Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Αναβάθμιση σε Windows 10 τώρα

0



Παρόλο που η δωρεάν προσφορά των Windows 10 από τη Microsoft έχει λήξει, υπάρχει ακόμα τρόπος για δωρεάν αναβάθμιση ενός λειτουργικού συστήματος που λειτουργεί τώρα με Windows 7 ή 8.1. Χρειαζόμαστε, βέβαια, το νόμιμο κλειδί των Windows μας.

Με δεδομένο ότι η υποστήριξη, με ενημερώσεις ασφαλείας, των Windows 7 έχει λήξει, (Ιανουάριος 2020), η αναβάθμιση στο πληρέστερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Αν θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση υπολογιστή που ακόμα τρέχει με Windows 7 ή 8.1, ελέγχουμε αν ο υπολογιστής μας πληροί τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση στα Windows 10 (Control Panel > View by Large icons > System):




Στην ανάρτηση αυτή θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε αναβάθμιση του υπολογιστή μας στην τελευταία ενημέρωση των Windows, είτε από παλαιότερη ενημέρωση είτε αν έχουμε Windows 7 ή 8.1. 


A. Update now

Ισχύει αν έχουμε ήδη παλαιότερη ενημέρωση των Windows 10.

Αν έχουμε ήδη τα Windows 10 στον υπολογιστή μας, ελέγχουμε αν χρειαζόμαστε αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση:
  • Πατούμε το πλήκτρο των Windows μαζί με το πλήκτρο R.
  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, γράφουμε winver, και πατούμε Enter.
  • Αν η έκδοσή μας είναι διαφορετική από την τελευταία (https://support.microsoft.com/en-us/help/4498140/windows-10-update-history), τότε μπορούμε να αναβαθμίσουμε, πηγαίνοντας στη σελίδα της Microsoft και πατώντας το κουμπάκι Update now, όπως φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω.



 
  • Θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να κρατήσουμε τα αρχεία και τις εφαρμογές μας. Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να τα κρατήσουμε, να έχουμε υπόψη ότι από τον υπολογιστή μας θα διαγραφούν τα πάντα.
  • Η αναβάθμιση πιθανό να πάρει κάποιες ώρες, και ο υπολογιστής μας θα σβήσει και θα επανεκκινήσει αρκετές φορές. Ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες, μέχρι ο υπολογιστής να πραγματοποιήσει κανονικά είσοδο στα Windows. 

Β. Media Creation Tool, για άμεση αναβάθμιση

Ισχύει αν αναβαθμίζουμε υπολογιστή με Windows 7 ή 8.1 ή 10.

Αν έχουμε ήδη τα Windows 10 στον υπολογιστή μας, ελέγχουμε αν χρειαζόμαστε αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση:
  • Πατούμε το πλήκτρο των Windows μαζί με το πλήκτρο R.
  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, γράφουμε winver, και πατούμε Enter.
  • Αν η έκδοσή μας είναι διαφορετική από την τελευταία (https://support.microsoft.com/en-us/help/4498140/windows-10-update-history), τότε ακολουθούμε τα πιο κάτω βήματα:

1. Κατεβάζουμε το Windows 10 Media Creation Tool από τη σελίδα των Windows 10 της Microsoft.


http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209


2. Επιλέγουμε Save as και το φυλάμε στο desktop μας.

3. Δεξί κλικ στο εικονίδιο που εμφανίστηκε στο Desktop μας, και επιλογή Run as administrator. Αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης και επιλέγουμε Upgrade this PC now. Περιμένουμε το κατέβασμα της νέας έκδοσης, το οποίο μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.

4. Θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να κρατήσουμε τα αρχεία και τις εφαρμογές μας.

5. Περιμένουμε να κατεβούν διάφορες ενημερώσεις, και να γίνει προετοιμασία αναβάθμισης.

6. Ακολουθούμε τις οδηγίες, και όταν χρειαστεί επιλέγουμε Install για να γίνει η εγκατάσταση της αναβαθμισμένης έκδοσης των Windows.

7. Ο υπολογιστής θα χρειαστεί να κάνει επανεκκίνηση αρκετές φορές. Τελικά, μετά από μερικές ώρες, ανάλογα και με την ταχύτητα σύνδεσής μας με το διαδίκτυο, θα φτάσουμε στην οθόνη ρύθμισης του λογαριασμού των Windows, με την Cortana, την οδηγό της Microsoft, να μας καθοδηγεί. Αν αναβαθμίζουμε από Windows 7 ή 8.1, πιθανό κάποια στιγμή να ερωτηθούμε για ενεργοποίηση του λειτουργικού μας συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούμε τα βήματα 8 και 9 στο Μέρος Γ πιο κάτω.


Γ. Media Creation Tool, για δημιουργία μέσου εγκατάστασης (USB ή DVD) - Clean Install

Ισχύει αν αναβαθμίζουμε υπολογιστή με Windows 7 ή 8.1 ή 10.

Αν θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση των πιο πρόσφατων ενημερώσεων των Windows από το μηδέν, διαγράφοντας όλο το περιεχόμενο και τη διαρρύθμιση του δίσκου μας, τότε θα χρησιμοποιήσουμε το Media Creation Tool, το οποίο θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα μέσο εγκατάστασης των Windows, είτε σε USB είτε σε DVD. Στην περίπτωση αυτή, όλα μας τα αρχεία, εφαρμογές και ρυθμίσεις θα διαγραφούν, και θα γίνει μια καθαρή εγκατάσταση (Clean Install).

1. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε: 
  • σύνδεση με το διαδίκτυο.
  • αρκετό χώρο στον δίσκο (περίπου 20 GB).
  • ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΕΙΟ memory stick ή dvd, με 8 GB χωρητικότητα, σε περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέσο για εγκατάσταση σε άλλον υπολογιστή.
  • το product key των Windows 7 ή 8,1. Για πληροφορίες, σχετικά με το πού βρίσκεται το κλειδί αυτό, οι σελίδες αυτές είναι πολύ βοηθητικές:
2. Κατεβάζουμε το Windows 10 media creation tool από τη σελίδα των Windows 10 της Microsoft.


http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209


3. Επιλέγουμε Save as και το φυλάμε στο desktop μας.

4. Δεξί κλικ στο εικονίδιο που εμφανίστηκε στο Desktop μας, και επιλογή Run as administrator. Αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης και επιλέγουμε Create installation media for another PC.

5. Ακολουθούμε βήμα με βήμα τις οδηγίες που δίνονται στην ανάρτηση Δημιουργία Installation Media με τα Windows 10.  Αν θα χρησιμοποιήσουμε το ISO file, διαβάζουμε εδώ.

6. Ρυθμίζουμε τον υπολογιστή που θα αναβαθμίσουμε, έτσι ώστε να ξεκινά από το μέσο εγκατάστασης που δημιουργήσαμε. Πώς ξεκινούμε τον υπολογιστή από CD, DVD, USB. 

7. Βάζουμε το μέσο εγκατάστασης στον υπολογιστή μας (USB ή DVD) και ξεκινούμε τον υπολογιστή μας. Ακολουθούμε τις οδηγίες, επιλέγουμε διαγραφή αρχείων, εφαρμογών, partitions, και όταν χρειαστεί επιλέγουμε Install για να γίνει η εγκατάσταση της αναβαθμισμένης έκδοσης των Windows.

7. Ο υπολογιστής θα χρειαστεί να κάνει επανεκκίνηση αρκετές φορές. Τελικά, θα φτάσουμε στην οθόνη ρύθμισης του λογαριασμού των Windows, με την Cortana, την οδηγό της Microsoft, να μας καθοδηγεί.

8. Ακολουθώντας τις οδηγίες, θα οδηγηθούμε κάποια στιγμή στην οθόνη εργοποίησης των Windows, όπου θα πρέπει να βάλουμε το κλειδί των Windows μας (ισχύει μόνο για αναβάθμιση από Windows 7 ή 8.1). Αν έχουμε φορητό υπολογιστή που τον αγοράσαμε με εγκαταστημένα τα Windows, το βρίσκουμε συνήθως στην αυτοκόλλητη ετικέτα στο κάτω μέρος του. Σε διαφορετική περίπτωση, το άρθρο της Microsoft μάς είναι ιδιαίτερα χρήσιμο: Find your Windows product key.






9. Aκολουθούμε τις οδηγίες, μέχρι να οδηγηθούμε στην επιφάνεια εργασίας της αναβαθμισμένης πλέον έκδοσης των Windows. 

Αν όλα πάνε καλά, μετά την εγκατάσταση των Windows 10, ακολουθώντας το μονοπάτι: Settings > Update & security > Activation, θα δούμε το εξής: Windows is activated with a digital license

Δεν θα χρειαστούμε ξανά το product key, για αναβάθμιση του συγκεκριμένου υπολογιστή, από εδώ και πέρα, εφόσον έχουμε πάρει digital license.

Αν, δεν έχουμε άδεια Windows, ή αν η Microsoft αποφασίσει να τερματίσει τη δυνατότητα αυτή της δωρεάν αναβάθμισης, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση των Windows 10 με τον πιο πάνω τρόπο, αλλά θα έχουμε κάποιους περιορισμούς όσον αφορά στην εξατομίκευση του υπολογιστή μας, αλλά και στις ενημερώσεις ασφαλείας που θα γίνονται κατά καιρούς. Επιπλέον θα έχουμε αυτή την εικόνα στην επιφάνεια εργασίας μας:




Με δεδομένο ότι υπολογιστής χωρίς ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα μετατρέπεται πολύ απλά σε ένα μέσο για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού, δεν συστήνουμε την αναβάθμιση σε Windows 10 χωρίς κλειδί. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να αγοράσουμε είτε καινούριο υπολογιστή είτε τα Windows 10. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.


Δ. Media Creation Tool, για δημιουργία μέσου εγκατάστασης (USB ή DVD) - Επιλογή για Keep files

Ισχύει αν αναβαθμίζουμε υπολογιστή που έχει Windows 7 ή 8.1 ή 10.

1. Ακολουθούμε τα βήματα 1-5 όπως πιο πάνω.

2. Ανοίγουμε τον υπολογιστή μας και κάνουμε είσοδο στα Windows.

3. Τοποθετούμε το μέσο εγκατάστασης, το ανοίγουμε, βρίσκουμε το setup.exe και κάνουμε διπλό κλικ για να το τρέξουμε.

4. Η διαδιασία αναβάθμισης ξεκινά. Θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να κρατήσουμε τα αρχεία μας και όταν χρειαστεί επιλέγουμε Install για να γίνει η εγκατάσταση της αναβαθμισμένης έκδοσης των Windows.

5. Από εκεί και πέρα, ακολουθούμε τα βήματα 7-9 στο Μέρος Γ.


ΤΙΠ

 2. Αν στον υπολογιστή μας είναι εγκαταστημένη παλαιότερη έκδοση των Windows 10, μπορούμε να αναβαθμίσουμε και μέσα από τις ρυθμίσεις του υπολογιστή μας: Settings > Update & Security > Windows Update > Check for Updates. Παρόλα αυτά, η διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία έκδοση, μπορεί να είναι μεγάλη και να μην γίνει άμεσα, αν εκκρεμούν πολλές ενημερώσεις.

3.  Αν ο σκληρός μας δίσκος χαλάσει πριν να αναβαθμίσουμε σε Windows 10, τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ενεργοποίησή τους, αν αναβαθμίσουμε. Θα πρέπει να αγοράσουμε νέα άδεια. Συμβουλή: αναβαθμίζουμε τώρα, πριν είναι πολύ αργά...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου