Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Μας παρακολουθεί η Google;

0



Συγυρίζοντας την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μου, έπεσα τυχαία σε ένα παλιό άρθρο με τίτλο: Πώς να μάθεις τι πληροφορίες έχει για σένα η Google. Παρόλο που η ημερομηνία του άρθρου παρέπεμπε μερικά χρόνια πίσω (Νοέμβριος 2014), μπήκα στην περιέργεια να το διαβάσω ξανά, και διαπίστωσα ότι δεν άλλαξαν και πολλά. Παραθέτω κάποια από τα βασικά σημεία του άρθρου:

"Όταν γίνεσαι χρήστης του Google, ουσιαστικά κάνεις μια συμφωνία. Χρησιμοποιείς το Gmail, το YouTube και το Google Maps δωρεάν, αλλά, σε αντάλλαγμα, "προσφέρεις" πληροφορίες για τον εαυτό σου. Και η Google πουλά αυτές τις πληροφορίες σε διαφημιστές. 
 
Όσο περισσότερες πληροφορίες έχει για σένα η Google, τόσο περισσότερο μπορεί να σε "πουλήσει" σε έναν διαφημιστή που σε θεωρεί ιδανικό πελάτη. Οι διαφημιστές αυτοί πληρώνουν περισσότερο για διαφημίσεις σε ιδανικούς δυνητικούς πελάτες. Για παράδειγμα, οι αεροπορικές εταιρείες "στοχεύουν" σε ανθρώπους που αγαπούν τα ταξίδια ή οι εταιρείες παιδικών ρούχων επιλέγουν να διαφημιστούν σε γονείς.

Η Google χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους για να σε... γνωρίσει καλύτερα. Εκτός από τα στοιχεία που της δηλώνεις όταν εγγράφεσαι στις υπηρεσίες της, όπως το Gmail, η Google καταχωρεί, για παράδειγμα, τον αριθμό του κινητού σου και την τοποθεσία που βρίσκεσαι, όταν συνδέεσαι μέσω κινητού τηλεφώνου Android.

Μάλιστα, η Google αντλεί πληροφορίες για εσένα, παρακολουθώντας τις αναζητήσεις σου στο Google και τις ενέργειες που κάνεις με τα προϊόντα της.

Θέλεις, λοιπόν, να μάθεις τι ξέρει η Google για εσένα;

Πρέπει να επισκεφτείς το site «Ads Settings». Βάλε στον browser σου το link https://www.google.com/settings/ και μετά πάτα στο Account history..."

Αυτά περίπου λέει το άρθρο...

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, να πού θα μεταφερθούμε αν επιλέξουμε τον πιο πάνω σύνδεσμο:




Επιλέγοντας να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις του απορρήτου μας, μπορούμε να ... ανακαλύψουμε πολλά, από τη δραστηριότητά μας στον ιστό από τότε που δημιουργήσαμε τον λογαριασμό μας, μέχρι το ιστορικό παρακολούθησής μας στο Youtube και το ιστορικό της τοποθεσίας μας. Υπάρχουν, βέβαια, επιλογές να ρυθμίσουμε τι θα αποθηκεύεται, με το ρίσκο, ωστόσο, να παραμένει πάντα στη δική μας πλευρά. Με άλλα λόγια... Ήξερες. Τι γύρευες;

Με βάση τα πιο πάνω, μπορεί κανείς να ... σοκαριστεί, μπορεί και να πει: "Χαρά στο πράγμα! Τι έχω να κρύψω; Τόσος κόσμος εκεί έξω, εμένα θα κατασκοπεύσει η Google;"

Σύμφωνοι. Παρόλα αυτά, χρειάζεται για ακόμα μια φορά να πούμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, και πολύ περισσότερο όταν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, εφόσον τα πάντα καταγράφονται. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται, βέβαια, τα παιδιά και πώς τα εκθέτουμε με τις δικές μας διαδικτυακές ενασχολήσεις...


ΤΙΠ

Το DuckDuckGo είναι μια νέα μηχανή αναζήτησης, η οποία προσφέρει ΙΔΙΩΤΙΚΗ αναζήτηση στο διαδίκτυο, χωρίς να διατηρεί ιστορικό για κανέναν χρήστη. Είναι, βέβαια, προς το παρόν φτωχότερη σε υλικό, αλλά από εμάς τους χρήστες εξαρτάται αν θέλουμε να διατηρήσουμε το κατεστημένο ή να κάνουμε τη δική μας επανάσταση.


Νεότερα άρθρα:

H Google παρακολουθεί τις κινήσεις σας θέλοντας και μη 

Έρευνα: Η Google παρακολουθεί τους χρήστες ακόμα κι όταν δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου