Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Ποτέ δεν κατεβάζουμε codecs για να παρακολουθήσουμε βίντεο!

0


Αν μια ιστοσελίδα μάς ζητήσει να κατεβάσουμε κώδικες (codecs) ή κάποιο μέσο αναπαραγωγής (player) ή κάποια ενημέρωση περιηγητή (browser update), προκειμένου να παρακολουθήσουμε κάποιο βίντεο, ΔΕΝ το κάνουμε. Η σελίδα, πολύ απλά, προσπαθεί να προσβάλει τον υπολογιστή μας με κακόβουλο λογισμικό.

Είναι αλήθεια ότι κάποτε, πριν μερικά χρόνια, για την προβολή κάποιων βίντεο χρειαζόταν πράγματι το κατέβασμα κάποιων πακέτων με κώδικες (K-Lite, Divx, CCCP κ.ά.), και ίσως αυτή ακριβώς την παλιά ανάγκη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι κατασκευαστές κακόβουλου λογισμικού. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι σήμερα, ΔΕΝ χρειάζονται οποιοιδήποτε κώδικες, για την προβολή οποιουδήποτε βίντεο.

Εικόνες, λοιπόν, όπως τις πιο κάτω, αποτελούν παγίδες για κάποια απάτη, κοινώς scams:











Ενημερωτικά, αυτό που χρειαζόμαστε για την αναπαραγωγή ενός βίντεο είναι τα εξής:

1.  Adobe Flash Player ή ένα άλλο player, όπως το HTML5 (αντικατέστησε ήδη το Adobe Flash Player στο YouTube. Αν χρησιμοποιούμε το πρώτο, πρέπει ΠΑΝΤΑ να το έχουμε ενημερωμένο. ΠΑΝΤΑ το κατεβάζουμε από την επίσημη σελίδα της Adobe. ΠΟΤΕ από άλλες ιστοσελίδες, οι οποίες ... εντελώς "καλόβουλα" μάς προτείνουν να το κατεβάσουμε. Ίσως θα χρειαστεί να ξετικάρουμε την εγκατάσταση τρίτων περιττών προγραμμάτων που προτείνονται κατά την εγκατάσταση (π.χ. Google Chrome). Εδώ, στον GGG, προσφέρουμε απευθείας συνδέσμους για το Flash Player, κάθε φορά που προκύπτει μια νέα ενημέρωση.

2. Έναν ενημερωμένο περιηγητή(Internet Explorer, Edge, Safari, Firefox, Chrome, Pale Moon...).

3. Αν εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, χρησιμοποιούμε για την αναπαραγωγή των βίντεό μας το VLC Player. Παίζει ΟΛΑ τα βίντεο. Ασφαλώς, το κατεβάζουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του, και το έχουμε ΠΑΝΤΑ ενημερωμένο.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου