Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ο νέος Chromium Microsot Edge μάς αρέσει

0



Η Microsoft έχει ήδη ανακοινώσει ότι με τη νέα μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020, ο ήδη υπάρχων ενσωματωμένος Edge θα αντικατασταθεί από έναν εντελώς καινούριο και ανανεωμένο browser, που βασίζεται στο ανοικτού κώδικα project, το Chromium. Στον κώδικα αυτό βασίζεται και ο γνωστός browser Google Chrome, οπότε ο νέος Edge θα έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά του Chrome. Ανάμεσα στα άλλα, θα υποστηρίζει τα extension του Chrome και θα δέχεται ενημερώσεις κάθε 6 εβδομάδες.

Η πρώτη σταθερή έκδοση του νέου Edge έχει κυκλοφορήσει στις 15 Ιανουαρίου 2020, και κάποιος που δεν θέλει να περιμένει την αναβάθμιση των Windows 10 για να τον αποκτήσει, μπορεί να τον κατεβάσει από εδώ: Download the new Microsoft Edge. Ο προηγούμενος Edge, στον οποίον έχει δοθεί ήδη το όνομα Legacy Edge, θα αντικατασταθεί από τον νέο, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει ... κρυμμένος. Θα καταλάβουμε ότι έχουμε τον νέο Edge, από το εικονίδιό του, που από ...σκληρό και μυτερό μπλε θα έχει μετατραπεί σε ένα γαλαζοπράσινο e με "μαλακές, σχεδόν βελούδινες" άκρες.


Παρά το γεγονός ότι ο νέος Edge είναι ένας Chromium browser, διαφέρει από τον Chrome. Διαθέτει τη δυνατότητα συγχρονισμού με τον λογαριασμό Microsoft ου διαθέτουμε, ενσωματωμένη λειτουργία για μη παρακολούθηση από ιστοτόπους που επισκεπτόμαστε, ενώ μπλοκάρει πιθανά ανεπιθύμητα προγράμματα (potentially unwanted programs - PUP). Είναι διαθέσιμος για Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, macOS, iPhone, iPad, και Android, και μελλοντικά για Linux.

Πρόσφατες έρευνες, σχετικές με τον "πόλεμο των browsers" έδειξαν ότι ο νέος Edge έχει ήδη ξεπεράσει τον Mozilla Firefox σε δημοτικότητα, και ακόμα είναι η αρχή.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows λειτουργούν πλέον με τα Windows 10, ο νέος, πραγματικά ανανεωμένος, Edge αξίζει μια ευκαιρία. Η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν θα απογοητευτούμε.

Κάποια μικρά τιπς για τον νέο Edge, έτσι απλά για να τον αφήσουμε να ... μας συστηθεί:

Κάθε μέρα, και ένα όμορφο τοπίο! Με δυνατότητα έρευνας στο Bing, και ευκαιρία να τοποθετήσουμε συχνόχρηστους ιστοτόπους μπροστά μας, για άμεση πρόσβαση.




Αν μας ενοχλεί το περιεχόμενο ειδήσεων στο κάτω μέρος, αρκεί να πατήσουμε στην μικρή τροχαλία, να επιλέξουμε Custom, και ακολούθως Content off. Βεβαίως, οι επιλογές είναι περισσότερες. Πειραματιζόμαστε και επιλέγουμε αυτό που μας βολεύει.







Με κλικ στις τρεις τελίτσες πάνω δεξιά, μπορούμε να μεταφερθούμε στις Ρυθμίσεις του browser μας.




Και από εκεί, να κάνουμε τις επιλογές που μας εξυπηρετούν καλύτερα. Οι τομείς, οι οποίοι μπορούν να ρυθμιστούν αναλόγως επιλογών είναι οι ακόλουθοι:




Από τα πιο πάνω, ξεχωρίζουμε τη δυνατότητα συγχρονισμού του Edge, σε όλες τις συσκευές που διαθέτουμε. Επιλέγοντας Profiles, Sync και Turn on sync, μπορούμε να έχουμε σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούμε με τον Edge τις ίδιες ρυθμίσεις και εμφάνιση του browser μας.




Υπάρχει, ακόμα, η δυνατότητα μετάφρασης ιστοσελίδων:

Μετάφραση ιστοσελίδων στον Edge



Στο βιντεάκι 2 περίπου λεπτών πιο κάτω (9 Απριλίου 2020), μπορούμε να δούμε στα σύντομα τι μπορούμε να κάνουμε στον νέο Edge. Για να μεγαλώσουμε την οθόνη του βίντεο, κάνουμε κλικ στο τετραγωνάκι κάτω δεξιά.





ΤΙΠ

Ο Edge αναβαθμίζεται συνεχώς. Επομένως, κάθε φορά που υπάρχει ενημέρωση των Windows μας, πιθανό κάτι καινούριο να προστίθεται στον Edge. Η προσπάθεια που γίνεται είναι αξιόλογη, και όλο και κάτι θα μας εκπλήσσει ευχάριστα.



Περισσότερα:

Edge: Μια πρώτη γνωριμία με τον browser της Microsoft 

Μετάφραση ιστοσδλίδων στον Edge

What you need to know about the new Microsoft Edge browser

Browser review: Microsoft’s new “Edgium” Chromium-based Edge

Microsoft Edge is now 2nd most popular desktop browser, beats Firefox

Microsoft's newest internet browser is so good that I forgot I switched from Google Chrome





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου