Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Λειτουργία καθαρισμού του δίσκου (Disk clean up)

0



Συχνά αγχώνει η διαρκής μείωση του διαθέσιμου χώρου του σκληρού δίσκου. Ειδικά σε υπολογιστές που μετρούν κάποια χρόνια λειτουργίας, η ανάγκη για περισσότερο χώρο γίνεται επιτακτική. Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι αποτελούν λύση στο πρόβλημα. Επίσης, η τακτοποίηση των στοιχείων που έχουμε φυλαγμένα στον υπολογιστή μας, θα βοηθήσει έτσι ώστε οτιδήποτε άχρηστο ή περιττό, πρόγραμμα ή αρχείο οποιασδήποτε μορφής, να διαγράφεται και να προσφέρει τη θέση του σε κάτι άλλο πιο χρήσιμο.

Μια διαδικασία για να κερδίσει κανείς χώρο στο σκληρό του δίσκο είναι η εφαρμογή που προσφέρεται από τα ίδια τα Windows Disc Cleanup. H εφαρμογή κάνει αναζήτηση στον δίσκο για αρχεία που μπορούν να διαγραφούν με ασφάλεια. Τέτοια αρχεία είναι προσωρινά αρχεία διαδικτύου (Internet Temporary Files), προσωρινά ή προαιρετικά αρχεία των Windows, οτιδήποτε υπάρχει στον Κάδο Ανακύκλωσης, παλιές εγκαταστάσεις των Windows κ.ά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τρέξουμε την εφαρμογή, και τα βήματα είναι απλά:

1. Πατούμε μαζί το πλήκτρο των Windows και το γράμμα R. Στον κενό χώρο πληκτρολογούμε cleanmgr και κάνουμε κλικ στο ΟΚ.




2. Επιλέγουμε ΟΚ.




3. Μεταφερόμαστε σε αυτό το παράθυρο, όπου πληροφορούμαστε ότι μπορούμε να ελευθερώσουμε μέχρι και 8,07GB χώρου στον σκληρό μας δίσκο. Βεβαίως, θα ελέγξουμε πρώτα τι θα τικάρουμε. Ανάμεσα στις επιλογές βρίσκεται και ο φάκελος Downloads, ο οποίος πιθανό να περιέχει στοιχεία που θέλουμε να κρατήσουμε. Αφού κάνουμε τις επιλογές μας, επιλέγουμε Clean up system files.




4. Περιμένουμε την εφαρμογή να κάνει τους υπολογισμούς της, για τον χώρο που μπορεί να ελευθερωθεί.




5. Η εφαρμογή μάς δίνει τώρα την επιλογή να διαγράψουμε, αν θέλουμε, παλιές εγκαταστάσεις των Windows, όπως φαίνεται στις δύο επόμενες εικόνες (Windows Update Clean-up, Windows upgrade log files, Previous Windows Installations). Τα αρχεία αυτά είναι πολύ μεγάλα και καταλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό του σκληρού μας δίσκου, ειδικά ο φάκελος με τις προηγούμενες ενημερώσεις των Windows - Previous Windows Installations (πιθανό να έχουμε προσέξει στον σκληρό μας δίσκο την ύπαρξη ενός φακέλου με το όνομα Windows.old, ο οποίος τις περιλαμβάνει). Οι ενημερώσεις αυτές είναι απαραίτητες όταν κάτι πάει στραβά και χρειάζεται να πάρουμε τον υπολογιστή μας σε ένα προηγούμενο στάδιο. Παραμένουν για 10 μέρες, μετά από την εγκατάσταση της πιο πρόσφατης ενημέρωσης, και μετά αυτόματα διαγράφονται. Επομένως, δεν συστήνεται να τις τικάρουμε για να διαγραφούν στο στάδιο αυτό. Μπορούμε, όμως, να διαγράψουμε τα Windows Update Clean-up και Windows upgrade log files. Ακολούθως, επιλέγουμε More Options από το μενού στο πάνω μέρος του παραθύρου.







6. Επιλέγοντας More Options, μεταφερόμαστε στο πιο κάτω παράθυρο. Κάτω από την ενότητα System Restore and Shadow Copies, κάνουμε κλικ στο Clean up, για να διαγράψουμε όλα τα σημεία System Restore, εκτός από το τελευταίο. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα απελευθέρωσης ακόμα περισσότερου χώρου. Θα πρέπει, ωστόσο, να είμαστε σίγουροι ότι τη στιγμή που προχωρούμε σε αυτή την κίνηση, ο υπολογιστής μας λειτουργεί κανονικά, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.




7. Αν μας ζητηθεί, επιλέγουμε Delete και ΟΚ. 

8. Κάνουμε ένα Restart, και ελέγχουμε τον ελεύθερο χώρο του δίσκου μας. Τι λέει; 


ΤΙΠ

Παρόλο που ο φάκελος που περιέχει παλαιότερες εγκαταστάσεις των Windows (Windows.old) δεν είναι καθόλου απαραίτητος για τη λειτουργία του υπολογιστή, δεν μπορούμε να τον διαγράψουμε, τραβώντας τον απλά μέσα στον κάλαθο. Ο λόγος έχει να κάνει, μάλλον, με τη δική μας προστασία, αφού σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τις νέες ενημερώσεις και θέλουμε επαναφορά του υπολογιστή σε προηγούμενο στάδιο, ο φάκελος Windows.old είναι απαραίτητος.Έτσι κι αλλιώς, το περιεχόμενο του φακέλου αυτού διαγράφεται αυτόματα μετά από 10 μέρες από την εγκατάσταση της νεότερης ενημέρωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου