Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

CoronaVirus...exe!

0



Μετά τον χαρακτηρισμό του νέου κορωνοϊού ως πανδημία, και τον δικαιολογημένο πανικό που έχει προκληθεί στους ανθρώπους όλου του κόσμου, είναι πολύ λογική η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Ανάμεσα στις σελίδες που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα τις μέρες αυτές, είναι όσες παρουσιάζουν τον παγκόσμιο χάρτη με τα τρέχοντα κρούσματα του ιού. Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή. Όσο και αν αυτό ακούγεται ως υπερβολή ή αστείο, κάποιες από τις σελίδες αυτές διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό.

Αναλυτές που εργάζονται στην εταιρεία Malwarebytes έχουν ανακαλύψει κακόβουλο κώδικα σε μία τουλάχιστον από τις σελίδες αυτές. H σελίδα φέρει τον τίτλο Corona-Virus-Map.com και έχει χαρακτηριστεί ως Trojan, της οικογένειας AzorUlt, το οποίο μπορεί να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κατεβάσει επιπρόσθετο κακόβουλο λογισμικό.




Επιπρόσθετα, οι εγκληματίες του διαδικτύου χρησιμοποιούν, δυστυχώς, και τα κακόβουλα email, τα οποία περιέχουν αρχεία με κακόβουλο λογισμικό, καθώς και άλλους τρόπους για να πείσουν τους φοβισμένους πολίτες να ανοίξουν αρχεία ή να παράσχουν πληροφορίες που περιέχουν προσωπικά δεδομένα.










Η ομάδα της Malwarebytes συμβουλεύει τους πολίτες να μην κάνουν κλικ σε κανένα σύνδεσμο σε κανένα email από άγνωστο αποστολέα, να μην κάνουν εισφορές σε άγνωστα ιδρύματα δήθεν για στήριξη της προσπάθειας καταπολέμησης της μετάδοσης του ιού, και να μην δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε σελίδες αμφιβόλου προέλευσης.

Έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε από τις ακόλουθες πηγές:

Μας φτάνει ο πανικός για τον κορωνοϊό που απειλεί τη ζωή μας. Δεν χρειαζόμαστε αυτές τις ώρες άλλους ιούς στους υπολογιστές μας, οι οποίοι μπορούν να κάνουν την όλη κατάσταση εφιαλτική.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΛΟΙΠΟΝ!


Περισσότερα:

Battling online coronavirus scams with facts 

Coronavirus “safety measures” email is a phishing scam

Coronavirus map used to spread malware





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου