Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Δωρεάν υποκατάστατα του Microsoft Office

0



Μια ολοκληρωμένη σουίτα Office, με προγράμματα συγγραφής κειμένου, υπολογιστικών φύλλων και παρουσιάσεων, είναι απαραίτητη για κάθε υπολογιστή. Το Microsoft Office, με τη Word, την Excel, το Powerpoint και αρκετά άλλα, είναι η πιο γνωστή σουίτα αυτής της μορφής. Σίγουρα όλοι μας ψάξαμε κάποια περίοδο της ζωής μας να το βρούμε και να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας, σε μια από τις διάφορες εκδόσεις του: Professional, Ultimate, Enterprise.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα "πρόβλημα": Το Microsoft Office δεν είναι δωρεάν. Δεν είναι καν μέσα στα προγράμματα που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε με λίγες δεκάδες ευρώ, και να πούμε χαλάλι. Το Microsoft Office είναι ακριβό για τον μέσο χρήστη, που δεν μπορεί να πληρώσει πάνω από 100 ευρώ για μια μόνο υπηρεσία... 

Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι χρήστες καταφεύγουν σε αλλες λύσεις: είτε κατεβάζουν το Office από κάποια σελίδα torrent, είτε το παίρνουν από κάποιο φίλο και το ενεργοποιούν με τρόπο όχι νόμιμο. Χρησιμοποιούν, με άλλα λόγια, ένα πειρατικό αντίγραφο, που στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται ενεργοποίηση δυο φορές τον χρόνο.

Παρόλα αυτά, οι "λύσεις" έχουν το τίμημά τους: τα torrents δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο παρουσιάζονται, ενώ τα πειρατικά προγράμματα αποτελούν πάντα την αιτία για μόλυνση ενός υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό. Επιπρόσθετα, η χρησιμοποίηση εμπορικών προγραμμάτων με τέτοιους τρόπους, απλά για να αποφύγουμε το κόστος, δεν είναι νόμιμη. Γι' αυτούς τους λόγους, προτείνουμε στην ανάρτηση αυτή κάποιες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες είναι εντελώς δωρεάν. Όλες επιτρέπουν το άνοιγμα και την επεξεργασία αρχείων του Microsoft Office, ενώ μπορούν να αποθηκεύσουν αρχεία σε μορφή Microsoft Office. Αν σας ενδιαφέρει μια τέτοια δωρεάν λύση, ως εναλλακτική του Microsoft Office,  μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω: 
 

1. Kingsoft Office
 

https://www.wps.com/


Πρόκειται για το παλαιότερο δωρεάν Office, καθώς η πρώτη του έκδοση κυκλοφόρησε το 1988. Είναι μεγαλύτερο σε ηλικία από το Microsoft Office, που κυκλοφόρησε το 1990 για Mac και το 1992 για Windows. Μοιάζει πολύ με το Microsoft Office, αλλά περιλαμβάνει μόνο τις αντίστοιχες εφαρμογές για Word, Powerpoint και Excel. Δεν έχει ενσωματωμένη τη δυνατότητα ελληνικού ορθογραφικού ελέγχου, και ως εκ τούτου θα πρέπει να την εγκαταστήσουμε ξεχωριστά.


2. Open Office
 

http://www.openoffice.org/el/


Ξεκίνησε από τη Sun Microsystems σαν παρακλάδι ανοιχτού κώδικα του StarOffice, όμως μετά την αγορά της Sun από την Oracle, μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια η ανάπτυξη του OpenOffice.org τερματίστηκε. Η Oracle παραχώρησε την επωνυμία στο Apache Software Foundation, που συντηρεί και αναπτύσσει πλέον το Apache OpenOffice. Έχει πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, αλλά δεν έχει ενσωματωμένη τη δυνατότητα ελληνικού ορθογραφικού ελέγχου, και ως εκ τούτου θα πρέπει να την εγκαταστήσουμε ξεχωριστά. Για να λειτουργήσει, χρειάζεται JAVA, κάτι το οποίο προσωπικά θεωρώ μειονέκτημα. 


3. LibreOffice
 

https://www.libreoffice.org/


Μετά την αγορά της Sun από την Oracle, η πλειοψηφία των εξωτερικών Developers του OpenOffice εγκατέλειψαν το project και δημιούργησαν το The Document Foundation, το οποίο τον Ιανουάριο του 2011 κυκλοφόρησε το εναλλακτικό LibreOffice. Διαθέτει τη δυνατότητα εγκατάστασης στα Ελληνικά, και παρέχει τη δυνατότητα ορθογραφικού ελέγχου. Επιπλέον, μπορεί να επεξεργάζεται αρχεία pdf. Για μενα, η καλύτερη δωρεάν σουίτα Office, που αξίζει να δοκιμάσουμε.
 
 
4. FreeOffice
 
 

 
Όπως αναφέρεται στη σελίδα του FreeOffice:

After using it, you will agree that it is the best free alternative to Microsoft Office.

Είναι μια ολοκληρωμένη σουίτα γραφείου, με επεξεργαστή κειμένου, φυλλομετρητή και πρόγραμμα παρουσιάσεων, απόλυτα συμβατή με το Microsoft Office.

Δεν την έχω προσωπικά δοκιμάσει, αλλά οι κριτικές που διαβάζω είναι θετικές, οπότε θα το κάνω.


ΤΙΠ:


1. Με κλικ στις εικόνες μπορούμε να οδηγηθούμε στις σελίδες των αντίστοιχων εφαρμογών, και να τις κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας.

2. Αν υπάρχει κανείς που δεν αλλάζει το Microsoft Office, αλλά δεν μπορεί να το αγοράσει, λόγω κόστους, τότε υπάρχει και η λύση του Office Online. Πληροφορίες εδώ.


https://greciangeek.blogspot.com/2019/04/microsoft-office-online.html


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου