Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Επισήμανση και παρακολούθηση αλλαγών και σχολίων στη Word

0



Μία πολύ χρήσιμη δυνατότητα που προσφέρει η Microsoft Word είναι η επισήμανση διορθώσεων ή σχολίων σε ένα κείμενο από έναν διορθωτή ή περισσότερους, με τρόπο που ο αρχικός συγγραφέας να μπορεί να βλέπει τις διορθώσεις αυτές και να τις αποδέχεται ή να τις απορρίπτει ανάλογα. Φοιτητές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, αλλά και άλλοι επαγγελματίες ή μη, έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με την ανάγκη αξιολόγησης των εργασιών τους, οπότε η σωστή αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής είναι θεμελιώδους σημασίας. 

Στην ανάρτηση αυτή θα δούμε πώς επισημαίνουμε σχόλια και διορθώσεις σε ένα κείμενο στη Word 2016, πώς τα βλέπουμε/παρακολουθούμε και τι επιλογές έχουμε μετά.

1. Ας υποθέσουμε ότι μάς έχουν αναθέσει να αξιολογήσουμε ένα κείμενο στη Word ή μάς έχουν στείλει διορθωμένο ένα δικό μας κείμενο. Πρώτη μας δουλειά, για να κάνουμε ή να δούμε τις αλλαγές, είναι να επιλέξουμε την καρτέλα Review από το μενού, και ακολούθως Track changes.







2. Είμαστε τώρα έτοιμοι να επισημάνουμε ή να δούμε τις διορθώσεις ή και τα σχόλια πάνω στο κείμενο. Επιλέγουμε από το μενού All Markup, και ακολούθως, ανοίγουμε το μενού κάτω από τον τίτλο Show Markup, για να επιλέξουμε τι θέλουμε να φαίνεται σε μας.




 3. Αν επιλέξουμε Show Revisions in Balloons, τότε οι διορθώσεις θα φαίνονται σε μια νέα στήλη, δίπλα από το κείμενο, στα δεξιά. Ό,τι καινούριο γράψουμε ή μας έγραψαν, το βλέπουμε υπογραμμισμένο με άλλο χρώμα, στην εικόνα πιο κάτω με κόκκινο. Το τι ακριβώς κάναμε ή τι ακριβώς μάς επισήμαναν, φαίνεται στη στήλη δεξιά, π.χ. Deleted: happy. Στην εικόνα πιο κάτω φαίνεται ότι έγιναν τρεις αλλαγές.




4. Αν επιλέξουμε Show All Revisions Inline, τότε όλες οι αλλαγές θα φαίνονται πάνω στο κείμενο, χωρίς τη στήλη που δημιουργήθηκε προηγουμένως. Ό,τι διαγράψουμε ή μας διέγραψαν, φαίνεται διαγραμμένο. Ό,τι προσθέσουμε ή μας πρόσθεσαν, φαίνεται υπογραμμισμένο.




5. Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε ένα σχόλιο, τότε τοποθετούμε το ποντίκι μας δίπλα από τη λέξη ή φράση που θέλουμε να σχολιάσουμε, και επιλέγουμε από το μενού New Comment. Αμέσως η στήλη δεξιά θα εμφανιστεί, και δίπλα από το όνομά μας γράφουμε το σχόλιό μας, όπως πιο κάτω. Αν κάνουμε την επιλογή Show Only Comments and Formatting in Balloons, τότε όλες οι αλλαγές θα φαίνονται μέσα στο κείμενο, όπως στο βήμα 4, αλλά τα σχόλια και το formatting θα φαίνονται στη στήλη δεξιά.




6. Αποδεχόμαστε ή απορρίπτουμε τις αλλαγές, επιλέγοντας Accept ή Reject. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε βήμα με βήμα, για κάθε μία αλλαγή ξεχωριστά, ή για όλες μαζί ταυτόχρονα, όπως φαίνεται στις επιλογές μέσα στον κύκλο πιο κάτω.





Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου