Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Web of Trust (WOT)

0



Συμβαίνει, μερικές φορές, να αναρωτηθούμε για την ποιότητα κάποιων σελίδων που επισκεπτόμαστε:
  • Είναι αξιόπιστες;
  • Κρύβουν κάποιας μορφής απάτη;
  • Μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή μας; 
  • Να κάνω κλικ για να πάω παρακάτω ή καλύτερα να φύγω από εδώ; 
Σε τέτοιες περιπτώσεις μάς βγάζει από τη δύσκολη θέση το Web Of Trust (WOT). 


To WOT είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που μας βοηθά να διαπιστώσουμε αν μία σελίδα είναι βλαβερή για τον υπολογιστή μας, και κατ' επέκταση για εμάς τους ίδιους.

Αρκεί να αντιγράψουμε τη διεύθυνση της σελίδας, να την επιλολλήσουμε στον κατάλληλο χώρο και να κάνουμε κλικ στο ENTER. 




Τότε, θα πάρουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο προκύπτει από διάφορες αξιολογήσεις χρηστών. Στην εικόνα που ακολουθεί, φαίνεται ότι η σελίδα προς διερεύνηση αποτελεί μια διαδικτυακή απάτη (SCAM), οπότε καλό θα ήταν να την αποφύγουμε. 




Το WOT μάς δίνει τη δυνατότητα να το εγκαταστήσουμε και ως πρόσθετο (add on) στον browser μας. Σε αυτή την περίπτωση, αν επισκεφτούμε μια μη ασφαλή σελίδα, θα πάρουμε προειδοποίηση, που θα αναδυθεί μπροστά μας, πριν εμφανιστεί η σελίδα:




Eπιπρόσθετα, κάθε φορά που εμφανίζεται στον browser μας μια ηλεκτρονική διεύθυνση, θα βλέπουμε δίπλα της ένα κυκλάκι. Ανάλογα με το χρώμα -πράσινο, κίτρινο, κόκκινο- θα διαπιστώνουμε την ποιότητα της σελίδας στην οποία η διεύθνση παραπέμπει. Πράσινη ένδειξη σημαίνει ασφαλής τοποθεσία, κίτρινη ένδειξη σημαίνει χρειάζεται προσοχή, και κόκκινη ένδειξη είναι σαφής προειδοποίηση για μη ασφαλή τοποθεσία. Εάν η ένδειξη είναι ένα μπλε ερωτηματικό, αυτό σημαίνει ότι η σελίδα δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί.

Αν, βέβαια, είμαστε σίγουροι ότι μία σελίδα είναι ασφαλής, και οι προειδοποιήσεις είναι υπερβολικές, τις αγνοούμε και προχωρούμε.

Προσοχή, όμως. Δεν χρειάζεται να πάθουμε για να μάθουμε!




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου