Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Ο υπολογιστής μου αργεί να ξεκινήσει...

0



Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να παραπονιούνται ότι ο υπολογιστής τους έγινε πολύ αργός και ότι χρειάζεται πολλή ώρα ώστε να ξεκινήσει και να γίνει διαθέσιμος για χρήση. Είναι, επίσης, συνηθισμένο το φαινόμενο πολλοί να καταφεύγουν στην αγορά νέου υπολογιστή, έτσι ώστε να απαλλαγούν από το πρόβλημα αυτό. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί πάντα τη λύση.

Σίγουρα ένας υπολογιστής δεν ζει ... αιώνια. Υπάρχει η άποψη ότι ένα καλά διατηρημένο desktop μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια, τη στιγμή που ένα laptop μπορεί να φτάσει μέχρι τα μισά. Παρόλα αυτά, αν έχουμε κάνει έλεγχο και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με malware, αν ο δίσκος μας είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και αν η μνήμη του υπολογιστή μας (RAM) είναι τουλάχιστον 4GB, μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα που σχετίζονται με την ταχύτητα εισόδου του υπολογιστή στα Windows, αλλά και με το πόσο γρήγορα αυτός εκτελεί κάποιες βασικές λειτουργίες.

Στην ανάρτηση αυτή θα δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα με την οποία ο υπολογιστής μας κάνει είσοδο στα Windows.


1. Ελέγχουμε τα προγράμματα που ξεκινούν με τα Windows

Πολλές φορές, όταν εγκαθιστούμε ένα πρόγραμμα, δεν προσέχουμε ότι υπάρχει επιλεγμένη η δυνατότητα εκκίνησης του προγράμματος μαζί με τα Windows. Και ενώ αυτό είναι απαραίτητο για τα προγράμματα antivirus μας, είναι πολλές φορές αχρείαστο για άλλα προγραμματα. Χρειάζεται, επομένως, να κάνουμε έναν έλεγχο ποια προγράμματα ξεκινούν με τα Windows, και να απενεργοποιήσουμε τη συγκεκριμένη δυνατότητα για κάποια από αυτά.

Τοποθετούμε το mouse μας σε κάποιο χώρο πάνω στο taskbar και κάνουμε δεξί κλικ. Αμέσως θα δούμε να εμφανίζεται το πιο κάτω μενού:




Επιλέγουμε Task Manager. Αν στη συνέχεια εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο, επιλέγουμε More Details. Αλλιώς, πάμε παρακάτω.




Επιλέγουμετην καρτέλα Start-up, για να δούμε ποια προγράμματα ξεκινούν μαζί με το λειτουργικό μας σύστημα, δηλαδή όσα έχουν κάτω από τη στήλη Status την κατάσταση Enabled. Στη διπλανή στήλη, με τίτλο Start-up impact, μπορούμε να δούμε σε ποιο βαθμό τα προγράμματα αυτά προκαλούν καθυστέρηση στην εκκίνηση του υπολογιστή μας (High, moderate ή low impact). Με δεξί κλικ σε κάποιο από αυτά, μπορούμε να επιλέξουμε Disabled, έτσι ώστε να απενεργοποιήσουμε την εκκίνηση του προγράμματος αυτού με τα Windows. Αποφεύγουμε την ενέργεια αυτή για όσα προγράμματα έχουν να κάνουν με την ασφάλειά μας (π.χ. Eset command line interface, MCShield Real-Time Monitor, Windows security notifications...)




Κάνουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή μας και ελέγχουμε αν η ταχύτητα εισόδου στα Windows έχει βελτιωθεί.


2. Clean Boot και ... trial and error method!

Αν τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα, τότε επιχειρούμε μια ... καθαρή είσοδο στα Windows, με στόχο να ανακαλύψουμε services που πιθανό να καθυστερούν την εκκίνηση του υπολογιστή.

2.1. Είσοδος σε Clean Environment
  • Στο κουτάκι του Search στο taskbar, πληκτρολογούμε msconfig και επιλέγουμε System Configuration από τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν.
  • Με επιλεγμένη την καρτέλα Services, επιλέγουμε Hide all Microsoft services, και ακολούθως Disable all.
  • Με επιλεγμένη την καρτέλα Startup επιλέγουμε Open Task Manager.
  • Με επιλεγμένη την καρτέλα Startup στο Task Manager, απενεργοποιούμε όλα τα προγράμματα (δεξί κλικ και Disable.
  • Κλείνουμε το Task Manager.
  • Με επιλεγμένη την καρτέλα Startup tab στο παράθυρο του System Configuration, επιλέγουμε OK.  
  • Κάνουμε επανεκκίνηση. Ο υπολογιστής μας θα επανεκκινήσει σε αυτό που λέμε καθαρό περιβάλλον/clean environment. Κάποιες λειτουργίες μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα, αλλά θα είναι προσωρινό. 
  • Αν ο υπολογιστής μας ξεκινήσει γρηγορότερα από ό,τι συνήθως, τότε προχωρούμε παρακάτω.

2.2. Έλεγχος Servises
  • Στο κουτάκι του Search στο taskbar, πληκτρολογούμε msconfig και επιλέγουμε System Configuration από τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν. 
  • Με επιλεγμένη την καρτέλα Services, επιλέγουμε Hide all Microsoft services, και ακολούθως Disable all. Αν ήδη είναι απενεργοποιημένες, προχωρούμε στο επόμενο βήμα. 
  • Με επιλεγμένη την καρτέλα Startup επιλέγουμε Open Task Manager.
  • Με επιλεγμένη την καρτέλα Startup στο Task Manager, απενεργοποιούμε όλα τα προγράμματα (δεξί κλικ και Disable). Αν είναι ήδη απενεργοποιημένα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα.
  • Κλείνουμε το Task Manager.
  • Με επιλεγμένη την καρτέλα Services στο παράθυρο του System Configuration, επιλέγουμε με τικ τα μισά στοιχεία (από τη μέση και πάνω) και κάνουμε επανεκκίνηση.
    • Αν το πρόβλημα με την αργή εκκίνηση επανεμφανιστεί, τότε διαγράφουμε ένα τικ και κάνουμε επανεκκίνηση. Ελέγχουμε αν το πρόβλημα της αργής εκκίνησης εξαφανίστηκε. Αν ναι, τότε αφήνουμε ξετικαρισμένο το στοιχείο αυτό, και προχωρούμε στο βήμα 2.3. Αν όχι, ξαναβάζουμε το τικ από εκεί που το διαγράψαμε, και επαναλαμβάνουμε ξετικάροντας άλλο στοιχείο. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί.
    • Αν το πρόβλημα της αργής εκκίνησης συνεχίσει να υπάρχει μετά και τον έλεγχο όλων των πάνω μισών στοιχείων, τότε, επιλέγουμε τα κάτω μισά στοιχεία (από τη μέση και κάτω) μόνο και κάνουμε τις ίδιες ενέργειες με το προηγούμενο βήμα. 
Σημαντικά:

1. Είναι πολύ σημαντικό να τικάρουμε ή να ξετικάρουμε μόνο ένα στοιχείο κάθε φορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιο από όλα δημιουργεί το πρόβλημα. Η διαδικασία είναι λιγάκι κουραστική, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

2. Αν διαπιστώσουμε ότι η αργή εκκίνηση προκαλείται από προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά μας, δεν τα απενεργοποιούμε.


2.3. Είσοδος σε Normal Environment
  • Στο κουτάκι του Search στο taskbar, πληκτρολογούμε msconfig και επιλέγουμε System Configuration από τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν. 
  • Με επιλεγμένη την καρτέλα General, επιλέγουμε Normal Startup.
  • Επιλέγουμε την καρτέλα Services, ξετικάρουμε την επιλογή Hide all Microsoft services, και ακολούθως επιλέγουμε Enable all.
  • Επιλέγουμε την καρτέλα Startup, και επιλέγουμε Open Task Manager.
  • Με δεξί κλικ κάνουμε enabled τα προγράμματα που θεωρούμε απαραίτητα να ξεκινούν με τα Windows και επιλέγουμε OK.
  • Επιλέγουμε Restart.

3. Καθαρίζουμε και λίγο την επιφάνεια εργασίας μας!

Το να έχουμε όλα τα αρχεία ή τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε συγκεντρωμένα πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας, μπορεί να μας διευκολύνει να βρίσκουμε κάτι γρηγορότερα, είναι, όμως, εκτός από ... καθαρή ακαταστασία, και κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ταχύτητα με την οποία ο υπολογιστής μας πραγματοποιεί είσοδο στα Windows. Κι αυτό γιατί κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σκανάρεται κάθε αρχείο ή πρόγραμμα που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας. Λίγο συγύρισμα, επομένως. Δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.



ΤΙΠ

Τα πιο πάνω ισχύουν για Windows 10. Για Windows 7  ή 8.1, διαβάζουμε περισσότερα στη σελίδα της Microsoft. 

Δεν ξεχνούμε ότι η υποστήριξη των Windows 7 με ενημερώσεις ασφαλείας έχει τερματιστεί από τις 14 Ιανουαρίου. Φροντίζουμε, επομένως, να αναβαθμίσουμε τον υπολογιστή μας σε Windows 10.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου