Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Do you want to scan and fix Removable Disk?

1


Σας έτυχε ποτέ να βάλετε το memory stick σας (κοινώς usb) στον υπολογιστή, αλλά ο υπολογιστής να μην το αναγνωρίζει; Να μοιάζει νεκρό; Να θέλετε επειγόντως κάποια αρχεία μέσα σε αυτό, αλλά να μην μπορείτε πλέον να έχετε πρόσβαση σε αυτά, γιατί απλά το memory stick έχει προφανώς χαλάσει;

Εμένα μου έχει τύχει, και μάλιστα όχι απλά με ένα memory stick μικρής χωρητικότητας, αλλά με ένα εξωτερικό δίσκο, των 500 GB! Με όλα μου τα δεδομένα μέσα! Όλο μου τον ηλεκτρονικό υπολογιστή! Και να μην ανοίγει! Να μην αναγνωρίζεται! Να είναι εντελώς ... φυτό!!!

Αν έχει συμβεί, λοιπόν, και σε σας κάτι τέτοιο, τότε με καταλαβαίνετε. Αν, όμως, δεν έχετε ζήσει ποτέ αυτή την εμπειρία, σας εύχομαι απλά να μην τη ζήσετε ποτέ! Ειδικά αν τύχει εκείνο τον καιρό που θα χαλάσει ο εξωτερικός σας δίσκος να χαλάσει και ο υπολογιστής σας!!! Ακραίο, αλλά συνήθως με τους υπολογιστές, ενός κακού μύρια έπονται!!!

Πού θέλω να καταλήξω; Μα στο να επαναφέρω το ... ρητό ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας! Τι εννοώ;

Πριν χαλάσει ένα memory stick ή ένας εξωτερικός δίσκος, υπάρχουν κάποια σημάδια που προειδοποιούν για την επερχόμενη καταστροφή, η οποία μπορεί να αργήσει πολύ να έρθει, μπορεί όμως να χτυπήσει την πόρτα μας και στην επόμενη εισδοχή του stick στον υπολογιστή. 

Ένα σημάδι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι η ξαφνική ... ιδιοτροπία του υπολογιστή, να μας ζητά να κάνει σάρωση (scan) και επιδιόρθωση (fix) το memory stick, όπως φαίνεται πιο κάτω:




Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως επιλέγουμε το Continue without scanning, και μπαίνουμε κανονικά στα αρχεία μας και κάνουμε τη δουλειά μας ... αμέριμνοι.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε Scan and fix, αφού ο υπολογιστής μας έχει διαγνώσει ότι υπάρχει κάτι στο stick μας που χρήζει διόρθωσης. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Απλά, αντιγράφουμε όλα τα αρχεία του stick μας στον υπολογιστή, αφού είναι πιθανό η διαδικασία που θα ακολουθήσει να επηρεάσει κάποια από τα δεδομένα μας, κάνουμε Scan and fix, και μετά ξαναβάζουμε τα αρχεία στο stick. Αν όλα πάνε καλά, τότε η προειδοποίηση Do you want to scan and fix USB FLASH / Removable Disk δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστεί, και η πρόγνωση για το stick μας είναι καλή. Αν, όμως, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ξαναρχίσουν τα ίδια, τότε είναι καλύτερα να πάρουμε ένα καινούριο memory stick.

ΤΙΠ:  
  • Το προειδοποιητικό μήνυμα που εμφανίζεται πιο πάνω δεν εμφανίζεται μόνο όταν έχει ήδη δημιουργηθεί κάποια βλάβη στο stick. Μπορεί να εμφανιστεί κάθε φορά που έχει προηγηθεί εξαγωγή του stick χωρίς τη σωστή διαδικασία. Μακροπρόθεσμα, βέβαια, αυτή η συνήθεια θα δημιουργήσει και προβλήματα. Κανείς μην μιλήσει για αιφνίδιο θάνατο τότε! ;)
  • Ποτέ δεν βγάζουμε το memory stick μας από τον υπολογιστή, χωρίς να ακολουθήσουμε τη διαδικασία εξαγωγής: στο taskbar, κάνουμε αριστερό κλικ στο εικονίδιο του stick, και μετά eject. Μόνο όταν πάρουμε το μήνυμα του safely remove, το μετακινούμε. 

Τα ίδια ισχύουν και για τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.





1 σχόλιο :

  1. Παρά το γεγονός ότι κάποιες από τις ανακοινώσεις της Microsoft είναι ακόμα αντιφατικές, φαίνεται ότι στα Windows 10 (version 1809) δεν θα χρειάζεται να ακολουθούμε τη διαδικασία εξαγωγής του memory stick, όπως ξέραμε ως τώρα. Απλά, το βγάζουμε χωρίς να ανησυχούμε, εφόσον η νέα έκδοση των Windows προνοεί αυτόματα για την ασφαλή εξαγωγή του. Περισσότερα εδώ: Microsoft confirms you really, really don’t need to ‘safely remove’ USB flash drives anymore

    ΑπάντησηΔιαγραφή