Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση Windows Defender στα Windows 10

1
 
EDIT 28/2/2021: 
Η απενεργοποίηση του Windows Defender, 
μέσα από το Registry όπως περιγράφεται πιο κάτω, 
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ πλέον.
 



"Αν έχεις τα Windows 10 στον υπολογιστή σου, τότε δεν χρειάζεται να αγοράσεις ή να εγκαταστήσεις άλλο antivirus". 

Η παραπάνω είναι μια συνηθισμένη συμβουλή που δίνεται σε όσους έχουν υπολογιστή με το λειτουργικό σύστημα των Windows 10. Ο λόγος είναι ότι το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft διαθέτει ό,τι απαιτείται για την προστασία του υπολογιστή μας από απειλές του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η ομπρέλα προστασίας, γνωστή ως Windows Security, περιλαμβάνει antivirus (Windows Defender), firewall, browser control, και αρκετά άλλα, που φαίνονται στην πιο κάτω εικόνα:




Το Windows Defender Antivirus προστατεύει τον υπολογιστή, εντοπίζοντας σε πραγματικό χρόνο τις διαδικτυακές απειλές και κάθε είδος γνωστού malware, όπως ιούς, spyware και άλλα πιθανά ανεπιθύμητα προγράμματα. Παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα σάρωσης του υπολογιστή τόσο σε προγραμματισμένα τακτά διαστήματα όσο και σε οποιαδήποτε στιγμή. Αυτόματα θα διαγράψει ή θα στείλει στην καραντίνα οτιδήποτε κακόβουλο ανιχνεύσει. 

Κάποιες φορές χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε την προστασία του Windows Defender σε πραγματικό χρόνο. Στην περίπτωση αυτή, κάνουμε το εξής:

1. Μετάβαση στις Ρυθμίσεις (πατούμε ταυτόχρονα το πλήκτρο των Windows και το γράμμα Ι).
2. Επιλογή Update and Security.
3. Από το μενού αριστερά, επιλογή Windows Security.
4. Επιλογή Virus and Threat Protection.
5. Επιλογή Manage Settings.




6. Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση Real Time Protection.




Η απενεργοποίηση του Windows Defender με τον πιο πάνω τρόπο είναι προσωρινή. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αυτόματα το antivirus θα ενεργοποιηθεί και πάλι.

Αν επιθυμούμε, για οποιονδήποτε λόγο, μόνιμη απενεργοποίηση του Windows Defender, τότε θα πρέπει να επιχειρήσουμε μια μικρή επέμβαση στο Registry, έτσι ώστε να αλλάξουμε την DWARD value:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender

DisableAntiSpyware DWORD

(delete) or 0 = On
1 = Off

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν συστήνουμε τη μόνιμη απενεργοποίηση του Windows Defender μέσω του Registry, ακόμα και στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε ένα άλλο antivirus. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, το antivirus αυτό σταματήσει να δουλεύει, τότε μένουμε εκτεθειμένοι, μέχρι τουλάχιστον να το ανακαλύψουμε.


Απενεργοποίηση του Windows Defender Antivirus

1. Κατεβάζουμε το reg file: Turn_Off_Windows_Defender_Antivirus.reg

2. Αποθηκεύουμε στο Desktop μας το reg file.

3. Κάνουμε διπλό κλικ στο reg file, για να το ενσωματώσουμε στο Registry.

4. Επιλέγουμε Run, Yes (UAC), Yes και ΟΚ για επιβεβαίωση.

5. Κάνουμε sign out και sign in από τα Windows, για εφαρμογή της αλλαγής.

Ενεργοποίηση του Windows Defender Antivirus

1. Κατεβάζουμε το reg file: Turn_Off_Windows_Defender_Antivirus.reg

2. Αποθηκεύουμε στο Desktop μας το reg file.

3. Κάνουμε διπλό κλικ στο reg file, για να το ενσωματώσουμε στο Registry.

4. Επιλέγουμε Run, Yes (UAC), Yes και ΟΚ για επιβεβαίωση.


ΤΙΠ

1. Πρέπει να κάνουμε είσοδο στα Windows με ιδιότητες διαχειριστή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε το Windows Defender Antivirus.

2. Με την εγκατάσταση άλλου antivirus προγράμματος, το Windows Defender αυτόματα θα απενεργοποιηθεί. Θα ενεργοποιηθεί αυτόματα ξανά, όταν το άλλο antivirus απεγκατασταθεί πλήρως.

3.  Με το Windows Defender ως antivirus και το Malwarebytes ως antimalware (Free ή Pro), ένας υπολογιστής που τρέχει με Windows 10 μπορεί να θεωρηθεί προστατευμένος. Φυσικά, πολλά πράγματα εξαρτώνται και από εμάς τους ίδιους, και όχι απλά από την ύπαρξη ή μη του οποιουδήποτε antivirus ή antimalware.

4. Αν έχουμε Windows 10 και χρησιμοποιούμε ως antivirus το Windows Defender και ως antimalware το Malwarebytes Pro (την πληρωμένη έκδοση, δηλαδή), τότε κάνουμε το εξής: Ανοίγουμε το MBAM, πάμε στα Settings και επιλέγουμε το "Never register Malwarebytes in the Windows Action Center", που βρίσκεται κάτω από τον τίτλο Windows Action Center.

5. Η κατάσταση του Windows Defender φαίνεται και στο Taskbar μας. Αν υπάρχει στο εικονίδιό του ένα πράσινο τικ, σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς. Αν, όμως, υπάρχει κίτρινο ή κόκκινο σημαδάκι, τότε απαιτείται κάποια ενέργεια από εμάς. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο, να επιλέξουμε View Security Dashboard, και να διερευνήσουμε τι συμβαίνει.





Περισσότερα:

Είναι αρκετά καλό το Windows Defender για τα Windows 10;
How to Open Windows Security in Windows 10
How to Turn On or Off Windows Defender Antivirus in Windows 10
Stay protected with Windows Security




1 σχόλιο :

  1. SOS! H μόνιμη απενεργοποίηση του Windows Defender, όπως περιγράφεται πιο πάνω, ΔΕΝ είναι πλέον δυνατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή