Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Δίνουμε χρώμα στους φακέλους μας με το Folder Painter

0

 



Το να έχουμε οργανωμένα τα αρχεία μας στον υπολογιστή μας είναι απαραίτητο και σημαντικό, αφού μας βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου όταν ψάχνουμε κάτι που χρειαζόμαστε άμεσα. Όταν ξέρουμε πού βρίσκεται ένα αρχείο, θα ψάξουμε σε συγκεκριμένο φάκελο, χωρίς άγχος και χωρίς την πιθανότητα να χρειαστεί να το ξαναδημιουργήσουμε, αφού μοιάζει πλέον χαμένο. Για τον λόγο αυτό, δημιουργούμε φακέλους (folders), τους ονομάζουμε ανάλογα με το περιεχόμενό τους, και ομαδοποιούμε σε αυτούς τα αρχεία μας.

Κάποιες φορές σίγουρα θα αναρωτηθήκαμε, αν υπάρχει δυνατότητα μορφοποίησης των φακέλων, και συγκεκριμένα αν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης χρώματος που όχι μόνο να τους κάνει να ξεχωρίζουν μεταξύ τους, αλλά και να τους καθιστά μοναδικούς. Λίγο χρώμα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, σωστά;

Παρόλο που η Microsoft με τα Windows 11 έδωσε χρώμα στους βασικούς φακέλους του συστήματος (Documents, Downloads, Pictures, Music, Videos), δεν υπάρχει τρόπος μέσα από τα Windows να χρωματίσουμε τους φακέλους μας. Είμαστε, κατά κάποιον τρόπο, "καταδικασμένοι" να πορευθούμε με το default ξεθωριασμένο κίτρινο χρώμα.

Αν θέλουμε να δώσουμε χρώμα στον υπολογιστή μας, μπορούμε να το κάνουμε με τη χρήση τρίτων προγραμμάτων. Στην ανάρτηση αυτή θα χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν πρόγραμμα Folder Painter.

Το Folder Painter  είναι ένα δωρεάν φορητό (freeware portable) πρόγραμμα, το οποίο μάς δίνει τη δυνατότητα να μορφοποιήσουμε τους φακέλους μας με πάρα πολλούς τρόπους. 

  • Το κατεβάζουμε, το κάνουμε unzip και το τρέχουμε κάνοντας διπλό κλικ στο κατάλληλο αρχείο, FolderPainter_x86 ή FolderPainter_x64.exe. 
  • Ανοίγοντας το πρόγραμμα, θα δούμε στο μενού αριστερά ότι τρία πακέτα μορφοποίησης είναι διαθέσιμα. Κάθε πακέτο περιλαμβάνει 14 διαφορετικά χρώματα/στιλ. Μπορούμε να τα δούμε αν κάνουμε κλικ στο + δίπλα από κάθε πακέτο. 
  • Επιλέγουμε το πακέτο που μάς άρεσε και κάνουμε κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση. Στην εικόνα πιο κάτω, έχουμε επιλέξει και τα τρία πακέτα.


  • Κάνοντας κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση, το Folder Painter θα προστεθεί στο Context menu των φακέλων μας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που θα κάνουμε δεξί κλικ σε ένα φάκελο, θα βλέπουμε τα πακέτα που επιλέξαμε (Change Folder Icon) και από εκεί τα χρώματα/στιλ που αντιστοιχούν στο καθένα.
  • Επιλέγουμε το στιλ που μας ταιριάζει και αυτό ήταν! Ο φάκελός μας άλλαξε μορφή!



  • Όπως θα παρατηρήσατε στην εικόνα πιο πάνω, στο Context menu υπάρχουν πολύ περισσότερα πακέτα από τα τρία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αρχικά. Μπορούμε να κατεβάσουμε και άλλα πακέτα, κάνοντας κλικ στην πιο κάτω εικόνα. Συγκεκριμένα υπάρχουν διαθέσιμα 21 νέα πακέτα. Παρόλα αυτά, μόνο 15 μπορούν να εμφανίζονται στο Context menu. 


  • Το πρόγραμμα μάς παρέχει και κάποιες άλλες δυνατότητες: Υπάρχει, για παράδειγμα, η δυνατότητα να μεταφέρουμε τα χρωματισμένα folders μας και σε άλλους υπολογιστές, επιλέγοντας Copy icon while in folder. Επιπρόσθετα, μπορούμε να δώσουμε το χρώμα του φακέλου και στους επιμέρους φακέλους που εμπεριέχει, επιλέγοντας Change the icon of subfolders. Δεν ξεχνούμε να επιλέξουμε Εγκατάσταση κάθε φορά που κάνουμε μία αλλαγή. 




Πλέον οι φάκελοί μας μπορούν να έχουν προσωπικότητα! 





Σχετικά






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου