Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων

0



Τα συμπιεσμένα αρχεία καταλαμβάνουν μικρότερο αποθηκευτικό χώρο και μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους υπολογιστές πιο γρήγορα από τα μη συμπιεσμένα αρχεία. Μπορούμε να εργαστούμε με συμπιεσμένα αρχεία και φακέλους με τον ίδιο τρόπο που εργαζόμαστε με μη συμπιεσμένα αρχεία και φακέλους. Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε έναν συνδυασμό αρχείων σε έναν μόνο συμπιεσμένο φάκελο. Αυτό διευκολύνει την κοινή χρήση μιας ομάδας αρχείων με άλλους. Τέτοια αρχεία έχουν κατάληξη zip, rar, 7z κ.ά.

Τα Windows μπορούν να συμπιέσουν και να αποσυμπιέσουν οποιοδήποτε αρχείο με τη μορφή zip ΜΟΝΟ. Στη σελίδα αυτή η Microsoft εξηγεί, με ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο τον τρόπο: Συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων (zip).

Τι γίνεται, όμως, με τους άλλους τύπους συμπιεσμένων αρχείων; Ασφαλώς, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα, κατά προτίμηση δωρεάν, που να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.

Παρά το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το WinRar και το WinZip, 40 μέρες μετά την εγκατάστασή τους, εκεί που πάμε φουριόζικα να αποσυμπιέσουμε ένα αρχείο που κατεβάσαμε, να μια προειδοποίηση που μας λέει ότι η δοκιμαστική περίοδος χρήσης έληξε. Την κλείνουμε, βέβαια, δεν χρεωνόμαστε κάτι έξτρα, παρά τη χρήση, και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Αν, όμως, βρίσκουμε ενοχλητική αυτή τη συνεχή προειδοποίηση, υπάρχει και το 7-zip, το οποίο είναι δωρεάν, δεν έχει ενοχλητικές προειδοποιήσεις για οτιδήποτε, και μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ:   


http://www.7-zip.org/


ΤΙΠ

Αρχεία τύπου jpeg, mp3, mp4 είναι ήδη συμπιεσμένα. Επομένως δεν θα δούμε διαφορά στο μέγεθός τους, αν τα συμπιέσουμε με οποιοδήποτε πρόγραμμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου