένουμε μερικά λεπτά, μέχρι να γίνει υπολογισμός του χώρου που θα χρειαστούμε. 


          • Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, θα δούμε πόσο χώρο θα πρέπει να έχει το memory stick που θα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε υπόψη ότι θα πρέπει να είναι εντελώς άδειο. Αν όχι, τότε όλα τα αρχεία που έχουμε αποθηκευμένα σε αυτό θα διαγραφούν οριστικά με τη διαδικασία αυτή. Επιλέγουμε Next.
             

          • Εισάγουμε το memory stick, περιμένουμε να γίνει η αντιγραφή των αρχείων του συστήματος και ακολουθούμε τις οδηγίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 
          • Όταν πάρουμε το μήνυμα ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, αποσύρουμε το memory stick και το τοποθετούμε σε ένα τόπο ασφαλισμένο, τον οποίο θα θυμόμαστε! Σε περίπτωση που κάποτε ο υπολογιστής μας αποφασίσει να πάθει ... έμφραγμα, το στικάκι αυτό μπορεί πραγματικά να μας σώσει, αφού, αν ρυθμίσουμε τον υπολογιστή να ξεκινήσει από αυτό, μπορούμε αυτόματα να οδηγηθούμε στο περιβάλλον αποκατάστασης, και από εκεί να επιχειρήσουμε αυτόματη επιδιόρθωση του συστήματός μας. Αν όλα πάνε καλά, τότε ο υπολογιστής μας θα ξεκινήσει κανονικά, και όλα τα αρχεία μας θα είναι εκεί, άθικτα, όπως τα είδαμε για τελευταία φορά. 
          •  Σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά και δεν μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε τα λάθη, τότε δυστυχώς η μοναδική λύση είναι η επανεγκατάσταση του λειτουργικού μας συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

          2. Δημιουργία System Repair Disk
           
          Θα χρειαστούμε ένα CD ή DVD και λίγα λεπτά από τον χρόνο μας.
          • Πληκτρολογούμε στον χώρο του Search τη λέξη Backup.
          • Από τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν, επιλέγουμε Backup Settings. 
          • Από το παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε Go to Backup and Restore (Windows 7).

           
          • Επιλέγουμε Create a system repair disk.


          • Εντοπίζουμε τον δίσκο που τοποθετήσαμε για τον σκοπό δημιουργίας του μέσου αποκατάστασης και ακολούθως Create disk.
           

          • H δημιουργία του δίσκου αρχίζει αυτόματα. Παίρνει μερικά μόνο λεπτά, αφού εδώ δεν αντιγράφονται τα αρχεία του συστήματος που χρειάζονται στην περίπτωση επανεγκατάστασής του, όπως στην περίπτωση του Recovery Drive. Όταν τελειώσει, μάς δίνει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του δίσκου. Κάνουμε κλικ στο Close και ΟΚ.

           
          ΤΙΠ

          1. Τόσο στο Recovery Drive όσο και στο System Repair Disk αποθηκεύονται μόνο πληροφορίες του συστήματός μας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επαναφορά του, όταν κάποια στιγμή ο υπολογιστής δεν μπορεί να μπει στα Windows. ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ τα αρχεία μας, η δουλειά μας. 

          2.  To Recovery Drive το δημιουργούμε σε μέρες που ο υπολογιστής μας λειτουργεί κανονικά, και το φυλάμε για σκοπούς έκτακτης ανάγκης. Όταν ο υπολογιστής χαλάσει, δεν μπορούμε πλέον να τρέχουμε να φτιάξουμε Recovery Drive. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε. Το Recovery Drive δημιουργείται σε έναν υπολογιστή και χρησιμοποιείται ΜΟΝΟΝ για τον ίδιο υπολογιστή. Δεν μπορούμε να επαναφέρουμε άλλους υπολογιστές. Επομένως είμαστε προνοητικοί. Κάτι σαν το ''Φύλαε τα ρούχα σου, να 'χεις τα μισά'' ή το ''Του φρονίμου τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν'' ή το ''Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει''... Χμ... Όχι αυτό ε; Ε καλά. Δυο παροιμίες είναι υπεραρκετές!!!
           
          3. To System Repair Disk μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές που τρέχουν με την ίδια έκδοση του υπολογιστή στον οποίο δημιουργήθηκε. Αν ο υπολογιστής αυτός είναι Windows 10 x64, τότε ο δίσκος αποκατάστασης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστή Windows 10 x86. 
           
          4.  Μετά την επαναφορά και επαναλειτουργία του υπολογιστή μας, είναι χρήσιμο να τρέξουμε δύο ακόμα λειτουργίες, που θα προχωρήσουν σε επιδιόρθωση πιθανών λαθών σε δίσκο και σύστημα: το Check Disk και το System File Checker. 




          Δεν υπάρχουν σχόλια :

          Δημοσίευση σχολίου