Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Ο υπολογιστής μου έχει ιό!

0



Έχει, αλήθεια, ο υπολογιστής μας προσβληθεί από κάποιον ιό; Χρειάζεται καθάρισμα ή απλά έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί και χρειάζεται να αγοράσουμε έναν καινούριο;

Είναι γεγονός ότι κάποια σημάδια θα πρέπει να μας κάνουν να υποψιαστούμε την παρουσία κάποιου κακόβουλου λογισμικού (virus, trojan, worm, adware, malvertising, spyware κτλ.), παρόλο που πολλές φορές τα σημάδια αυτά αποτελούν και συμπτώματα άλλων, άσχετων προβλημάτων.

Αργή λειτουργία ακόμα και για τα βασικά, διαφημίσεις από το πουθενά, αλλαγή της αρχικής σελίδας του browser μας, παρουσία εφαρμογών που δεν εγκαταστήσαμε εμείς, ειδοποιήσεις από κάποια εφαρμογή antivirus ότι έχουμε προσβληθεί από κάτι ή ότι έχουμε ληγμένα drivers, δυσκολία ή αδυναμία εισόδου στο διαδίκτυο, είναι ενδείξεις που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε. 

Ακόμα, όμως, και αν ο υπολογιστής μας λειτουργεί κάνοντας τα βασικά, χωρίς κάποια φανερή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένος από οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό (malware). Η φύση των σύγχρονων ιών, και γενικά του malware, είναι τέτοια που επιτρέπει τη σιωπηρή, αθόρυβη λειτουργία τους στο υπόβαθρο του υπολογιστή μας, με στόχο την κλοπή προσωπικών δεδομένων. Η δυνατότητα μη εντοπισμού τους από τα antivirus/antimalware αποτελεί πρόκληση για τους σύγχρονους χάκερ, και ως εκ τούτου ένα καλά σχεδιασμένο κακόβουλο λογισμικό δεν θα δημιουργήσει κάποιο εμφανές πρόβλημα, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. 

Είναι, λοιπόν, σημαντικό, κατά διαστήματα να επιδιώκουμε έναν έλεγχο του υπολογιστή μας, για εντοπισμό πιθανού malware σε αυτόν, είτε υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης είτε όχι. Όπως δεν αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας χωρίς το καθιερωμένο τους service, δεν μπορούμε να αφήνουμε χωρίς έλεγχο τον υπολογιστή μας, με τη βοήθεια του οποίου διαχειριζόμαστε, πολλές φορές, ένα σωρό πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα.

Παρόλο που τα antivirus/antimalware που έχουμε μπορούν να κάνουν έναν προκαταρκτικό έλεγχο, δεν είναι αρκετά να μας δώσουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για μια σωστή διάγνωση. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, τα οποία ενημερώνονται καθημερινά. Η ανάγνωση και ερμηνεία των αρχείων που παράγουν, αναλύοντας έναν υπολογιστή, χρειάζεται ειδική εξειδικευμένη εκπαίδευση, την οποία δεν μπορεί να προσφέρει ένας οποιοσδήποτε τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα άτομα που αναλύουν τα αρχεία αυτά, μπορούν να ετοιμάσουν ειδικά scripts που θα βοηθήσουν είτε στην απαλλαγή του υπολογιστή από το κακόβουλο λογισμικό είτε στην καλύτερή του λειτουργία.

Ο Grecian Geek προσφέρει τη δωρεάν δυνατότητα ελέγχου ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, με τη χρήση των εργαλείων αυτών, online. Η διαδικασία δεν προβλέπει τη σύνδεση του Grecian Geek με τον υπολογιστή του χρήστη και την επέμβαση σε αυτόν από μακριά, κάτι που κάνουν προγράμματα όπως το Team Viewer. Αντίθετα, ο έλεγχος γίνεται μέσα από την online επικοινωνία και διάδραση Grecian Geek και χρήστη. Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης κατεβάζει τα εργαλεία και τα τρέχει, αποστέλλοντας στον Grecian Geek τα παραγόμενα αρχεία για ανάλυση. Ο Grecian Geek τα διαβάζει, τα αναλύει και καθοδηγεί τον χρήστη, δίνοντάς του οδηγίες. Η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο, ανάλογα με τον χρόνο που ο χρήστης έχει στη διάθεσή του καθημερινά. Το γεγονός ότι η διαδικασία είναι δωρεάν και δεν στερεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή από τον χρήστη, είναι, βέβαια, πλεονέκτημα. 


Υποβολή αιτήματος για βοήθεια στον GGG
  1. Πηγαίνετε στην Ενότητα Επικοινωνία, και συγκεκριμένα στην ανάρτηση με τίτλο: Υποβολή αιτήματος για ανάλυση υπολογιστή. 
  2. Στα σχόλια της πιο πάνω ανάρτησης, περιγράψτε με λίγα λόγια το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Αν δεν ξέρετε πώς γράφουμε σχόλιο σε ένα ιστολόγιο σαν αυτό, δέστε την ανάρτηση: Πώς γράφουμε σχόλιο σε ένα ιστολόγιο σαν αυτό.
  3. Διαβάστε εδώ πώς θα κατεβάσετε τα εργαλεία, και πώς να ανεβάσετε τα παραγόμενα αρχεία.
  4. Επικολλήστε (paste) τον σύνδεσμο με τα ανεβασμένα αρχεία σας, στα σχόλια της ανάρτησης όπου περιγράφετε το πρόβλημά σας (βήμα 2).
  5. Περιμένετε με υπομονή. Η βοήθεια προσφέρεται εντελώς εθελοντικά, και πιθανό κάποιες φορές να καθυστερήσουμε να σας απαντήσουμε. Από τη στιγμή που αναλάβαμε να σας βοηθήσουμε, όμως, θα το κάνουμε. Η απάντηση θα έρθει αρχικά ως απάντηση στο αίτημά σας (στο σχόλιο που κάνατε), και ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάλυσης του υπολογιστή σας στην ενότητα Malware Fighting - Action.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου