Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Πεθαίνει ο σκληρός μου δίσκος;

0



Η χρήση εξωτερικών συσκευών αποθήκευσης αρχείων, memory stick ή external hard drive, είναι κάτι το οποίο είμαστε πλέον εξοικειωμένοι. Τις κουβαλάμε μαζί μας και έχουμε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε τα αρχεία μας στη διάθεσή μας. Ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε, είναι πιθανό να έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προβλήματα σχετικά με την υγεία των συσκευών αυτών. Για παράδειγμα, προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα αρχεία μας, αλλά το memory stick μας δεν άνοιξε ή μας έδωσε ένα μήνυμα για ύπαρξη κάποιου λάθους. Όσες φορές και να προσπαθήσαμε, το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Γι' αυτό και προχωρήσαμε στην αντικατάσταση του memory stick με ένα άλλο.

Παρόλο που η πιο πάνω περίπτωση δεν φαίνεται και τόσο περίεργη στην περίπτωση των memory stick, και ίσως και των εξωτερικών δίσκων αποθήκευσης που χρησιμοποιούμε, μπορεί πραγματικά να αποτελέσει μια σοκαριστική εμπειρία, αν ο παθών είναι ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μας. Ιδιαίτερα αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κάθε υπολογιστής έχει ενσωματωμένο έναν σκληρό δίσκο, παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούμε για να αποθηκεύσουμε τα αρχεία μας (external disk), πάνω στον οποίο αποθηκεύονται τα πάντα: από το λειτουργικό μας σύστημα μέχρι το τελευταίο αρχείο Word που τοποθετήσαμε επιμελώς στα Documents. Εφόσον τα αντικείμενα αυτά δεν μπορούν να λειτουργούν αιώνια, θα έρθει κάποτε η στιγμή που θα φθαρούν και θα χρειαστούν αντικατάσταση.

Θυμάμαι, προσωπικά, όταν ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μου χρειάστηκε αντικατάσταση. Τον άνοιγα, έμπαινε στα Windows ... και αυτό ήταν. Ως εκεί. Κάθε κλικ του ποντικιού οδηγούσε και σε ένα ... μάγκωμα, που για να διορθωθεί δεν υπήρχε άλλη λύση από το βίαιο κλείσιμο (forced shut down). Είχα φτάσει στο σημείο να πιστέψω ότι αυτό ήταν. Η αγαπημένη μου Delly φεύγει (Εσάς δεν έχει όνομα ο υπολογιστής σας; Κακό αυτό!)  Και ποιος θα την αντικαταστήσει τώρα αυτήν, με τις τόσες δυνατότητες και τις πολλές τις χάρες! Να, όμως, που πρόβλημα δεν ήταν ακριβώς η ίδια η Delly. Το πρόβλημα αφορούσε στον σκληρό δίσκο. Η Delly χρειαζόταν απλά ... μεταμόσχευση δίσκου. Με τη βοήθεια κάποιων διαγνωστικών τεστ, κατάφερα να αξιολογήσω την κατάστασή του, και να διορθώσω, προσωρινά, βέβαια, κάποια σφάλματα που τον εμπόδιζαν να λειτουργήσει σωστά. Κι επειδή η λέξη προσωρινά δεν είναι και ό,τι καλύτερο, στην περίπτωση κάποιου που χρησιμοποιεί καθημερινά τον υπολογιστή, αποθηκεύοντας ένα σωρό νέα δεδομένα, παράγγειλα και έναν νέο δίσκο, έτσι ώστε να μπορέσω να προλάβω έγκαιρα την ολοκληρωτική καταστροφή.

Ας δούμε, όμως, πώς μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία του σκληρού μας δίσκου, και ένας επερχόμενος "θάνατός" του να μην μας βρει εντελώς απροετοίμαστους. 

Πρώτα πρώτα, κάποια παράξενα συμπτώματα που μπορεί να αγνοήσαμε ή να θεωρήσαμε τυχαία, θα πρέπει να μας κάνουν να υποψιαστούμε αποτυχία του σκληρού δίσκου: ανεξήγητα κολλήματα, καθυστερήσεις, αδυναμία εκκίνησης κάποιων προγραμμάτων είναι τέτοια συμπτώματα. Αν και εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι ο υπολογιστής μας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με malware, τότε θα πρέπει να ψάξουμε αν συμβαίνει κάτι με τον σκληρό δίσκο.


Τι επιλογές έχουμε:

1. Χρήση της εντολής WMIC

Κάθε σκληρός δίσκος που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει ενσωμάτωμένο ένα σύστημα για τη στατιστική πρόβλεψη αποτυχίας του. Ονομάζεται Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology (SMART). Τα Windows έχουν τη δυνατότητα να αποκωδικοποιούν τα δεδομένα τού συστήματος αυτού, μεσα από μια ειδική εντολή στο Command Prompt.
 
1.1. Έλεγχος της κατάστασης του δίσκου

Αρκεί να γράψουμε στον χώρο του Search ''cmd'', χωρίς τα εισαγωγικά, να επιλέξουμε Run as Administrator πατώντας ENTER, και ακολούθως, στο παράθυρο εντολών που θα ανοίξει, να αντιγράψουμε (επιλογή και Control + C) και να επικολλήσουμε την πιο κάτω εντολή (δεξί κλικ), πατώντας ENTER στο τέλος:


Αν το αποτέλεσμα που θα πάρουμε είναι ΟΚ, σημαίνει ότι ο δίσκος μας δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο αποτυχίας. Αν, όμως, πάρουμε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα (BAD, UNKNOWN, CAUTION), θα πρέπει να ανησυχήσουμε.




1.2. Πρόβλεψη αποτυχίας του δίσκου

Στον χώρο του Search πληκτρολογούμε ''cmd'', χωρίς τα εισαγωγικά, επιλέγουμε Run as Administrator και πατούμε ENTER. Ακολούθως, στο παράθυρο εντολών που θα ανοίξει, αντιγράφουμε (επιλογή και Control + C) και επικολλούμε (δεξί κλικ) την παρακάτω εντολή, συνοδευόμενη από ENTER:






Αν κάτω από τον τη στήλη PredictFailure πάρουμε αποτέλεσμα FALSE, σημαίνει ότι ο δίσκος μας δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο αποτυχίας. Αν, όμως, το αποτέλεσμα είναι TRUE, τότε λαμβάνουμε τα μέτρα μας.




Παρόμοια εντολή για πρόβλεψη αποτυχίας του δίσκου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανοίγοντας αντί το παράθυρο εντολών (Command Prompt), το PowerShell. 

Στον χώρο του Search πληκτρολογούμε ''PowerShell'', χωρίς τα εισαγωγικά, επιλέγουμε Run as Administrator και πατούμε ENTER. Ακολούθως, στο παράθυρο εντολών που θα ανοίξει, αντιγράφουμε (επιλογή και Contrlol + C) και επικολλούμε (δεξί κλικ) την παρακάτω εντολή, συνοδευόμενη από ENTER:



Αν κάτω από τον τη στήλη PredictFailure πάρουμε αποτέλεσμα FALSE, σημαίνει ότι ο δίσκος μας δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο αποτυχίας. Αν, όμως, το αποτέλεσμα είναι TRUE, τότε λαμβάνουμε τα μέτρα μας.




2. Λειτουργία ελέγχου του δίσκου (Check Disk)

Μια λειτουργία που παρέχουν τα ίδια τα Windows, και που διαθέτει τόσο διαγνωστικές όσο και διορθωτικές ικανότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει την αξιοπιστία του συστήματος και να διορθώσει πιθανά λάθη. Μπορεί ακόμα να ελέγξει την επιφάνεια του σκληρού δίσκου για πιθανούς καταστραμμένους τομείς, και αφού τους εντοπίσει, να τους σημαδέψει και να τους εξαφανίσει αποτελεσματικά από το σύστημα, έτσι ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα. Αν, όμως, εντοπιστούν λάθη που δεν είναι δυνατό να διορθωθούν ή αν οι καταστραμμένοι τομείς είναι πολλοί, η αντικατάσταση του δίσκου είναι μονόδρομος.

Διαβάζουμε εδώ για το πώς χρησιμοποιούμε τη λειτουργία ελέγχου του δίσκου:

Λειτουργία ελέγχου του δίσκου (Check Disk) 




3. Χρήση τρίτων προγραμμάτων για έλεγχο του δίσκου

Αν θέλουμε να είμαστε πέρα για πέρα βέβαιοι για το τι συμβαίνει με τον δίσκο μας, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια άλλα προγράμματα που αποκωδικοποιούν τα δεδομένα του SMART. Παρουσιάζουμε πιο κάτω τρία από αυτά τα προγράμματα, τα οποία διατίθενται δωρεάν.

CrystalDiskInfo

Το CrystalDiscInfo μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ, στην κανονική έκδοση (Standard Edition) και στην portable μορφή του. Διατίθεται εντελώς δωρεάν. Κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο που θα δημιουργηθεί, για να ελέγξουμε την κατάσταση του δίσκου μας. Η διαδικασία θα πάρει μερικά μόνο δευτερόλεπτα, και το αποτέλεσμα που θα πάρουμε είναι τριπλής παραλλαγής: ΚΑΛΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΑΚΗ. 




Ασφαλώς, εάν η ένδειξη είναι ΚΑΛΗ, σημαίνει ότι δεν προβλέπεται αποτυχία του δίσκου τις επόμενες ημέρες. Αν, όμως, η ένδειξη είναι ΠΡΟΣΟΧΗ ή ΚΑΚΗ, θα πρέπει να ανησυχήσουμε. Βέβαια, έχουμε υπόψη ότι μιλούμε για προβλέψεις, που στηρίζονται σε στατιστική και πιθανότητες. Πιθανόν, ένας δίσκος με ένδειξη ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ή ΠΡΟΣΟΧΗ να αντέξει και ένα και δυο μήνες, ίσως και περισσότερο. Το θέμα είναι αν είμαστε διαθετημένοι να ρισκάρουμε κάτι τέτοιο.


Hard Disk Sentinel

Παρόλο που το πρόγραμμα αυτό είναι εμπορικό, υπάρχει δωρεάν δοκιμαστική έκδοση, η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε για έλεγχο του υπολογιστή μας κάθε φορά που πραγματοποιεί είσοδο στα Windows. Το κατεβάζουμε από εδώ, επιλέγοντας την δοκιμαστική έκδοση (Hard Disk Sentinel Trial). Τρέχοντας το πρόγραμμα, θα πάρουμε πληροφορίες για την κατάσταση του δίσκου μας.




Αν το αποτέλεσμα που θα πάρουμε μοιάζει με το πιο πάνω, τότε μάλλον ο δίσκος μας βρίσκεται ακόμα σε καλή κατάσταση. Αν, όμως, υπάρχουν λάθη ή προειδοποίηση ότι η υγεία του δίσκου είναι κακή, τότε αποθηκεύουμε όλα μας τα αρχεία και προχωρούμε σε αγορά νέου δίσκου.


Sea Tools

Παρόλο που κάνει διαγνωστικό έλεγχο για όλα τα είδη σκληρών δίσκων, διορθώνει μόνο λάθη σε δίσκους SeaGate. Το κατεβάζουμε από εδώ, έχοντας υπόψη ότι η διαδικασία ελέγχου μπορεί να πάρει πολλές ώρες.


ΤΙΠ

Κάθε τόσο αποθηκεύουμε τα αρχεία μας σε δύο εξωτερικούς δίσκους. Δεν περιμένουμε να πάθουμε για να μάθουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου