Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Επιδιόρθωση συστήματος με In-place Upgrade στα Windows 10

0



Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η επαναφορά του υπολογιστή μας, είτε με τη διατήρηση των προσωπικών μας αρχείων (refresh) είτε με τη διαγραφή τους (reset), και η επανεγκατάσταση του λειτουργικού μας συστήματος. Προγράμματα που δεν ανοίγουν, εικονίδια που δυσλειτουργούν, File explorer που συμπεριφέρεται παράξενα, αργή και κακή λειτουργία του υπολογιστή και γενικά του λειτουργικού μας συστήματος, είναι παράγοντες που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στις ενέργειες αυτές, ιδιαίτερα αν κάποιοι συγκεκριμένοι έλεγχοι δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα (SFC, DISM, System Restore...) Υπάρχει, όμως, και το In-place Upgrade.

Πιο συγκεκριμένα: 

Refresh: γίνεται επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, αλλά διατηρούνται οι λογαριασμοί του χρήστη, τα προσωπικά του δεδομένα και αρχεία και οι βασικές ρυθμίσεις. Όλες οι προεγκαταστημένες ρυθμίσεις επαναφέρονται στην εργοστασιακή τους κατάσταση. Οι εφαρμογές/προγράμματα που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης δεν διατηρούνται. 

Reset: γίνεται επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, με διαγραφή όλων των λογαριασμών, δεδομένων, εφαρμογών του χρήστη, και επαναφορά όλων των προεγκαταστημένων ρυθμίσεων στην εργοστασιακή τους κατάσταση.

Οι ενέργειες Refresh και Reset επανεγκαθιστούν την ίδια έκδοση και ενημέρωση των Windows 10 που είναι ήδη εγκαταστημένη στον υπολογιστή (build, version, and edition). Δεν ενημερώνουν το λειτουργικό μας σύστημα. Μπορούμε να επανεγκαταστήσουμε το λειτουργικό μας σύστημα, με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, χωρίς να χάσουμε απολύτως τίποτα από τα αρχεία, τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις μας, κάνοντας ένα In-place Upgrade.

Τι σημαίνει Ιn-place Upgrade:

Βασικά, ο όρος υπονοεί ότι η αναβάθμιση γίνεται από τον υπολογιστή για τον υπολογιστή. Γίνεται η χρήση του αρχείου εγκατάστασης των Windows (setup.exe), έτσι ώστε το σύστημα να επαναεγκατασταθεί χωρίς να βγούμε έξω από τα Windows, αφήνοντας τα αρχεία του ήδη υπάρχοντος συστήματος στον φάκελο Windows.old. Είναι ίσως η καλύτερη λύση στην περίπτωση που DISM και SFC δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως θα θέλαμε.

Τι πρέπει να έχουμε υπόψη:

  • In-place Upgrade μπορούμε να κάνουμε μόνο μέσα από τα Windows 10 σε normal mode. Δεν μπορούμε να το κάνουμε σε safe mode.
  • Πρέπει να έχουμε διαθέσιμο χώρο στον δίσκο μας, τουλάχιστον 20 GB. 
  • Απενεργοποιούμε το antivirus μας, αν είναι third-party antivirus (διαφορετικό από το Windows Defender).
  • Αποσυνδέουμε οποιαδήποτε περιφερειακή συσκευή από τον υπολογιστή μας. Αφήνουμε μόνο mouse και πληκτρολόγιο. 
  • Αν θα χρησιμοποιήσουμε μέσο εγκατάστασης, θα πρέπει edition και build να είναι τα ίδια με το ήδη υπάρχον λειτουργικό μας σύστημα. Για παράδειγμα, αν έχουμε Windows 10 Home, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσο εγκατάστασης με Windows 10 Pro. Αν έχουμε τώρα την ενημέρωση 2004, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσο εγκατάστασης με την ενημέρωση 1909. Η γλώσσα του υπάρχοντος συστήματός μας πρέπει, επίσης, να είναι η γλώσσα του μέσου εγκατάστασης. Εξυπακούεται ότι αν έχουμε Windows 32-bit, τότε το μέσο εγκατάστασης πρέπει να είναι 32-bit. Αντίστοιχα, αν έχουμε Windows 64-bit, τότε το μέσο εγκατάστασης πρέπει να είναι 64-bit. 

Το In-place Upgrade μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
  • Χρησιμοποιώντας το Media Creation Tool για άμεση αναβάθμιση
  • Χρησιμοποιώντας το Media Creation Tool για δημιουργία ενός μέσου εγκατάστασης, USB ή DVD (ISO file).

1. In-place Upgrade για άμεση αναβάθμιση

1.1. Κατεβάζουμε το Windows 10 Media Creation Tool από τη σελίδα των Windows 10 της Microsoft.


http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209


1.2. Επιλέγουμε Save as και το φυλάμε στο desktop μας.

1.3. Δεξί κλικ στο εικονίδιο που εμφανίστηκε στο Desktop μας, και επιλογή Run as administrator. Αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης και επιλέγουμε Upgrade this PC now. Περιμένουμε το κατέβασμα της νέας έκδοσης, το οποίο μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.

1.4. Θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να κρατήσουμε τα αρχεία και τις εφαρμογές μας. Εφόσον κάνουμε απλά επιδιόρθωση του συστήματος, ασφαλώς επιλέγουμε να τα κρατήσουμε.  

1.5. Περιμένουμε να κατεβούν διάφορες ενημερώσεις, και να γίνει προετοιμασία αναβάθμισης.

1.6. Ακολουθούμε τις οδηγίες, και όταν χρειαστεί επιλέγουμε Install για να γίνει η εγκατάσταση της αναβαθμισμένης έκδοσης των Windows.

1.7. Ο υπολογιστής θα χρειαστεί να κάνει επανεκκίνηση αρκετές φορές. Τελικά, μετά από μερικές ώρες, ανάλογα και με την ταχύτητα σύνδεσής μας με το διαδίκτυο, θα φτάσουμε στην οθόνη ρύθμισης του λογαριασμού των Windows, με την Cortana, την οδηγό της Microsoft, να μας καθοδηγεί.

 
2. In-place Upgrade με τη βοήθεια ενός μέσου εγκατάστασης 

2.1. Ακολουθούμε τις οδηγίες όπως περιγράφονται στην ανάρτηση Δημιουργία installation media με τα Windows 10. H ανάρτηση αναφέρεται στη δημιουργία ενός μέσου USB. Αν θα χρησιμοποιήσουμε το ISO file, τότε διαβάζουμε εδώ.

2.2. Ανοίγουμε τον υπολογιστή μας και κάνουμε είσοδο στα Windows.

2.3. Τοποθετούμε το μέσο εγκατάστασης, το ανοίγουμε, βρίσκουμε το setup.exe και κάνουμε διπλό κλικ για να το τρέξουμε.

2.4. Η διαδιασία αναβάθμισης ξεκινά. Θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να κρατήσουμε τα αρχεία και τις εφαρμογές μας. Εφόσον κάνουμε απλά επιδιόρθωση του συστήματος, ασφαλώς επιλέγουμε να τα κρατήσουμε.

2.5. Περιμένουμε να κατεβούν διάφορες ενημερώσεις, και να γίνει προετοιμασία αναβάθμισης.

2.6. Ακολουθούμε τις οδηγίες, και όταν χρειαστεί επιλέγουμε Install για να γίνει η εγκατάσταση της αναβαθμισμένης έκδοσης των Windows.

2.7. Ο υπολογιστής θα χρειαστεί να κάνει επανεκκίνηση αρκετές φορές. Τελικά, μετά από μερικές ώρες, ανάλογα και με την ταχύτητα σύνδεσής μας με το διαδίκτυο, θα φτάσουμε στην οθόνη ρύθμισης του λογαριασμού των Windows, με την Cortana, την οδηγό της Microsoft, να μας καθοδηγεί.


Περισσότερα


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου