Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Τι είναι η λειτουγία S mode στα Windows 10 και 11

0

 


Αν έχετε αγοράσει έναν καινούριο υπολογιστή και αν έχετε προσπαθήσει να αλλάξετε τον περιηγητή ή να κατεβάσετε μια εφαρμογή από το διαδίκτυο, αλλά παίρνετε προειδοποιήσεις όπως την πιο πάνω, ότι αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο υπολογιστής σας έχει τρέχει στη λειτουργία S, S mode. 

Η λειτουργία S (S mode), την οποία συναντούμε τόσο σε υπολογιστές με Windows 10 όσο και σε υπολογιστές με Windows 11 (μόνο για Home), είναι μία λειτουργία η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη απόδοση σε έναν υπολογιστή, αφού μάς επιτρέπει να χρησιμοποιούμε και να κατεβάζουμε εφαρμογές μόνον από το Microsoft Store. Για παράδειγμα, τον browser Edge και το Microsoft Office (Word, Power Point Excel...).  Με τον τρόπο αυτό, θα λέγαμε ότι λειτουργούμε σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, στα ίδια πρότυπα του iOS της Apple, όπου σε ένα iPad ή iPhone, μπορούμε να κατεβάσουμε εφαρμογές μόνον από το App Store. 

Ενώ η λειτουργία αυτή φαντάζει ιδανική στην περίπτωση μιας επιχείρησης ή ενός σχολείου, περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας εφαρμογές που δεν υπάρχουν στο Microsoft Store. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να κατεβάσουμε έναν browser που προτιμούμε (π.χ. Firefox, Chrome, Palemoon, Safari κτλ.), αλλά ούτε και ένα λογισμικό antivirus/anti-malware, στην περίπτωση που θέλουμε κάτι άλλο εκτός από το Windows Defender της Microsoft.


Πώς ελέγχουμε αν ο υπολογιστής μας τρέχει με S mode

Αν δεν το έχουμε ήδη αντιληφθεί, μέσα από τις προειδοποιήσεις που πήραμε στην προσπάθειά μας να κατεβάσουμε μια εφαρμογή εκτός Microsoft Store, μπορούμε να ελέγξουμε αν ο υπολογιστής μας τρέχει με λειτουργία S mode ως εξής:

  • Πάμε στα Settings (πλήκτρο Windows logo + γράμμα i στο πληκτρολόγιο)
  • Κλικ στο System
  • Από το μενού αριστερά επιλέγουμε About
  • Αν στα Windows Specifications δούμε ότι η έκδοση των Windows μας περιλαμβάνει το S mode, τότε ο υπολογιστής μας τρέχει έχοντας ενεργοποιημένη αυτή τη λειτουργία.



Τι κάνουμε αν αγοράσαμε υπολογιστή με S mode

Αν όλες οι προσπάθειές μας να κατεβάσουμε μια εφαρμογή εκτός Microsoft Store δεν έχουν αποτέλεσμα εξαιτίας του S mode, είναι φυσικό να νιώσουμε ταραχή και απογοήτευση. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού υπάρχει τρόπος απενεργοποίησης του S mode. Αφού πάρουμε την απόφαση να το απενεργοποιήσουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να το ενεργοποιήσουμε ξανά. Η διαδικασία γίνεται μία φορά και το αποτέλεσμα οριστικό.


Πώς απενεργοποιούμε τη λειτουργία S (S mode)
  • Settings > Update & Security > Activation
  • Κάτω από τον τίτλο Switch to Windows 10 Home or Switch to Windows 10 Pro (για Windows 11 > Switch to Windows 11 Pro, επιλέγουμε Go to the Store. 
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν βλέπουμε τον τίτλο Upgrade your edition of Windows ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΛΙΚ στο Go to the Store που εμφανίζεται εκεί.
  • Στη σελίδα του Microsoft Store που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο Get. 
  • Μετά από την επιβεβαίωση που θα πάρουμε, το S mode θα έχει πλέον απενεργοποιηθεί. 





ΤΙΠ

Το S mode είναι διαθέσιμο μόνο για την έκδοση Windows 11 Home. Αν έχουμε υπολογιστή με Windows 10 Pro, Enterprise ή Education σε S mode, δεν θα μπορούμε να κάνουμε αναβάθμιση σε Windows 11. Για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε, θα πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία S mode στα Windows 10.


Σχετικά

Switching out of S mode in Windows

What Is Windows 10 or Windows 11 in S Mode?

How to Get Out of Windows S Mode




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου