Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Είναι νόμιμο το κλειδί των Windows μου;

0



"Μπορεί να μην είμαι τέλειος, αλλά τουλάχιστον δεν είμαι ψεύτικος!"

Κανείς δεν αμφισβητεί το περιεχόμενο και τη σημασία της παραπάνω φράσης. Χρειαζόμαστε γύρω μας ανθρώπους γνήσιους και αληθινούς, και ας μην είναι τέλειοι! Η σκέψη για το αντίθετο, να περιτριγυριζόμαστε, δηλαδή, από "τέλειους" αλλά κατά βάθος ψεύτικους ανθρώπους, είναι από μόνη της ... τρομακτική! Όπως τρομακτική είναι και η χρήση ενός μη γνήσιου λειτουργικού συστήματος στον υπολογιστή μας! Κατ' επέκταση, με μια μικρή δόση υπερβολής, η φράση πιο πάνω θα μπορούσε να προέρχεται ... από τα γνήσια μας Windows!

Η εγκατάσταση ενός γνήσιου λειτουργικού συστήματος (OS) στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε είναι ένα θέμα που δεν χωράει καμιά συζήτηση. Το λειτουργικό μας σύστημα, ΠΡΕΠΕΙ να είναι γνήσιο, διαφορετικά αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά μας. Με άλλα λόγια, τα Windows που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι γνήσια, όχι απλά για σκοπούς νομιμότητας, αλλά και ασφάλειας. Μη γνήσιο OS, δεν υφίσταται ενημερώσεις ασφαλείας, και χωρίς ενημερώσεις ασφαλείας ... μύρια κακά έπονται... Εκτός από γνήσιο λειτουργικό σύστημα, ωστόσο, χρειαζόμαστε και ένα νόμιμο κλειδί-άδεια.

Όταν αγοράζουμε έναν υπολογιστή από ένα εμπορικό κατάστημα, τα Windows είναι εγκαταστημένα σε αυτόν. Τα αγοράζουμε μαζί με τη συσκευή. Το κλειδί-άδεια ισχύει μέχρι να καταστραφεί ο υπολογιστής και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, αν και εφόσον χρειαστεί, χωρίς πρόβλημα (Retail και OEM). Υπάρχουν, όμως, και κάποια άλλα κλειδιά, τα οποία αγοράζουν μεγάλες εταιρείες, για να ενεργοποιήσουν όλους τους υπολογιστές που διαθέτουν (Volume Licensing > MAK, KMS). 

Δυστυχώς, κάποιοι εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος τη δυνατότητα του Volume Licensing: χρησιμοποιούν τα κλειδιά αυτά, για να τα πωλήσουν σε ιδιώτες-απλούς χρήστες, σε πολύ χαμηλή τιμή. Πιθανό να μας έτυχε να δούμε στο eBay να πωλούνται κλειδιά για τα Windows 10 Home στην τιμή των 10 ευρώ αντί των 145, ή κλειδιά για τα Windows 10 Pro στην τιμή των 12 ευρώ αντί των 259. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, πριν ενεργήσουμε αυθόρμητα: είναι η τιμή αυτή πώλησης μια καλή έκπτωση που γίνεται από τον πωλητή ή απλά ο πωλητής έχει πάρει κλειδιά από Volume Licensing και τα πωλεί στον καθέναν ως νόμιμα; Επειδή κανένας δεν θα μας δώσει την απάντηση αυτή, όταν τη χρειαζόμαστε, είναι σημαντικό να αγοράζουμε τα Windows μας από εξουσιοδοτημένες εταιρείες ή απευθείας από τη Microsoft.  Διαφορετικά, θα βρεθούμε εκτεθειμένοι, με ένα κλειδί που πιθανότατα δεν θα λειτουργεί μετά από επανεγκατάσταση του συστήματος. Το ίδιο θα συμβεί αν ο τεχνικός μας με 50 ευρώ "μας έβαλε τα πάντα μέσα στον υπολογιστή μας, Windows, Office κτλ., και είναι έτοιμος για λειτουργία". 

Αν πιστεύουμε ότι τα Windows μας δεν έχουν νόμιμο κλειδί, μπορούμε να το ψάξουμε. 

Να πώς:

Α. Έλεγχος κλειδιού Windows μέσα από το Command Prompt

1. Ανοίγουμε ένα παράθυρο εντολών με έναν από αυτούς τους τρόπους.

2. Πληκτρολογούμε το εξής: slmgr /dli




3. Πατούμε Enter.

4. Αναμένουμε ένα αποτέλεσμα όπως το πιο κάτω:




5. Αν το License Status μας δείχνει Licensed, τότε δεν έχουμε πρόβλημα. Στην περίπτωση που δούμε MAK ή KMS, και είμαστε απλοί χρήστες (ο υπολογιστής μας δεν αποτελεί στοιχείο μιας εταιρείας) τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον πωλητή, για να μας δώσει ένα κατάλληλο κλειδί (Retail).


Β. Έλεγχος κλειδιού Windows μέσα από τα Settings

1. Πατούμε ταυτόχρονα το πλήκτρο των Windows και το γράμμα I, για να μεταφερθούμε στις Ρυθμίσεις.

2. Από το μενού αριστερά επιλέγουμε Activation.

3. Αν δούμε κάτι σαν αυτό στην εικόνα πιο κάτω, είμαστε εντάξει. Το κλειδί μας είναι νόμιμο και τα Windows μας ενεργοποιημένα με αυτό.




4. Αν δούμε ότι τα Windows μας δεν είναι ενεργοποιημένα, τότε ... έχουμε πρόβλημα...


ΤΙΠ

1. OEM key: το κλειδί των Windows, όταν αγοράζουμε έναν υπολογιστή που έχει εγκαταστημένα τα Windows. Αν πρόκειται για laptop, συνήθως βρίσκουμε το κλειδί αυτό σε μια ετικέτα στο πίσω μέρος.

2. Retail key: Όταν αγοράζουμε τα Windows μόνα τους, σε κουτί ή απευθείας από τη Microsoft.

3. Περισσότερα εδώ: Do Cheap Windows Keys Work?




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου