Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Λήψη Screenshot στα Windows 10

0



Στυγμιότυπο οθόνης ή απλά ... Screenshot είναι μια εικόνα που μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε στην οθόνη μας. 

Μπορούμε να πάρουμε ένα screenshot με διάφορους τρόπους στα Windows. Στην ανάρτηση αυτή θα δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους Print Screen, Snipping Tool και Snip and Sketch. 

Μέθοδος 1: Χρησιμοποιώντας το Print Screen (PrntScr)

Screenshot ολόκληρης της οθόνης

Το πλήκτρο Print Screen (συνήθως PrntScr)στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας μπορεί να πάρει ένα screenshot και να το αποθηκεύσει, αν επιθυμούμε, ως εικόνα. To screenshot αυτό μπορεί να παρουσιάζει ολόκληρη την οθόνη του υπολογιστή μας ή ένα μέρος της. Με το που θα πατήσουμε το πλήκτρο, ένα screenshot ολόκληρης της οθόνης μας θα αντιγραφεί και θα αποθηκευτεί στο clipboard, πράγμα που αυτόματα σημαίνει ότι αν εφαρμόσουμε τις εντολές τις επικόλλησης (δεξί κλικ και paste ή Ctrl + V) στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε (π.χ. Power Point, Word, Paint κτλ.), θα το δούμε να κάνει την εμφάνισή του. Οι διαστάσεις θα είναι ανάλογες της ανάλυσης της οθόνης μας. Σε κάποιους υπολογιστές πιθανό να χρειάζεται να πατήσουμε μαζί με το PrntScr και το Fn.

Για να αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας το screenshot, αρκεί να πατήσουμε ταυτόχρονα τα εξής πλήκτρα: Windows logo key + PrntScn ή, ανάλογα με τον υπολογιστή μας, Windows logo key + Ctrl + PrntScn ή Windows logo key + Fn + PrntScn. Η εικόνα θα αποθηκευτεί σε ένα folder με το όνομα Screenshots, μέσα στο folder Pictures: C:\Users\UserName\Pictures\Screenshots.

Screenshot ενός μόνο παραθύρου

Αν επιθυμούμε να πάρουμε screenshot ενός μόνο παραθύρου που είναι ανοιγμένο στην οθόνη μας, τότε τοποθετούμε το mouse μας στην περιοχή τίτλου του παραθύρου (title bar) και πατούμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα: Alt + PrtScn. Σε κάποιους υπολογιστές πιθανό να χρειάζεται να πατήσουμε μαζί με το PrntScr και το Fn. Και πάλι, η εικόνα του παραθύρου θα αντιγραφεί και θα αποθηκευτεί στο Clipboard. Εφαρμόζοντας τις εντολές τις επικόλλησης (δεξί κλικ και paste ή Ctrl + V) στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε (π.χ. Power Point, Word, Paint κτλ.), θα το δούμε να κάνει την εμφάνισή του. Οι διαστάσεις θα είναι ανάλογες της ανάλυσης της οθόνης μας.

Screenshot μέρους της οθόνης

Η επιλογή αυτή μάς παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, με την έννοια ότι μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τι από την οθόνη μας θα αποθηκευτεί. Πατούμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Windows logo key + Shift + S. Χρησιμοποιούμε το mouse μας για click and drag στην περιοχή που θέλουμε να επιλέξουμε και να αντιγράψουμε. Αυτόματα, η εικόνα μας θα αντιγραφεί και θα αποθηκευτεί στο Clipboard.  Εφαρμόζοντας τις εντολές τις επικόλλησης (δεξί κλικ και paste ή Ctrl + V) στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε (π.χ. Power Point, Word, Paint κτλ.), θα το δούμε να κάνει την εμφάνισή του. Οι διαστάσεις θα είναι ανάλογες της ανάλυσης της οθόνης μας.

Μέθοδος 2: Χρησιμοποιώντας το Snipping Tool

Το Snipping Tool είναι ένα εργαλείο που υπάρχει ενσωματωμένο στα Windows εδώ και πολλά χρόνια. Μπορούμε να το αναζητήσουμε, πληκτρολογώντας Snipping Tool στον χώρο του Search στο Taskbar, και να το επιλέξουμε από τα αποτελέσματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπάκι του Start, να ψάξουμε αλφαβητικά για τα Windows Accessories και από εκεί Snipping Tool. 

Χρησιμοποιώντας το, μπορούμε να πάρουμε screenshots ελεύθερου ή ορθογώνιου σχήματος, ενός παραθύρου ή ολόκληρης της οθόνης.




Μπορούμε ακόμα να γράψουμε πάνω στο screenshot με χρωματιστές πένες ή highlighter, ενώ το εργαλείο διαθέτει και σβηστήρι.




Μια ακόμα πολύ χρήσιμη λειτουργία, είναι η χρονοκαθυστέρηση με την οποία επιθυμούμε να πάρουμε το screenshot μας. 




Μπορούμε να αποθηκεύσουμε την εικόνα μας, να την αντιγράψουμε, να τη στείλουμε ως μέρος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να την ανοίξουμε στην εφαρμογή 3D Paint και να την επεξεργαστούμε περεταίρω εκεί. 

Μέθοδος 3: Χρησιμοποιώντας το Snip and Sketch

Μια κάπως πιο καινούρια έκδοση του Snipping Tool είναι το Snip and Sketch. Για την εφαρμογή αυτή μάς ενημερώνει και το Snipping Tool, μόλις το ανοίξουμε.




Επιλέγοντας New από το μενού, πάνω αριστερά, μπορούμε να επιλέξουμε το μέρος εκείνο της οθόνης που θέλουμε να αντιγράψουμε. Υπάρχει η δυνατότητα χρονοκαθυστέρησης, χρωματιστές πένες και μαρκαδόροι, σβηστήρι. Κάτι που δεν έχουν οι προηγούμενες εφαρμογές είναι η ρίγα, και η δυνατότητα τοποθέτησής της υπό γωνία (χρησιμοποιώντας το scroll κουμπάκι του mouse), έτσι ώστε να τραβήξουμε μια ευθεία οπουδήποτε. Όπως και με το Snipping Tool, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το screenshot μας ως εικόνα, να το αντιγράψουμε στο Clipboard, να το ανοίξουμε σε όποια εφαρμογή επιθυμούμε.




Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες εφαρμογές για λήψη ενός screenshot, με πολλές επιπρόσθετες δυνατότητες, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι μέρος των Windows και δεν είναι δωρεάν. Σκοπός της ανάρτησης αυτής είναι η παρουσίαση των μεθόδων εκείνων που προσφέρονται δωρεάν από τα Windows. Αν επιθυμούμε κάτι άλλο, τότε, ασφαλώς, το ψάχνουμε.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου