Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Αυτόματη δημιουργία καταλόγου βιβλιογραφικών αναφορών (ΑΡΑ) με το GrGaPA7

0

 


Η συγγραφή μίας επιστημονικής εργασίας είναι σίγουρα έργο επίπονο και αρκετά απαιτητικό. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση ενός πτυχίου ή ενός μεταπτυχιακού τίτλου, ενώ για να δημοσιευτεί ένα επιστημονικό άρθρο χρειάζεται να τηρούνται συστηματικά κάποιες προδιαγραφές. 

Μέρος της συγγραφής επιστημονικής εργασίας είναι η διαχείριση των βιβλιογραφικών αναφορών, είτε αυτές είναι μέρος του κειμένου είτε παρατίθενται στο τέλος της εργασίας στη μορφή ενός καταλόγου ή λίστας. Υπάρχουν διάφορα στιλ/πρότυπα για τον σκοπό αυτό: APA, MLA, Chicago, Harvard είναι μερικά από αυτά. Τα πρότυπα αυτά δεν αναφέρονται μόνο στον τρόπο διαχείρισης των βιβλιογραφικών αναφορών, αλλά ταυτόχρονα δίνουν κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες για τη γραμματοσειρά που θα επιλεγεί, το μέγεθος των γραμμάτων, τα διαστήματα ανάμεσα στις γραμμές, τα περιθώρια στη σελίδωση, τη μορφή των τίτλων κτλ. Είναι, με λίγα λόγια, ο οδηγός για τον κάθε συγγραφέα μιας επιστημονικής εργασίας. 

Στιλ/πρότυπα μορφοποίησης και διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών

Κάθε πανεπιστήμιο ή συνέδριο ή περιοδικό κτλ. καθορίζει από πριν το στιλ στο οποίο αναμένει τις επιστημονικές εργασίες. Επομένως, είναι δεδομένο ότι καθένας που έχει να γράψει μία τέτοια εργασία, θα πρέπει να είναι επαρκώς καταρτισμένος σε ένα στιλ μορφοποίησης κειμένου και διαχείρισης αναφορών.

Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των βιβλιογραφικών αναφορών, υπάρχουν διάφορα εργαλεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν. Πιο γνωστά από αυτά είναι το Mendeley και το Zotero (δωρεάν, χρειάζονται δημιουργία λογαριασμού και εγκατάσταση), και το EndΝote (χρειάζεται συνδρομή που ξεκινά από 100 ευρώ). Όλα είναι χρήσιμα και μπορούν να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον κάθε χρήστη, από τον απλό φοιτητή μέχρι τον υψηλόβαθμο ακαδημαϊκό. 

Επιπρόσθετα, η ίδια η Word δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης και οργάνωσης των βιβλιογραφικών αναφορών, με βάση διάφορα πρότυπα όπως το ΑΡΑ ( έκδοση), το Harvard (2008), το MLA (7η έκδοση) και το Chicago (16η έκδοση).  

Πέρα από τα πιο πάνω εργαλεία που προσφέρουν σημαντική βοήθεια, υπάρχουν και δεκάδες ιστοσελίδες, κυρίως από πανεπιστήμια, που καθοδηγούν στη χρήση των προτύπων διαχείρισης των αναφορών, στις οποίες ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει όταν χρειάζεται. 

Το ΑΡΑ (American Psychological Association) Reference Style

To APA αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για τη συγγραφή ακαδημαϊκών κειμένων, τόσο σε σχέση με τη μορφοποίηση (π.χ. επικεφαλίδες, υπότιτλοι, τύπος γραμματοσειράς, διαστήματα) όσο και στην παράθεση των αναφορών μέσα στο κείμενο αλλά και στο τέλος (Βιβλιογραφία/Αναφορές). Παρόλο που το 2019 έχει κυκλοφορήσει η του έκδοση, η Word εξακολουθεί να προσφέρει βοήθεια για την προηγούμενη έκδοση. Παρόλο που οι δύο εκδόσεις δεν έχουν πολλές διαφορές, όταν γράφει κανείς ένα άρθρο για δημοσίευση απαιτείται η χρήση του πιο πρόσφατου προτύπου. 

Έχοντας υπόψη τα εργαλεία που ήδη κυκλοφορούν για τη διαχείριση των βιβλιογραφικών αναφορών, αλλά και την αδυναμία της Word να αξιοποιήσει την πιο πρόσφατη έκδοση του APA, ο Grecian Geek προχώρησε στη δημιουργία ενός μικρού εργαλείου, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα τη λίστα των βιβλιογραφικών αναφορών μας σε σύστημα ΑΡΑ (έκδοση 7), με λίγα μόνο κλικ. 

To GrGaAP7 από τον Grecian Geek

Πρόκειται για μια εφαρμογή που τρέχει μέσα στην Excel. Αρκεί να περάσουμε τις πληροφορίες που έχουμε για τις αναφορές μας, και η αναφορά για την τελική μας λίστα θα δημιουργηθεί για μας αυτόματα. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση ούτε δημιουργία λογαριασμού, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί offline. Το περιβάλλον του GrGaPA, σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα εργαλεία, είναι πολύ φιλικό σε κάθε χρήστη, και δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια, εκπαίδευση ή γνώση για να χρησιμοποιηθεί. Αυτό σίγουρα μας δίνει το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χρόνου. 

Ας γνωρίσουμε λίγο τo GrGaPA7, μέσα από τα screenshot που ακολουθούν. 


Το περιβάλλον του GrGaPA7 :




Οι επιλογές για 17 τύπους αναφορών:




Πεδία για συμπλήρωση στοιχείων για τις αναφορές μας:







Το αποτέλεσμα των αναφορών μας, με αυτόματη τοποθέτηση σε αλφαβητική σειρά:




Στην περίπτωση που ο τύπος της αναφοράς μας δεν περιλαμβάνεται στις 17 επιλογές του GrGaPA7, για παράδειγμα αφορούν σε οπτικοακουστικό υλικό, τότε ανατρέχουμε σε έναν από τους συνδέσμους στο φύλλο APA Guide 7th Edition (το φύλλο με φούξια χρώμα στο κάτω μέρος), από όπου ενημερωνόμαστε για τον τρόπο παρουσίασης της αναφοράς μας. 

Στο φύλλο My Saved References Lists (το φύλλο με πορτοκαλί χρώμα στο κάτω μέρος), μπορούμε να αποθηκεύουμε τις λίστες αναφορών μας, για μελλοντική χρήση.

Το GrGaPA7 μπορεί να γίνει σημαντικό εργαλείο στα χέρια φοιτητών, ακαδημαϊκών αλλά και όσων ασχολούνται με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και άλλων εργασιών. Αν ενδιαφέρεσαι να το αγοράσειςεπίλεξε Buy me a coffee στο πάνω δεξιά μέρος του Ιστολογίου, και καταχώρησε το ποσό των 30 ευρώ και τα στοιχεία που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αγορά. Στον χώρο Write a note (optional), απλά σημείωσε GrGaPA7. Εντός 24 ωρών θα σου σταλεί email με σύνδεσμο για να κατεβάσεις το GrGaPA7, καθώς και ένα password για ενεργοποίηση του εργαλείου. Κάθε password είναι μοναδικό, και ενεργοποιεί το εργαλείο μόνο σε έναν υπολογιστή. 

Για ερωτήσεις και διευκρινίσεις, αφήστε το σχόλιό σας πιο κάτω. 

Για αγορά του GrGaPA7, περισσότερες πληροφορίες εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου