Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Τέλος εποχής για το Adobe Flash Player (EOL)

0

 


Με την είσοδό του το 2021 σκόπρπισε ελπίδες ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καλύτερες για όλο τον κόσμο. Όχι γιατί έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ο αριθμός ή ο καθορισμός των ετών κάθε 365/366 μέρες, αλλά γιατί κάποια γεγονότα, με αποκορύφωμα την πανδημία του Covid19, έχουν πραγματικά κουράσει όλους. Η αίσθηση και μόνο ότι ο δύσκολος χρόνος έχει φύγει δίνοντας τη θέση του σε έναν καινούριο, δικαιολογημένα γεννά προσδοκίες. Και ελπίδες. 

Στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η είσοδος του 2021 έφερε πολλές εξελίξεις, αφού πλέον η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, η τηλεργασία, η διαδικτυακή αγορά και η ψηφιοποίηση έχουν μπει για καλά στη ζωή μας. Ανάμεσα σε όλα αυτά, η 1η Ιανουαρίου 2021 σήμανε και το τέλος εποχής για το Adobe Flash Player.

Για το τι είναι το Adobe Flash Player και γιατί έπρεπε να είναι πάντα ενημερωμένο εξηγήσαμε στην ανάρτηση αυτή, και από τότε φροντίζαμε να σας κρατάμε πληροφορημένους για τις ενημερώσεις του. Ήταν θέμα ασφάλειας. 

Τώρα, όμως, δεν υπάρχει πλέον Flash Player. Όπως η εταιρεία Adobe ανακοίνωσε από τον Ιούλιο του 2017, στις 31 Δεκεμβρίου 2020 το εργαλείο αυτό έφτασε στο τέλος της ζωής του (End of Life - EOL). Από τις 12 Ιανουαρίου 2021, το περιεχόμενο εφαρμογών που έτρεχαν με τη βοήθεια του Flash Player μπλοκάρεται και η εταιρεία καλεί τους χρήστες να το απεγκαταστήσουν για να διαφυλάξουν την ασφάλεια των υπολογιστών τους. Οι σελίδες από τις οποίες μπορούσε κανείς να το κατεβάσει, έχουν αποσύρει όλους τους συνδέσμους για τον σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, οι κατασκευαστές browsers έχουν απενεργοποιήσει τη δυνατότητα λειτουργίας του εργαλείου σε αυτούς.

Βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν το γεγονός ότι το Flash Player, που έγινε τόσο δημοφιλές, έγινε στόχος πολλών κακόβουλων επεμβάσεων και η Adobe δεν μπορούσε πλέον να το διατηρεί ασφαλές, παρά τις συνεχείς ενημερώσεις. Παράλληλα, οι εφαρμογές ανοικτού κώδικα, όπως το HTML5, το WebAssebly, το WebGL,  έκαναν σημαντικά άλματα προόδου, και άρχισαν να προτιμούνται έναντι του Flash.

Παρόλο που η Adobe έχει δώσει αρκετό χρόνο για τους κατατασκευαστές εφαρμογών να αναζητήσουν εναλλακτικές του Flash Player, πολλοί από αυτούς φαίνεται ότι δεν ενήργησαν όπως θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Δεκάδες εφαρμογές, πολλές από τον χώρο της εκπαίδευσης, και εκατοντάδες παιγνίδια έχουν σταματήσει πλέον να λειτουργούν. Οι χρήστες παίρνουν διάφορες προειδοποιήσεις:




Για όσους διερωτούνται αν μπορούν να χρησιμοποιούν με δική τους ευθύνη το Flash Player, η απάντηση είναι αρνητική. Οι κατασκευαστές εφαρμογών που βασίζονταν στο Flash πρέπει απλά να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν άλλο κώδικα.

Για εμάς, τους απλούς χρήστες, αυτό που πρέπει πλέον να γίνει είναι η άμεση απεγκατάσταση του Flash Player από τον υπολογιστή μας, αφού η διατήρησή του εμπερικλείει κινδύνους: ανά πάσα στιγμή μπορούμε να γίνουμε στόχοι κακόβουλων επιθέσεων από τρίτους (χάκερ). Επιπρόσθετα, χρειάζεται να απενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα λειτουργίας του Flash Player από browsers όπως ο Edge, o Internet Explorer (για Windows 8 και πάνω) και ο Chrome.


Τι κάνουμε με τα swf αρχεία;

Για την ώρα, υπάρχει το Ruffle, το οποίο αποτελεί εφαρμογή ανοικτού κώδικα (open source) και λειτουργεί ως εξομοιωτής του Adobe Flash Player. Η δωρεάν αυτή εφαρμογή είναι συμβατή με όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, και σύμφωνα με πρόσφατους ελέγχους ασφαλής. Αφού εγκατασταθεί στον υπολογιστή μας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα swf αρχεία στο Ruffle, είτε αυτά βρίσκονται αποθηκευμένα στον υπολογιστή είτε σε μια σελίδα στο διαδίκτυο.


Άραγε θα πάρει σειρά απόσυρσης και το Java τώρα;


Περισσότερα

Adobe Flash Player EOL General Information Page

Flash Player Help

Uninstall Flash Player for Windows

Adobe Flash Player reaches end-of-life

The flash player emulator



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου