Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Είναι αρκετά καλό το Windows Defender για τα Windows 10;

0



Τα Windows 10 έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά. Παρόλο που πολλοί ακόμα χρησιμοποιούν τα Windows 7, επιμένοντας ότι είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα που η Microsoft έχει κατασκευάσει, και δεν είναι δυνατό να αφήσεις κάτι καλό για κάτι χειρότερο, αυτό αποδεδειγμένα δεν ισχύει. Τα Windows 10 είναι ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, που εκτός των πολλών δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, σε σχέση με παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, παρέχουν και ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας, εντελώς δωρεάν.

Μέχρι τώρα, ξέραμε ότι αγοράζοντας έναν υπολογιστή χρειαζόμαστε και ένα καλό antivirus. Η επιλογή μπορούσε να γίνει μέσα από μια πληθώρα προϊόντων, είτε εμπορικών είτε δωρεάν εκδόσεων. Με τα Windows 10 δεν χρειάζεται να αγοράσουμε antivirus, αφού υπάρχει ενσωματωμένο το antivirus της Microsoft, γνωστό ως Windows Defender ή Microsoft Defender ή, αν θέλουμε να συμπεριλάβουμε όλα όσα περιλαμβάνονται στο πακέτο προστασίας της Microsoft, ως Windows Security. 

Πολλοί που δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει αυτή την αλλαγή, ρωτούν για antivirus που μπορούν να τους παράσχουν καλή προστασία, έτοιμοι ακόμα να πληρώσουν μια καλή ετήσια συνδρομή. Η πραγματικότητα είναι ότι αν έχουμε τα Windows 10 στον υπολογιστή μας, δεν χρειαζόμαστε άλλο antivirus. To Defender μπορεί να μας καλύψει με επάρκεια, αθόρυβα και αποτελεσματικά, χωρίς να κάνει το σύστημά μας αργό, όπως πολύ συχνά γίνεται με άλλα antivirus.

Το Microsoft Defender αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου προϊόντος της Microsoft με την επωνυμία Microsoft Security Essentials, το οποίο μπορούσαμε να το κατεβάσουμε ξεχωριστά, την εποχή των Windows 7. Ενώ ξεκίνησε αρκετά καλά, το συγκεκριμένο antivirus έμεινε αρκετά πίσω στην πορεία, σε σχέση με την εξέλιξη που είχαν αντίστοιχα προϊόντα άλλων εταιρειών. Τώρα αυτό δεν ισχύει, και το Defender άρχισε να συγκεντρώνει υψηλές βαθμολογίες στα διάφορα τεστ αξιολόγησης antivirus προγραμμάτων. Στα θετικά περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι δεν προσφέρει άλλα μη αναγκαία και λιγότερο ασφαλή προγράμματα ή εφαρμογές (toolbars, extensions, browsers, registry cleaners, tracking utilities), όπως πολλές φορές κάνουν άλλα δωρεάν antivirus, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξιοπιστία τους.Ταυτόχρονα, παρέχει προστασία από τις τελευταίες μορφές κακόβουλων επιθέσεων, γνωστών ως Ransomware. 

Απαντώντας, λοιπόν, στην ερώτηση του τίτλου της ανάρτησης αυτής, λέμε ότι ναι, το Windows ή Microsoft Defender είναι κάτι περισσότερο από αρκετά καλό antivirus για την προστασία του υπολογιστή μας.

Όπως έχουμε αναφέρει και στην ανάρτηση Antivirus και Antimalware, για ολοκληρωμένη προστασία του υπολογιστή μας, εκτός από ένα καλό antivirus, απαιτείται και ένα καλό antimalware. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Malwarebytes, είτε στη δωρεάν του έκδοση είτε στην Premium, έχοντας υπόψη ότι η δωρεάν έκδοση δεν παρέχει προστασία σε παραγματικό χρόνο, ούτε προδιαγραφές προστασίας για επιθέσεις Ransomware.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όσο αποτελεσματικά και να μας προστατεύουν τα προϊόντα antivirus και antimalware που χρησιμοποιούμε, δεν είναι αρκετά αν δεν εφαρμόζουμε κι εμείς τα μέτρα μας. Για παράδειγμα, κάνουμε όλες τις ενημερώσεις που αφορούν στο λειτουργικό μας σύστημα, στους browser και τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε, προσέχουμε τις σελίδες που επισκεπτόμαστε και τα προγράμματα που κατεβάζουμε, αποθηκεύουμε συχνά τα αρχεία μας σε δύο εξωτερικούς δίσκους κτλ.

ΤΙΠ

1. Στην περίπτωση που έχουμε το Defender και την Premium έκδοση του Malwarebytes, τότε απενεργοποιούμε τη ρύθμιση Always register Malwarebytes in the Windows Security Center. Διαφορετικά, το Malwarebytes παίρνει τη θέση του antivirus, και απενεργοποιείται το Defender.

2. Αν χρησιμοποιούμε το δωρεάν Malwarebytes, μια φορά τη βδομάδα, και ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε στον υπολογιστή μας, πραγματοποιούμε έλεγχο του υπολογιστή μας.

3. Με δεδομένο ότι περισσότερα από ένα antivirus δημιουργούν πολλά προβλήματα σε έναν υπολογιστή, το Windows Defender απενεργοποιείται από μόνο του αυτόματα όταν εγκαταστήσουμε άλλο antivirus. Ενεργοποιείται αυτόματα ξανά, όταν απεγκαταστήσουμε το άλλο antivirus. Αν για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιηθεί, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε αν έχουν μείνει κατάλοιπα του άλλου antivirus στον υπολογιστή μας ή αν κάποιο malware εμποδίζει το Defender να αναλάβει δράση.


Σχετικά:




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου