Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Malwarebytes Adwcleaner

0



Ξαφνικά ο υπολογιστής μας έγινε υπερβολικά αργός; Παράξενα μηνύματα εμφανίζονται από παντού; Άλλαξε η αρχική σελίδα του browser μας; 

Όλα αυτά αποτελούν ... "κατορθώματα" κακόβουλου λογισμικού (adware), το οποίο είναι δύσκολο να ανακαλυφθεί και πολύ δυσκολότερο να μας ... αδειάσει τη γωνιά! Το Malwarebytes Adwcleaner είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό το έργο.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα σε σελίδες που ασχολούνται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, θα βρούμε ότι το Adwcleaner είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που εντοπίζει και διαγράφει adware, toolbars, πιθανά ανεπιθύμητα προγράμματα (PUP) και browser Hijackers. Όλα αυτά, εισβάλλουν σε έναν υπολογιστή με την εγκατάσταση δωρεάν προγραμμάτων που κατεβάζει κανείς από το διαδίκτυο, από σελίδες που δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες. Το Adwcleaner, μέσα σε δευτερόλεπτα, σκανάρει τον υπολογιστή και τον καθαρίζει. Μπορεί, παράλληλα, να ανιχνεύσει προεγκαταστημένο λογισμικό στον υπολογιστή μας, και να μας δώσει το δικαίωμα να το κρατήσουμε ή να το απαλλαγούμε, ειδικά αν δεν το χρησιμοποιούμε ή είμαστε αβέβαιοι για την αξιοπιστία του.

1. Κατεβάζουμε το Adwcleaner κάνοντας κλικ στο εικονίδιο πιο κάτω, και το αποθηκεύουμε στο Desktop μας:


https://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/dl/125/


2. Όταν το εργαλείο κατεβεί, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιό του, επιλέγουμε Run as administrator και ακολούθως Yes και I agree (αν χρειαστεί), για να του επιτρέψουμε να ανοίξει.

3. Επιλέγουμε Scan Now και αφήνουμε το εργαλείο να τρέξει, σκανάροντας τον υπολογιστή μας. Η διαδικασία θα πάρει μόνο μερικά δευτερόλεπτα.




4. Αν το πρόγραμμα βρει απειλές, θα μας τις παρουσιάσει. Τις επιλέγουμε, και κάνουμε κλικ στο Quarantine.




Μπορούμε να πάρουμε λεπτομέρειες για μια απειλή, αν κάνουμε κλικ στο βελάκι στην δίπλα από το όνομά της, έτσι ώστε να ανοίξει και να εμφανιστούν οι πληροφορίες που θέλουμε.




5. Στο σημείο αυτό, αν υπάρχει προεγκαταστημένο λογισμικό στον υπολογιστή μας, το πρόγραμμα θα μας ενημερώσει. Επιλέγουμε ΟΚ, και ακολούθως τικάρουμε οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε. Τέλος, Quarantine.

6. Μόλις επιλέξουμε Quarantine, θα πάρουμε ένα προειδοποιητικό μήνυμα, ότι αν έχουμε αφύλακτες εργασίες θα πρέπει να τις αποθηκεύσουμε, αφού στην πορεία θα κλείσουν όλα τα ανοικτά προγράμματά μας.




6. Θα μας ζητηθεί επανεκκίνηση του υπολογιστή, την οποία αποδεχόμαστε.




7. Μόλις ο υπολογιστής μας κάνει επανεκκίνηση, και κάνουμε είσοδο στα Windows, θα πάρουμε το μήνυμα ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.




8. Μπορούμε να δούμε την αναφορά για την πρόσφατη δράση του προγράμματος, αν επιλέξουμε View Log File. Μπορούμε να δούμε όλες τις αναφορές αν επιλέξουμε Log Files από το μενού αριστερά. Η τοποθεσία όλων αυτών των αρχείων στον υπολογιστή μας βρίσκεται εδώ: C:\AdwCleaner\Logs\Adwcleaner[S*], με το αστεράκι να δηλώνει τις φορές που το πρόγραμμα έτρεξε στον υπολογιστή μας. Αν θέλουμε, πηγαίνουμε στην καρτέλα Quarantine, και διαγράφουμε ό,τι υπάρχει εκεί, επιλέγοντάς τα, και επιλέγοντας Remove selected.




5. Αν το πρόγραμμα δεν βρει απειλές, επιλέγουμε Skip Basic Repair και κλείνουμε το παράθυρό του. Αν επιλέξουμε Run Basic Repair, θα μας ζητηθεί επανεκκίνηση, την οποίαν αποδεχόμαστε. 


Περισσότερα:

Malwarebytes Adwcleaner




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου