Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Γιατί τα torrents κρύβουν κινδύνους

0



Πολλοί φίλοι ρωτούν:

Είναι τα torrents ασφαλή; Ζημιώνω τον υπολογιστή μου όταν κατεβάζω αρχεία μέσω του utorrent; Γιατί το antivirus μου μπλοκάρει το utorrent; Πώς είναι δυνατό να έχω προσβληθεί από malware, αφού δεν κατέβασα κάτι κακό; Και γιατί υπάρχουν ιστοσελίδες τεχνολογίας που συστήνουν τη χρήση των torrents;

Πολλοί άλλοι, δεν προβληματίζονται και τόσο, και συνεχίζουν ακάθεκτοι να κατεβάζουν ταινίες και προγράμματα, διατηρώντας το ύφος του ... πολυξέρη που είναι πολύ πιο έξυπνος από τη ... μέση αρκούδα (για να θυμηθούμε και λίγο τον αγαπημένο χαρακτήρα του Yogi του αρκούδου)!

Επειδή πριν από μερικές μέρες, σκανάροντας έναν υπολογιστή φίλου με ένα απλό antimalware, βρήκα ... 877 απειλές (κοινώς ιούς, κακόβουλο λογισμικό, επικίνδυνες εφαρμογές και πώς αλλιώς λέγονται), θεώρησα σκόπιμο να γράψω κάτι για το θέμα αυτό, έτσι ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι.

Τι είναι, λοιπόν, τα torrents; 

Torrent εἰναι ένα είδος αρχείου, μικρού σε μέγεθος, που περιέχει πληροφορίες για άλλα μεγάλα αρχεία, όπως μια ταινία, ένα τραγούδι, ένα ολόκληρο ψηφιακό δίσκο, ένα ηλεκτρονικό παιγνίδι κτλ. Τα αρχεία αυτά διαμοιράζονται από υπολογιστή σε υπολογιστή, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων (clients), όπως το utorent ή μtorrent, Vuze, Filezilla κτλ. Αρχικά, ένας χρήστης (seeder) ανεβάζει το αρχείο, και απ' εκεί και πέρα, από τη στιγμή που ξεκινά ο διαμοιρασμός, γίνεται σύνδεση με τον υπολογιστή του seeder και το αρχείο ξεκινά να κατεβαίνει. Την ίδια ώρα, μπορούν να κατεβάζουν ένα αρχείο πολλά άτομα (leechers). Το αρχικό αρχείο μοιράζεται σε κομμάτια, δηλαδή τα άτομα παίρνουν ξεχωριστά κομμάτια του αρχείου και κάποια στιγμή, παράλληλα, κατεβάζουν και μοιράζουν ό,τι έχουν κατεβάσει. Γι' αυτό και μπορεί κανείς να κατεβάσει ένα πολύ μεγάλο αρχείο σε πολύ λίγο χρόνο. Μόλις κάποιος χρήστης κατεβάσει ολόκληρο το αρχείο, τότε γίνεται κι αυτός seeder και το μοιράζει στους άλλους. Seeders και leechers μαζί λέγονται peers. Οι σελίδες οι οποίες αποτελούν μηχανές αναζήτησης torrents, π.χ. Pirate Bay, ονομάζονται trackers.

Τα προγράμματα (clients), μέσα από τα οποία κατεβαίνουν τα torrents, ονομάζονται και Peer to Peer programs ή P2P. Γίνεται αντιληπτό ότι μπορούν να ενώσουν έναν υπολογιστή με ένα πλήθος διευθύνσεις IP. Πολλές από αυτές είναι γνωστές για το κακόβουλο λογισμικό που διαδίδουν, και είναι γνωστό ότι πολλοί hackers χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο για τους δικούς τους σκοπούς. Όλες οι διευθύνσεις είναι εκτεθειμένες σε όλους, και αυτό ισχύει για κάθε υπολογιστή που συνδέεται για να κατεβάσει οτιδήποτε.

Εκτός, λοιπόν, από το γεγονός ότι πολλές φορές τα αρχεία που κατεβαίνουν μέσω torrent είναι παράνομα (ταινίες, ψηφιακοί δίσκοι, προγράμματα, παιγνίδια), αφού το κατέβασμά τους με αυτό τον τρόπο αποτελεί ουσιαστικά κλοπή, υπάρχει και το θέμα ασφάλειας του υπολογιστή. Είναι σπανιότατο φαινόμενο (γράψτε αδύνατο) κάποιος υπολογιστής που κατεβάζει συχνά αρχεία μέσω torrents να είναι και καθαρός. Και ας έχει το πιο ισχυρό antivirus.



ΤΙΠ

Ο Grecian Geek Genius συνιστά απεγκατάσταση των P2P προγραμμάτων πριν προχωρήσει στον καθαρισμό ενός υπολογιστή ή το λιγότερο τη μη χρήση τους κατά τη διάρκεια καθαρισμού. Ο λόγος είναι προφανής, και εναπόκειται σε σας να αποφασίσετε αν θέλετε να είστε διαρκώς ανοικτοί σε κάθε είδος απειλής που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου