Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Δωρεάν επεξεργασία PDF αρχείων

1



Το θέμα της επεξεργασίας αρχείων PDF είναι ένα θέμα που μάς απασχολεί κατά καιρούς. Είτε επειδή θέλουμε να κάνουμε μια μικρή διόρθωση στο κείμενο, είτε επειδή θέλουμε να συμπληρώσουμε κάτι, είτε επειδή θέλουμε απλά να μετατρέψουμε το μη επεξεργάσιμο θεωρητικά αρχείο PDF σε επεξεργάσιμο αρχείο DOCX. 

Στην ανάρτηση αυτή, θα μιλήσουμε για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επεξεργαστούμε δωρεάν αρχεία PDF.

A. Χρησιμοποιώντας online υπηρεσίες

Αν η ανάγκη για επεξεργασία αρχείων PDF παρουσιάζεται μια στο τόσο, με άλλα λόγια δεν είναι κάτι το οποίο μάς απασχολεί συχνά, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ιστοσελίδες οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα δωρεάν μετατροπής των αρχείων μας σε επεξεργάσιμη μορφή. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε τις πιο κάτω:
https://smallpdf.com/pdf-to-word

https://www.freepdfconvert.com/pdf-to-word

https://simplypdf.com/

https://www.foxitsoftware.com/pdf-to-word-converter/

https://www.pdftoword.com/


PDFOnline


B. Χρησιμοποιώντας τη Microsoft Word

Αν το PDF κείμενο που θέλουμε να επεξεργαστούμε είναι απλό, χωρίς ιδιαίτερο formatting και graphics, τότε μπορούμε απλά να το ανοίξουμε στη Word.

File > Open > Επιλογή PDF file

Θα πάρουμε μια προειδοποίηση ότι το αποτέλεσμα πιθανό να μην είναι ακριβώς όπως το πρωτότυπο, οπότε επιλέγουμε ΟΚ. Το αρχείο μας θα ανοίξει σε επεξεργάσιμη μορφή docx.




Γ. Χρησιμοποιώντας το δωρεάν LibreOffice Draw




Έχουμε συστήσει το LibreOffice ως μια άριστη δωρεάν εναλλακτική λύση, για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν το Microsoft Office. Μπορεί να κάνει τα πάντα, αφού το Writer είναι το αντίστοιχο του Microsoft Word, το Calc έχει τη λειτουργικότητα του Excel, το Impress χειρίζεται αρχεία PowerPoint και το Base είναι μια δωρεάν έκδοση του Access. Πόσοι, όμως, γνωρίζουμε ότι το LibreOffice Draw είναι μια εκπληκτική εφαρμογή για την επεξεργασία αρχείων pdf; 

Αρκεί να εγκαταστήσουμε το LibreOffice στον υπολογιστή μας, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, και να ανοίξουμε το Draw. Έπειτα, να ανοίξουμε ένα pdf αρχείο (File, Open), και να το επεξεργαστούμε κανονικά, όπως θα κάναμε για ένα αρχείο docx. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να μην πατήσουμε απλά Save για να το φυλάξουμε, αλλά Export as pdf.


Δ. Αν το PDF αρχείο μας είναι σε μορφή εικόνας

1. Χρήση online υπηρεσιών

Αν το PDF αρχείο μας είναι μια φωτογραφία μιας σελίδας ενός βιβλίου ή μια σελίδα που σκανάραμε, οι λύσεις που προτείνουμε πιο πάνω δεν μας εξυπηρετούν. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Εφόσον το κείμενο παρουσιάζεται με τη μορφή εικόνας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (Optical Character Recognition). Η εφαρμογή αυτή θα διαβάζει το κείμενο, θα αναγνωρίζει τους χαρακτήρες του και θα το μετατρέπει σε μορφή που μπορεί να τύχει οποιασδήποτε επεξεργασίας. Τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν στο εμπόριο, υπάρχουν, όμως, και δωρεάν. Προτείνουμε για τον σκοπό αυτό το Free Online OCR. Η εφαρμογή αυτή υποστηρίζει 46 γλώσσες και αναγνωρίζει όλους τους δημοφιλείς τύπους εικόνας. Για επισκέπτες χωρίς λογαριασμό, υπάρχει η δυνατότητα ανεβάσματος αρχείων μέχρι 5 mb. Αν, όμως, δημιουργήσουμε λογαριασμό, κάτι που γίνεται εντελώς δωρεάν, μάς δίνεται η δυνατότητα να ανεβάσουμε αρχεία μέχρι 100 mb. Αν έχουμε ανάγκη για μετατροπή περισσότερων σελίδων, μπορούμε να αγοράσουμε σελίδες, με πολύ μικρό κόστος.



2. Χρήση του PDFescape online


http://www.pdfescape.com/windows/


Το PDFescape, αντιμετωπίζει το αρχείο ως εικόνα, χωρίς να προχωρεί σε μετατροπή του σε επεξεργάσιμη μορφή. Αυτό ναι μεν δεν επιτρέπει την επεξεργασία του, ως να είναι ένα αρχείο docx, παρόλα αυτά δεν έχουμε καμιά απώλεια του πρωτότυπου αρχείου. Αφού επιλέξουμε Free Online, κάνουμε upload το αρχείο που θέλουμε να επεξεργαστούμε, επιλέγουμε το κατάλληλο εργαλείο στην αριστερή πλευρά της σελίδας και ... αυτό ήταν! Κόβουμε, ράβουμε, προσθέτουμε... 


3.  Lightpdf

https://lightpdf.com/


Ε.  Χρησιμοποιώντας το δωρεάν PDF24

Το πρόγραμμα PDF24 διατίθεται εντελώς δωρεάν και διαθέτει πληθώρα εργαλείων που σχετίζονται με PDF αρχεία. Ιδανικό για να ενώσει αρχεία PDF, να αριθμήσει σελίδες, να κάνει μετατροπές σε PDF και από PDF και πολλά άλλα. Διαθέτει, επίσης, τη δυνατότητα OCR, επομένως μπορεί να επεξεργαστεί και αρχεία που είναι σε μορφή εικόνας. Κοιτάξτε πιο κάτω τα εργαλεία που διαθέτει. Είναι σίγουρα πολλά, και αξίζει να τα δοκιμάσουμε.




Ζ. Χρησιμοποιώντας δωρεάν εκδόσεις εμπορικών προγραμμάτων

Τα προγράμματα αυτά ΔΕΝ προσφέρονται για μετατροπή των PDF αρχείων σε μορφή κειμένου docx. Παρόλα αυτά μάς βοηθούν να κάνουμε άλλα πράγματα, όπως λήψη snapshot, υπογράμμιση με highlighter, συμπλήρωση εντύπων, προσθήκη σχολίων ή συνδέσμων πάνω στο PDF αρχείο.  Ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα τρία, με το Foxit να είναι αυτό που προτιμούμε περισσότερο:

1. PDF-XChange Editor

2. PDFill


3. Foxit Reader

4. Adobe Acrobat DC ή Adobe DC

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα δωρεάν προγράμματα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες τις ίδιες ή παρόμοιες με τα πιο πάνω. Καθένας δουλεύει με κάποια από αυτά, αποκτά εμπειρίες από τη χρήση τους, και απ' εκεί και πέρα τα προτείνει και σε άλλους. Αυτό κάναμε κι εμείς.



ΤΙΠ

1. Κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι μετατρέποντας ένα αρχείο pdf σε docx υπάρχουν και απώλειες, είτε χρησιμοποιούμε ένα αγορασμένο πρόγραμμα, ειδικό γι' αυτό τον σκοπό, είτε δουλεύοντας online. Έτσι, συνήθως το κείμενό μας δεν είναι ακριβώς όπως το πρωτότυπο pdf. Όσο πιο μεγάλο και πιο σύνθετο είναι το πρωτότυπο, τόσο μεγαλύτερες και οι απώλειες. Αυτό είναι φυσικό. Από τη στιγμή, όμως, που έχουμε μεταφέρει το αρχείο μας στη Word, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ακόμα, για να το φτιάξουμε όπως εμείς θέλουμε.

2. Η δωρεάν υπηρεσία OCR που προτείνεται πιο πάνω, δεν υποστηρίζει αρχαία Ελληνικά. Μια άλλη δωρεάν υπηρεσία που τα υποστηρίζει είναι αυτή: https://www.newocr.com/. Την έχουμε δοκιμάσει, χωρίς να μας ικανοποιήσει όσο η Online OCR. Όμως, αν το κείμενο που θέλουμε να επεξεργαστούμε έχει αρχαία Ελληνικά, τότε, αναγκαστικά, θα πάμε σε αυτή την εναλλακτική. Μια επιπρόσθετη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας είναι και η αναγνώριση μαθηματικών εξισώσεων.

3. Ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά προγράμματα για τη μετατροπή οποιουδήποτε κειμένου, ψηφιακού ή μη, σε επεξεργάσιμη μορφή, είναι το ABBY Fine Reader. Τελευταία, η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του προγράμματος, για περιορισμένο αριθμό σελίδων και για κάποιες μέρες μόνο. Αν δοκιμάζοντας διαπιστώσουμε ότι μας ικανοποιεί περισσότερο από τις άλλες δωρεάν επιλογές, μπορούμε να αγοράσουμε μηνιαία ή ετήσια πακέτα, που προmσφέρουν περισσότερες σελίδες για μετατροπή και επεξεργασία ή ακόμα να αγοράσουμε το πρόγραμμα.

4. Πολλοί εκτυπωτές διαθέτουν δωρεάν εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου. Αν ο δικός σας είναι ένας από αυτούς, τότε μπορείτε να αγνοήσετε όλα τα πιο πάνω και να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα του εκτυπωτή σας. :)

5. Αν απλά χρειαζόμαστε έναν PDF Reader, τότε προτείνουμε το ελαφρύ Sumatra PDF.




1 σχόλιο :

  1. Ψάχνω για δωρεάν υπηρεσία εδώ και πολύ καιρό. Εδώ https://onlineocr.org μπορείτε να μετατρέψετε πάνω από 100 έγγραφα χωρίς εγγραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή