Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Eset Online Scanner

0



Όλοι όσοι έχουμε ηλεκτρονικές συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο, πιθανότατα χρησιμοποιούμε κάποιο antivirus. Αυτό μπορεί να διατίθεται ως μια δωρεάν έκδοση ή να απαιτεί ετήσια συνδρομή και να περιλαμβάνει κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που η δωρεάν έκδοση δεν προσφέρει. Όπως και να έχει, θεωρούμε ότι η ύπαρξη ενός antivirus σε έναν υπολογιστή μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από κάποιο κακόβουλο λογισμικό, ιούς, trojans, rootkits, spyware, adware, warms κτλ. 

Παρόλα αυτά, τα antivirus δεν αποτελούν ... μαγικό φίλτρο, και υπάρχουν φορές που η προσβολή/μόλυνση του υπολογιστή μας έρχεται ως φυσικό επακόλουθο και συνέπεια των δικών μας, επιπόλαιων συμπεριφορών. Κι αυτό γιατί υπάρχουν κάποιες πολύ βασικές προϋποθέσεις, απαραίτητες για την ασφάλειά μας, που πρέπει να τηρούνται. Στην περίπτωση αυτή, της μόλυνσης δηλαδή του υπολογιστή μας από κακόβουλο λογισμικό, ασφαλώς θα αναζητήσουμε βοήθεια, έτσι ώστε να τον επαναφέρουμε. Αν ο ειδικός δεν καταφύγει αμέσως στην εύκολη λύση, της επανεγκατάστασης του λειτουργικού μας συστήματος (format), θα επιχειρήσει διάφορες μεθόδους για να καθαρίσει τον υπολογιστή μας, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία, τα οποία ασφαλώς χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα μέσο χρήστη. Πολλές φορές, ωστόσο, χρειάζεται και μια επιπρόσθετη γνώμη, ένα επιπρόσθετο μέσο που θα επιβεβαιώσει τα ευρήματα και θα δώσει το ΟΚ για τη συνέχεια. Τη δυνατότητα αυτή την παρέχουν τα Online Scanners.

Τα Online Scanners κάνουν αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά τους. Τρέχουν μέσω του διαδικτύου, χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση, σκανάροντας ένα λειτουργικό σύστημα. Τέτοια υπάρχουν πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

ESET Online Scanner
Bitdefender QuickScan
Comodo Cloud Antivirus
F-Secure Online Scanner
Kaspersky Security Scan



Εδώ στον Grecian Geek Genius χρησιμοποιούμε συνήθως το ESET Online Scanner




Παρακάτω, οι οδηγίες για να το τρέξουμε, όταν χρειαστεί, στον υπολογιστή μας:

  1. Κατεβάζουμε το ESET Online Scanner και το αποθηκεύουμε στο Desktop μας.
  2. Κάνουμε δεξί κλικ στο esetonlinescanner_enu.exe και επιλέγουμε Run as Administrator.
  3. Κάνουμε κλικ στο Yes, και αμέσως μετά Get Started.
  4. Θα εμφανιστεί ένα άλλο παράθυρο, όπου επιλέγουμε I agree, και αμέσως μετά, Get Started.
  5. Επιλέγουμε αν θέλουμε να στείλουμε ανώνυμα δεδομένα και ανατροφοδότηση στην Eset, και κλικ στο Continue. Εφόσον προτεραιότητά μας είναι ο έλεγχος του υπολογιστή μας τη δεδομένη στιγμή, δεν χρειάζεται να αποδεχθούμε τις προτάσεις αυτές.
  6. Κάνουμε κλικ στην επιλογή Full Scan.
  7. Κάνουμε κλικ στην επιλογή Enable ESET to detect and remove potentially unwanted applications, και επιλέγουμε Start scan.
  8. Η διαδικασία θα ξεκινήσει και θα πάρει κάποιο χρόνο (πιθανό κάποιες ώρες).
  9. Όταν η διαδικασία τελειώσει, επιλέγουμε Save scan log. Το αποθηκεύουμε στο Desktop μας με το όνομα ESETlog.txt. και κάνουμε κλικ στο Continue.
  10. To Eset Online Scanner πιθανό να μας ρωτήσει αν επιθυμούμε να ενεργοποιήσουμε τον περιοδικό έλεγχο του υπολογιστή μας (Periodic Scan feature). Κάνουμε την επιλογή μας, και ακολούθως κλικ στο Continue.
  11. Στην επόμενη οθόνη, μπορούμε να αφήσουμε ανατροφοδότηση για το πρόγραμμα, αν θέλουμε. Τικάρουμε την επιλογή Delete application data on closing. Αν αφήσαμε ανατροφοδότηση, κάνουμε κλικ στο Submit and continue. Αν όχι, στο Close without feedback.
  12.  Στο Desktop μας θα δημιουργηθεί ένα αρχείο με το όνομα ESETlog.txt. Αυτό το αρχείο περιέχει τα αποτελέσματα του σκαναρίσματος που προηγήθηκε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου