Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Εξ' αποστάσεως μάθηση και Microsoft Teams

3



Στον απόηχο των όσων ακούμε και βλέπουμε να γίνονται στον κόσμο γύρω μας τις τελευταίες μέρες, με την τρομακτικά εκθετική αύξηση των κρουσμάτων από τον SARS-Cov-2, διάφορα άρχισαν να λέγονται για εκπαίδευση εξ' αποστάσεως, για διαδικτυακή μάθηση, για αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη μάθηση των μαθητών κτλ.

Παρόλο που δεν θα έπρεπε να περιμένουμε μια πανδημία για να ξεκινήσουμε συζητήσεις για το θέμα αυτό, οφείλοντας να είμαστε έτοιμοι από πριν, δεν έχουμε άλλη επιλογή πλέον, από το να συζητούμε όλες τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας, για εφαρμογή και αποτελεσματική αξιοποίηση.

Βέβαια, θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουν οι εκπαιδευτικοί τι ακριβώς θέλουν. Το ανέβασμα στο διδίκτυο αρχείων με φύλλα εργασίας τούς είναι αρκετό; Η δημιουργία ιστολογίων με ανακοινώσεις και ανέβασμα συνδέσμων σε παιγνίδια και εκπαιδευτικό υλικό τούς ικανοποιεί; Είναι αυτό εξ' αποστάσεως εκπαίδευση/διδασκαλία; 

Σίγουρα η απάντηση είναι όχι. Παρόλο που η δημιουργία μιας βάσης με εκπαιδευτικό είναι πολύ χρήσιμη ενέργεια, δεν αποτελεί ταυτόχρονα συνθήκες εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης και διδασκαλίας. Διαδικτυακή μάθηση είναι σίγουρα, όχι, όμως, εξ' αποστάσεως μάθηση. Κι αυτό γιατί η διδασκαλία είναι μια αμφίδρομη πράξη, χρειάζεται αλληλεπίδραση ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τον μαθητή, μέσα σε ένα δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο, ανάλογα με τις ανάγκες, περιβάλλον.

Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, με την πλατφόρμα Moodle να είναι η πιο γνωστή. Τη χρησιμοποιεί εδώ και μερικά χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δεν είναι, βέβαια, και τόσο απλό να χρησιμοποιηθεί μια τέτοιας μορφής πλατφόρμα για κάθε σχολείο ξεχωριστά, παρόλο που είναι εφικτό, αν το Υπουργείο Παιδείας βοηθήσει με τεχνογνωσία, υλικό και πόρους. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες άλλες εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές,  δωρεάν. 

Στην ανάρτηση αυτή θα παρουσιάσουμε την εφαρμογή/πλατφόρμα Teams της Microsoft. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με διαφημιστικούς σκοπούς. Αντίθετα. Ο λόγος είναι ότι όλοι οι μαθητές και όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν δωρεάν λογαριασμό για απόκτηση του Office365, μετά από ειδική συμφωνία ανάμεσα στη Microsoft και το ΥΠΠΑΝ. Ένας τέτοιος λογαριασμός είναι απαραίτητος για τη χρήση των Teams. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα πρέπει όλοι όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να ενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους. Περισσότερα για το θέμα αυτό, στην ανάρτηση Δωρεάν Office365 για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Microsoft Teams: Μια εξατομικευμένη πλατφόρμα επικοινωνίας και συνεργασίας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα βιντεοκλήσεων, τηλεδιασκέψεων, τήρησης ημερολογίου, αποθήκευσης αρχείων οποιασδήποτε μορφής, διαδραστική συνεργασία και ενσωμάτωση εφαρμογών. Αξιοποιεί τα προγράμματα της σουίτας γραφείου Office365 και επιτρέπει σε ομάδες ανθρώπων να αλληλεπιδράσουν διαδικτυακά. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη τόσο για εταιρείες όσο και για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο κάθε εκπαιδευτικός για την τάξη του, ο κάθε διευθυντής για το σχολείο του, εύκολα και αποτελεσματικά, χωρίς να έχει οποιαδήποτε γνώση Πληροφορικής. 

Σίγουρα είναι αδύνατο να τα πούμε όλα σε μια ανάρτηση. Εξάλλου ο σκοπός δεν είναι να κάνουμε οποιασδήποτε μορφής επιμόρφωση. Θα παρουσιάσουμε, όμως, με λόγια απλά τα βασικά για την εφαρμογή, αφήνοντας περιθώριο συζήτησης στα Σχόλια, για όποιον το επιθυμεί.

Ας ξεκινήσουμε!

1. Ενεργοποιούμε τον λογαριασμό μας για το Office365.

2. Κατεβάζουμε το Desktop application από εδώ, και το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας. Ανοίγοντας στη συνέχεια την εφαρμογή, πληκτρολογούμε το email μας. 
  • Για τους εκπαιδευτικούς: ΣΕΠusername@te.schools.ac.cy
  • Για τους μαθητές: username@st.schools.ac.cy (το username δίνεται σε κάθε μαθητή στην αρχή της σχολικής χρονιάς)




3. Πληκτρολογούμε τον κωδικό μας.
  • Για τους εκπαιδευτικούς: ο κωδικός του ΣΕΠ
  • Για τους μαθητές: ο κωδικός που τους δόθηκε από το σχολείο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, και τον οποίο μπορούν οι ίδιοι να αλλάξουν.




4. Με το που θα ανοίξει η εφαρμογή, μπορούμε να δούμε στο μενού αριστερά ότι υπάρχει δυνατότητα για συνομιλία (chat), δημιουργία ομάδων, τήρηση ημερολογίου, βιντεοκλήσης και αποθήκευσης αρχείων. Στην εικόνα πιο κάτω, επιλέξαμε τις Ομάδες από το μενού αριστερά. Ακολούθως, Δημιουργία Ομάδας.




5. Μπορούμε να επιλέξουμε τι είδους ομάδα θα δημιουργήσουμε. Για σκοπούς παραδείγματος, επιλέξαμε Επαγγελματική κοινότητα εκμάθησης.




 6. Δίνουμε ένα όνομα στην ομάδα μας, και, αν θέλουμε, παραθέτουμε και κάποια σχόλια που την περιγράφουν. Αν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της ομάδας, ως διευθυντές ή διαχειριστές, επιλέγουμε Ιδιωτική.




 7. Θα μας ζητηθεί στη συνέχεια να προσθέσουμε μέλη στην ομάδα μας. Αν ξέρουμε τα user name των εκπαιδευτικών ή των μαθητών που θα προσθέσουμε, τότε απλά αρχίζουμε να τα πληκτρολογούμε στον διαθέσιμο χώρο. Μόλις εμφανιστούν, τα επιλέγουμε. Βασική προϋπόθεση, τα μέλη να έχουν ενεργοποιημένο λογαριασμό για το Office365.




8. Η ομάδα μας έχει ήδη δημιουργηθεί.




 9. Με επιλεγμένη την καρτέλα Σημειωματάριο, αρχικά μπορούμε να πάρουμε μια γενική ενημέρωση.




 10. Και ακολούθως, κάνοντας κλικ στο βελάκι δίπλα από τον τίτλο, να ανοίξουμε το Σημειωματάριο. 




 11. Το Σημειωματάριο θα ανοίξει στην εφαρμογή OneNote. Μπορούμε να προσθέσουμε ενότητες και σελίδες ή να διαγράψουμε αυτές που δεν μας κάνουν. Μια παρουσίαση της εφαρμογής OneNote κάναμε σε παλαιότερη ανάρτηση.




 12. Πιο κάτω μπορούμε να δούμε πώς φαίνεται μια ομάδα που έχει σχεδιαστεί για μαθητές μιας τάξης. 




 13. Μπορούμε να προσθέσουμε μέλη στην ομάδα, αν κάνουμε κλικ στις τρεις τελίτσες, και ακολούθως Προσθήκη μέλους.




 14. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε μέλη στις Επαφές. Μόνο με μέλη των επαφών μας μπορούμε να συνομιλήσουμε.




15. Να πώς μπορεί να φαίνεται ένα Σημειωματάριο τάξης.




16. Κάνοντας κλικ στο βελάκι, το Σημειωματάριο ανοίγει. Κάθε εκπαιδευτικός βλέπει τα ονόματα των μαθητών του, και κάνοντας κλικ στο βελάκι δίπλα από κάθε όνομα, το σημειωματάριο του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Με δεδομένο ότι τα σημειωματάρια ανοίγουν στο OneNote, μπορούμε να προσθέσουμε τις ενότητες και τις σελίδες που θέλουμε. Στην εικόνα πιο κάτω, είναι ανοιγμένο το σημειωματάριο του τελευταίου στη σειρά μαθητή, στην ενότητα Εργασία για το σπίτι, και στη σελίδα Δευτέρα, 16.3.2020.




17. Στην εικόνα πιο κάτω, το σημειωματάριο είναι ανοιγμένο στην ενότητα Εκπαιδευτικό υλικό και στη σελίδα Λογοτεχνία. Κάνοντας κλικ στην καρτέλα Εισαγωγή στο μενού, μπορούμε να ανεβάσουμε οποιασδήποτε μορφής αρχείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό υλικό.




18. Και οι Σημειώσεις τάξης για την ημέρα...




19. Tο βέλος δείχνει τα κουμπάκια που μας επιτρέπουν να κάνουμε ηχητική κλήση ή βιντεοκλήση ή κοινή χρήση της οθόνης μας.



20. Μπορούμε να κατεβάσουμε το Teams στις κινητές συσκευές μας και να το χρησιμοποιούμε κανονικά από εκεί, είτε από το Google Store είτε από το Apple Store.

21. Πώς καλούμε άτομα στην ομάδα μας, όμως; Για παράδειγμα εκπαιδευτικούς και μαθητές; 

Από το μενού αριστερά επιλέγουμε Ομάδες. Επιλέγουμε την Ομάδα μας. Κλικ στις τρεις τελίτσες δίπλα από το όνομα της ομάδας. Επιλογή Αντιγραφή σύνδεσης στην ομάδα. Αντιγραφή. Επικόλληση σε email, sms και όπου αλλού θέλουμε.

Αν είμαστε μαθητές ή προσκεκλημένοι εκπαιδευτικοί, απλά κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο που μας στάληκε, για να έχουμε πρόσβαση στην ομάδα της τάξης μας, των συναδέλφων μας κτλ.


Σχόλια; Ερωτήσεις; Προσωπικές εμπειρίες;






3 σχόλια :

  1. Πολύ βοηθητικά όλα, Greciangeek Genius!!!!
    Θα ήταν καλά, εάν μπορέσουμε να φτιάξουμε μια ομάδα τεστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ομάδα αυτή υπάρχει και λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα. Όποιος θέλει, απλά στέλνει με μήνυμα το username τού ΣΕΠ του, και γίνεται προσθήκη νέου μέλους.

      Διαγραφή