Πάντα μου άρεσαν τα όμορφα και έξυπνα σημειωματάρια. Ειδικά, κάθε φορά που ξεκινούσε μια καινούρια σχολική χρονιά, και έσπευδα στα βιβλιοπωλεία για ... ανεφοδιασμό, πάντα φρόντιζα να πάρω ωραία σημειωματάρια! Συνήθως με ... μουσικά εξώφυλλα και θέματα, αλλά δεν με χαλούσαν καθόλου και αυτά που είχαν σχέση με επιστήμες, τεχνολογία και Μαθηματικά! Σύντομα, με ... κατάλαβαν γνωστοί και φίλοι, και δεν έχαναν την ευκαιρία να μου δωρίσουν ένα τέτοιο σημειωματάριο, όποτε είχα γιορτή ή γενέθλια. Και μου άρεσε! Έκανα σχέδια για το πώς θα τα χρησιμοποιώ, τι θα γράφω μέσα, πότε και πώς θα προγραμματίζω τη μέρα μου. Παρόλα αυτά, δεν πέρασε αρκετός καιρός και συνειδητοποίησα ότι ... ναι μεν αγόραζα τα σημειωματάρια, δεν έγραφα, όμως, τίποτε μέσα σε αυτά! Με άλλα λόγια, μού έμεναν κενά, μέσα σε ένα συρτάρι του γραφείου μου! Και σταμάτησα πλέον να τα αγοράζω... Η διάθεση, όμως, να κρατώ σημειώσεις για να έχω μια οργανωμένη μέρα στη δουλειά και στο σπίτι, παρέμεινε.
Τότε ήταν που ... ανακάλυψα το OneNote. Από τότε, έχω πολλά σημειωματάρια, στα οποία έχω πρόσβαση όποτε το θελήσω. Και ναι, έχω καταφέρει επιτέλους να κρατώ μια ... τάξη στα όσα έχω να κάνω καθημερινά, οργανώνοντάς τα σε αυτά τα σημειωματάρια. Όλα ηλεκτρονικά!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
Το OneNote είναι μια εφαρμογή που έρχεται μαζί με τα Windows 10 και μας επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών ηλεκτρονικών σημειωματαρίων, στα οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από πολλές συσκευές ταυτόχρονα (υπολογιστή, τηλέφωνο, τάμπλετ), μέσω του OneDrive. Εκεί αποθηκεύονται αυτόματα τα πάντα, και συγχρονίζονται όταν είμαστε συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο. Παλαιότερα, το OneNote ερχόταν ως μέρος του Microsoft Office, και μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και ως τέτοιο, έχοντας υπόψη ότι σε ένα χρόνο η Microsoft θα σταματήσει να το ενημερώνει. Στην ανάρτηση αυτή όταν αναφερόμαστε στο OneNote, θα εννοούμε την εφαρμογή στα Windows 10.
Αρκεί να συνδεθούμε με τον λογαριασμό Microsoft που διαθέτουμε, και να ανοίξουμε την εφαρμογή του OneNote. Επιλέγοντας Add Notebook, όπως δείχνει το βέλος πιο κάτω, μπορούμε να δημιουργήσουμε όσα σημειωματάρια θέλουμε: Εργασία, Πανεπιστήμιο, Σπίτι, Διάφορα, Ταινίες, Βιβλία, Γρήγορες σημειώσεις κτλ., ο καθένας με βάση την εργασία του, τα ενδιαφέροντά του και τα όσα κάνει καθημερινά. Τα σημειωματάρια δημιουργούνται το ένα κάτω από το άλλο, έχοντας το καθένα διαφορετικό χρώμα εξωφύλλου.
Στη συνέχεια, μπορούμε να επιλέξουμε ένα σημειωματάριο, και να προσθέσουμε σε αυτό σελίδες. Όπως φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω, οι σελίδες βρίσκονται στη δεύτερη στήλη, και μπορούμε να προσθέσουμε όσες θέλουμε. Ονομάζουμε την κάθε σελίδα μας, και γράφουμε τις σημειώσεις μας στον χώρο που παρουσιάζεται ως τρίτη στήλη.
Ό,τι γράψουμε στο σημειωματάριό μας, αποθηκεύεται αυτόματα στο OneDrive. Εάν έχουμε κατεβασμένο το OneNote και σε άλλες συσκευές (τηλέφωνο, τάμπλετ κτλ.), και έχουμε σύνδεση με το διαδίκτυο, τότε αυτόματα τα γραφόμενά μας θα συγχρονιστούν και εκεί.
Στις σελίδες των σημειωματαρίων μας μπορούμε εκτός από απλές σημειώσεις να αποθηκεύσουμε αρχεία ήχου, εικόνας και κειμένου, να δημιουργήσουμε έναν πίνακα ή μαθηματικές συναρτήσεις (επιλέγουμε Insert από το μενού), ενώ επίσης υπάρχει η δυνατότητα υπαγόρευσης κειμένου (Dictate).
Αν είμαστε εκπαιδευτικοί, και διαθέτουμε λογαριασμό εκπαιδευτικού, οι δυνατότητες είναι ακόμα περισσότερες, αφού μπορούμε να δημιουργήσουμε σημειωματάρια για τις τάξεις στις οποίες διδάσκουμε, να προσθέσουμε μαθητές και εκπαιδευτικούς, να μοιραστούμε υλικό, να επιβραβεύσουμε με αυτοκόλλητα...
Εάν χρησιμοποιούμε συχνά την εφαρμογή, μέσω τάμπλετ, πιθανό να διαπιστώσουμε ότι ένα ειδικό πενάκι μπορεί να μας διευκολύνει ακόμη περισσότερο, αφού υπάρχει η δυνατότητα να "γράψουμε" με αυτό τις σημειώσεις μας αντί να τις πληκτρολογήσουμε.
Σίγουρα δουλεύοντας και χρησιμοποιώντας κάτι, αποκτούμε εμπειρίες και
μαθαίνουμε περισσότερα. Η χρήση, επομένως, της εφαρμογής, μπορεί να μας
μάθει ένα σωρό νέα πράγματα, τα οποία σταδιακά μάς βοηθούν και μας
διευκολύνουν.
Μερικά παραδείγματα χρήσης της εφαρμογής:
Όσο για τα ... χάρτινα σημειωματάριά μου, τώρα αποτελούν μέρος μιας συλλογής από χάρτινα σημειωματάρια! Τέρμα πλέον το χαρτί. Εξάλλου, δεν μιλούμε και για εξοικονόμησή του;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου