Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Επισήμανση και παρακολούθηση αλλαγών και σχολίων στο PowerPoint

0



Το PowerPoint δεν διαθέτει τη δυνατότητα παρακολούθησης αλλαγών σε μια παρουσίαση, όπως η Word. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες, στην περίπτωση που θέλουμε να στείλουμε μια παρουσίασή μας για αξιολόγηση, ή αν εμείς οι ίδιοι έχουμε αναλάβει την αξιολόγηση ή διόρθωση μιας παρουσίασης. Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να αφήσουμε σχόλια, να συγκρίνουμε την αρχική με τη διορθωμένη παρουσίαση και να αποδεχθούμε ή να απορρίψουμε προτεινόμενες αλλαγές. 

1. Αποθηκεύουμε την αρχική παρουσίαση με διαφορετικό όνομα από αυτήν που θα διορθώσουμε, ή αντίστοιχα από αυτήν που θα στείλουμε για διόρθωση. Για παράδειγμα, ονομάζουμε TEST1 την αρχική παρουσίαση και TEST2 την άλλη.

2. Ας υποθέσουμε ότι δουλεύουμε τώρα στην παρουσίαση TEST2. Αν θέλουμε να αφήσουμε τα σχόλιά μας, βάζουμε το ποντίκι μας δίπλα από τη λέξη ή φράση που θέλουμε να σχολιάσουμε και από το μενού επιλέγουμε Review. Ακολούθως, New Comment. Αν θέλουμε να δούμε τα σχόλια που πήραμε, επιλέγουμε Show Comments. Αν κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα από το Show Comments, θα δούμε ότι υπάρχουν δύο επιλογές, τις οποίες τικάρουμε: Comments Pane και Show Markup. Με το Comments Pane, ανοίγει στα δεξιά μια στήλη στην οποία φαίνονται αναλυτικά τα σχόλια, ενώ με το Show Markup δημιουργείται ένα μικρό συννεφάκι σχολίων, στο σημείο που προσθέσαμε το σχόλιο, μέσα στην ίδια την παρουσίαση. Αν κάνουμε κλικ σε ένα συννεφάκι σχολίων, τότε την ίδια ώρα θα δούμε στη στήλη δεξιά να επισημαίνεται με κόκκινο πλαίσιο το αντίστοιχο σχόλιο. 

Αφού κάνουμε τα σχόλιά μας, αποθηκεύουμε την παρουσίαση και την στέλνουμε στον αρχικό συγγραφέα. Αν εμείς έχουμε πάρει τα σχόλια αυτά, τότε προχωρούμε στο βήμα 3.




3. Υποθέτουμε ότι έχουμε πάρει διορθωμένη μια παρουσίαση μας (TEST2) και έχουμε δει τα σχόλια που μας έκαναν. Για να συγκρίνουμε την αρχική (TEST1) με τη διορθωμένη παρουσίαση, ανοίγουμε την αρχική, και ακολούθως επιλέγουμε από το μενού Review και Compare. Βρίσκουμε την παρουσίαση TEST2, την επιλέγουμε και κάνουμε κλικ στο Merge. Κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα από το Show Comments και επιλέγουμε Comments Pane και Show Markup. Στην οθόνη μας θα εμφανιστεί κάτι παρόμοιο με την εικόνα πιο κάτω. Στα αριστερά, η παρουσίασή μας. Μπορούμε να διακρίνουμε σε αυτήν ότι υπάρχουν τρία σχόλια/διορθώσεις (επισημαίνονται με μοβ κυκλάκια). Στη μέση, οι διορθώσεις (Revisions). Κάνοντας κλικ σε καθεμιά από αυτές, στο κουτί Revisions, θα δούμε ότι τόσο μέσα στην παρουσίαση όσο και στα Comments στα δεξιά, επισημαίνονται το αντίστοιχο συννεφάκι και το αντίστοιχο σχόλιο.




4. Όπως βλέπουμε, η τρίτη διόρθωση αφορά σε μία εικόνα (Picture 3). Αν κάνουμε κλικ στο κουτάκι δίπλα από την εικόνα, μέσα στην παρουσίαση, θα δούμε ότι έχει να κάνει με μετακίνηση και αλλαγή μεγέθους. Μπορούμε να τικάρουμε το κουτάκι, για να αποδεχθούμε την αλλαγή, ή να το αφήσουμε άδειο, για να την απορρίψουμε.




5. Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να αποδεχθούμε ή να απορρίψουμε ένα σχόλιο. Κάνουμε κλικ στο συννεφάκι σχολίου, μέσα στην παρουσίαση, και κάνουμε κλικ στο Accept, για να το αποδεχθούμε. Απλά διαγράφουμε το σχόλιο, στη στήλη σχολίων, αν επιθυμούμε να το απορρίψουμε. Υπάρχει η δυνατότητα να αποδεχθούμε όλες τις αλλαγές, αν κάνοντας κλικ στο βελάκι κάτω από το Accept, επιλέξουμε είτε Accept All Changes to This Slide ή Accept All Changes to The Presentation.

Δεν ξεχνούμε να αποθηκεύσουμε την παρουσίασή μας.





Σχετικά

Track changes in your presentation

Επισήμανση και παρακολούθηση αλλαγών και σχολίων στη Word




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου